Internationaal6 mrt '22 20:55

Liveblog | Evacuaties Marioepol opnieuw mislukt door beschietingen

Auteur: BNR Webredactie

Dag elf van de Russische inval in buurland Oekraïne. Oekraïne wil dit weekend een derde overlegronde houden over het beëindigen van de vijandelijkheden. Poetin heeft als voorwaarde voor een nieuwe ronde gesprekken geëist dat Oekraïne vooraf allerlei concessies doet. In dit liveblog houden we je op de hoogte met het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa.

Rusland kondigt aanval op Oekraïense wapenindustrie aan

20:52 | Rusland wil zijn militaire activiteiten in Oekraïne uitbreiden met aanvallen op de Oekraïense wapenindustrie, zegt de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov. 'Als onderdeel van de opdracht om Oekraïne te demilitariseren, zullen de troepen de Oekraïense defensie-industrie met precisiewapens bestoken.'

Moskou waarschuwt Oekraïne voor de aanvallen om werknemers in Oekraïense defensiebedrijven de kans te geven zichzelf in veiligheid te brengen, zegt Konasjenkov. Wanneer de aanval precies zal plaatsvinden, zei hij er echter niet bij.

Ook zei de minister dat de Oekraïense regering op de eerste dag van de invasie sporen van een militair-biologisch programma heeft verwijderd. Ze zou onder meer pathogenen als cholera en de pest hebben laten vernietigen. Bewijs voor deze beweringen leverde Konasjenkov niet.

American Express schort activiteiten in Rusland en Belarus op

19:30 | Creditcardmaatschappij American Express Co heeft gezegd dat het alle activiteiten in Rusland en Belarus opschort in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Zaterdag kondigden Visa en Mastercard al een vergelijkbare maatregel aan, hoewel alleen met betrekking op de activiteiten in Rusland.

Poetin vertelt Macron hoe dan ook doelen te willen bereiken

18:26 | De Russische president Vladimir Poetin benadrukte vandaag dat Moskou van plan is zijn doelen in Oekraïne te bereiken, hetzij met diplomatie of met militaire middelen. Dat meldt het Elysée nadat Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron elkaar vandaag opnieuw telefonisch hebben gesproken. Ook het Kremlin heeft het overleg bevestigd, dat 1 uur en 45 minuten duurde.

Aanleiding voor het gesprek was volgens het Élysée de waarschuwing van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Poetin de haven van Odessa wil bombarderen. Odessa is met ruim 1 miljoen inwoners de grootste havenstad van Oekraïne. Op welke informatie de waarschuwing van Zelenski is gebaseerd, is niet bekend. Macron sprak tegen Poetin zijn zorgen uit over de mogelijk op handen zijnde bombardementen.

Macron verklaarde ook hoe belangrijk het is om via onderhandelingen een oplossing te vinden voor de oorlog in Oekraïne. Hij maande Poetin verder om de nucleaire installaties van Oekraïne te beschermen. Poetin gaf aan dat het 'niet zijn bedoeling was' om Oekraïense nucleaire sites aan te vallen. Zondag meldde de VN-atoomwaakhond IAEA dat Oekraïne heeft aangegeven dat het beheer van de kerncentrale van Zaporizjza, de grootste van Europa, nu in handen is van een Russische commandant.

Macron vond Poetin 'zeer vastbesloten om zijn doelstellingen te bereiken', ook over 'wat de Russische president de 'denazificatie' en de 'neutralisatie' van Oekraïne noemt', verklaarde een Elysée-medewerker tegen persbureau AFP. Poetin herhaalde ook zijn eis om erkenning van het Oekraïense schiereiland de Krim als Russisch grondgebied. Rusland annexeerde de Krim in 2014. Ook eist Poetin erkenning van twee Oekraïense oostelijke regio's, die Rusland als staten heeft erkend, Donetsk en Loehansk.

Het was de vierde keer sinds de invasie op 24 februari dat Macron en Poetin elkaar belden. De vorige keer was donderdag. Dat telefoongesprek duurde anderhalf uur. Na afloop zei de Franse president dat Poetin heel Oekraïne wil veroveren en dat het ergste nog moet komen.

Minister: Oekraïens vreemdelingenlegioen nu 20.000 vrijwilligers

17:09 | Bijna 20.000 mensen uit 52 landen hebben zich aangemeld als vrijwilligers voor het Oekraïense vreemdelingenlegioen. 'De hele wereld staat vandaag aan onze kant, niet alleen met woorden, maar ook met daden', citeert de Kyiv Independent minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba, die zondag het aantal bekendmaakte.

Volgens Koeleba gaat het om zowel veteranen als om mensen zonder militaire ervaring. Hij wilde niet zeggen uit welke landen de vrijwilligers komen en ook niet hoeveel van hen er al in Oekraïne zijn.

Duizenden arrestaties bij anti-oorlogsprotesten in Rusland

17:08 | Bij protesten in Rusland tegen de oorlog in Oekraïne zijn zondag zeker 3500 mensen aangehouden, meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. 1700 mensen zouden zijn gearresteerd in Moskou, 750 in Sint-Petersburg en nog eens 1061 in andere steden. Volgens het ministerie zouden zo'n 5200 mensen hebben geprotesteerd, hetgeen zou betekenen dat meer dan de helft van de demonstranten is opgepakt.

Burgerrechtenorganisatie OVD-Info meldde de detentie te hebben gedocumenteerd van minstens 2578 demonstranten, verspreid over 49 Russische steden.

Blinken: zeer geloofwaardig dat Rusland oorlogsrecht schendt

16:18 | De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft tegen CNN gezegd dat de Verenigde Staten 'zeer geloofwaardige' informatie hebben over Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Volgens Blinken gaat het onder meer om gerichte aanvallen op burgers.

Blinken refereerde ook aan het gebruik van "bepaalde wapens" door het Russische leger. Hij specificeerde echter niet om wat voor wapens het ging. De minister zei dat de VS alle informatie zal delen met organisaties die onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne.

Evacuaties Marioepol opnieuw mislukt door beschietingen

15:58 | Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn evacuaties van burgers uit het belegerde Marioepol gestaakt door geweld. Volgens de Oekraïense presidentiële adviseur Anton Gerasjtsjenko is dat het gevolg van Russische beschietingen. Volgens Gerasjtsjenko hebben 'militante Russen' op de route geschoten die voor de evacuatie overeengekomen was, berichtte persbureau Interfax-Oekraïne.

Het Rode Kruis maakte ook melding van het stopzetten van de evacuatie. Het is onduidelijk of de corridors zondag nog heropend worden. Het is evenmin duidelijk hoeveel mensen de belegerde stad zijn ontvlucht. Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten eerder vandaag melding van driehonderd mensen. Die zouden de stad aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense 'nationalisten' zouden de burgers willen beletten te vertrekken.

President Vladimir Poetin van Rusland uitte deze beschuldiging zondag ook. Volgens hem willen de Oekraïense leiders voorkomen dat burgers de belegerde stad verlaten. De burgerbevolking zou mogelijk een hindernis vormen voor een grote aanval van Russische strijdkrachten. Onder de verdedigers van de stad zijn milities waarvan Poetin zegt dat die verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden etnisch Russische burgers in de burgeroorlog die sinds 2014 in het oosten van Oekraïne woedt.

De leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk, Denis Poesjilin, zei dat naast de vluchtroutes 'offensieve operaties doorgaan'. Hij stelt dat burgers in Marioepol gered moeten worden omdat ze anders als menselijk schild in de stad worden ingezet door de 'Oekraïense nationalisten'. Hij doelt op extreemrechtse milities met banden met de reguliere Oekraïense strijdkrachten.

Poetin belt opnieuw met Macron

14:27 | De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron hebben opnieuw met elkaar gebeld, meldt de Russische staatstelevisie. Frankrijk heeft het telefonisch overleg, dat 1 uur en 45 minuten duurde, bevestigd.

Aanleiding voor het gesprek was volgens het Élysée de waarschuwing van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Poetin de haven van Odessa wil bombarderen. Odessa is de grootste havenstad van Oekraïne. Op welke informatie de waarschuwing van Zelenski is gebaseerd, is niet bekend.

Het is de vierde keer sinds de invasie op 24 februari dat Macron en Poetin elkaar bellen. De vorige keer was donderdag. Dat telefoongesprek duurde anderhalf uur. Na afloop zei de Franse president dat Poetin heel Oekraïne wil veroveren en dat het ergste nog moet komen.

Hoekstra: levering Poolse gevechtsvliegtuigen 'te billijken'

13:25 | Het is te rechtvaardigen dat Polen werkt aan de levering van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Dat Polen dit overweegt, noemde de bewindsman in het programma Buitenhof 'te billijken', maar het is wel belangrijk dat 'de NAVO als entiteit' geen onderdeel wordt van het conflict in Oekraïne.

'Ik vind dat een land dat zich in een situatie bevindt als Oekraïne, het recht heeft zichzelf te verdedigen', aldus Hoekstra. 'Dat ligt ook ten grondslag aan de Nederlandse beslissing om in te zetten op wapenleveranties van allerlei categorieën.' Zo'n besluit is voor Nederland niet gebruikelijk, benadrukt hij. 'Het is aan elk land om een eigen afweging te maken', zegt de bewindsman over de Poolse plannen.

Pro-Russische rebellen melden evacuatie 300 mensen uit Marioepol

12:32 | De pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne hebben naar eigen zeggen driehonderd burgers uit Marioepol kunnen evacueren ondanks 'provocaties van Oekraïense nationalisten'. Die belagen de humanitaire corridors volgens de pro-Russische rebellen die hun hoofdkwartier in Donetsk hebben.

De geëvacueerde burgers konden Marioepol en buitenwijken van die stad volgens Russische media verlaten in oostelijke richting naar het district Novoazovski. Zaterdag mislukten de evacuaties. Volgens de Oekraïense autoriteiten doordat Russische militairen en milities geen wapenstilstand in acht namen. Volgens de Russische zijde kwam dat doordat radicale 'Oekraïense nationalisten' de evacuaties dwarsboomden. Een militieleider uit Donetsk, Edoeard Basoerin, riep de Oekraïense militaire bevelhebbers op hun ondergeschikten op te dragen de routes voor de uittocht met rust te laten en niet te blokkeren.

Erdogan heeft met Poetin gesproken en bemiddeling aangeboden

11:56 | De Turkse president Erdogan heeft zondag met zijn Russische ambtgenoot Poetin gesproken over de oorlog in Oekraïne. Turkije biedt aan te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Het land heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden.

Erdogan heeft volgens meldingen voorafgaand aan het telefoongesprek gevraagd onmiddellijk een einde aan de strijd te maken en onderhandelingen 'op hoog niveau' te beginnen. Die moeten onder meer gaan over een blijvende wapenstilstand en over evacuaties van burgers. De onderhandelingen zouden in Turkije kunnen worden gehouden. De Turkse buitenlandminister Cavusoglu hoopt dat op een eerder geplande conferentie in Antalya, van 11 tot 13 maart, stappen in die richting kunnen worden gezet. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft al gezegd dat hij komt.

Kaag noemt uitlatingen Poetin over sancties 'oorlogspropaganda'

10:44 | Wat de Russische president Vladimir Poetin zegt over westerse sancties tegen zijn land is de 'omgekeerde wereld', zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Poetin draait de zaken steeds om, wat 'sowieso oorlogspropaganda' naar het Russische volk is, aldus de bewindsvrouw in WNL op Zondag. De Russische president zei dat hij het sanctiepakket vindt grenzen aan een 'oorlogsverklaring'.

'De schending van de soevereiniteit van Oekraïne, de invasie en nu de oorlogshandelingen door Rusland staan buiten kijf', zegt Kaag daarop. 'Dáár is de oorlogsdaad begonnen. Het antwoord is een bescherming van de rechtsorde én vrede en veiligheid in Europa.' Het stevige sanctiepakket waarmee het Westen de Russische economie en de cirkel rond Poetin wil raken, is een 'belangrijk pressiemiddel.'

Aantal Oekraïense vluchtelingen in Polen nadert een miljoen

10:33 | Het aantal vluchtelingen dat vanuit Oekraïne in buurland Polen is aangekomen is opgelopen tot bijna een miljoen, meldt de Poolse douane. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben zich ongeveer 922.400 vluchtelingen in Polen gemeld.

Alleen al op zaterdag staken 129.000 mensen de grens over, melden de autoriteiten. Zondag zijn daar tot halverwege de ochtend nog eens bijna 40.000 vluchtelingen bij gekomen.

Het merendeel van de groep bestaat uit Oekraïners, hoewel er ook vluchtelingen uit onder meer Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Algerije, Marokko en de Verenigde Staten tussen zitten.

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban

10:12 | Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard schorten alle activiteiten in Rusland op en alle creditcards die in het land zijn uitgegeven werken niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland werken ook niet meer in het land.

'We zijn genoodzaakt te handelen na de niet-uitgelokte Russische invasie van Oekraïne en de onaanvaardbare gebeurtenissen waarvan we getuige zijn geweest', zegt topman Al Kelly van Visa. 'We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden.'

Volgens Visa kunnen Russische kaarthouders nog wel in hun eigen land goederen en diensten met de creditcard aanschaffen, maar verwerkt het bedrijf de transacties niet meer. Dat zal door een Russisch bedrijf gebeuren. Visa- en Mastercard-producten die door Russische banken zijn uitgegeven, blijven werken totdat ze verlopen, zei de Russische centrale bank in een verklaring.

WHO bevestigt fatale aanvallen op zorgfaciliteiten in Oekraïne

10:06 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat er aanvallen zijn geweest op meerdere zorgfaciliteiten in Oekraïne. Daarbij zijn zeker zes doden en elf gewonden gevallen. De WHO onderzoekt momenteel nog meer meldingen.

De WHO liet woensdag weten berichten over aanvallen op ziekenhuizen en andere zorgfaciliteiten in Oekraïne te onderzoeken. Het enige bevestigde geval was toen een aanval waarbij een ziekenhuis in Zjitomir, 140 kilometer ten westen van Kiev, onder vuur kwam te liggen en vier mensen werden gedood.

De WHO veroordeelt de aanvallen. 'Zorgfaciliteiten, medewerkers en patiënten zijn geen doelwit', stelt de organisatie. WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukt in een tweet dat aanvallen op gezondheidsfaciliteiten 'de medische neutraliteit en het internationaal humanitair recht' schenden.

Tijdelijke wapenstilstand in Marioepol wordt hervat

10:04 | De wapenstilstand in de Oekraïense havenstad Marioepol moet zondagmorgen zijn ingegaan (09.00 uur onze tijd) en de evacuatie van burgers moet 11.00 uur Nederlandse tijd beginnen, meldden de autoriteiten inclusief de gemeenteraad van de belegerde stad. De bewoners van Marioepol krijgen tot zondagavond de tijd om te vertrekken.

Zaterdag werd het offensief in de stad ook tijdelijk gestaakt, zodat zogeheten 'humananitaire corridors' ingesteld konden worden voor de burgerbevolking. De wapenstilstand werd echter al snel stilgelegd omdat de beschietingen aanhielden.

Volgens de burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad wordt zijn stad geconfronteerd met een 'humanitaire blokkade'. Russische troepen omsingelen de stad en hebben alle elektriciteitsleidingen afgesloten. De plaats met circa 450.000 inwoners zit al vijf dagen zonder stroom, zei Vadim Bojtsjenko tegen de Oekraïense tv.

Israëlische premier wil bemiddelen

23:10 | De Israëlische premier Naftali Bennett heeft zaterdag in Moskou een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin om de Oekraïne-crisis te bespreken. Volgens zijn woordvoerder bood Bennet tijdens de ontmoeting aan te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het is onduidelijk hoe Poetin daarop heeft gereageerd.

Israël is de thuisbasis van een aanzienlijke groep immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. Tegelijkertijd is het zich bewust van de militaire steun van Moskou aan president Bashar al-Assad in buurland Syrië, waar Israël regelmatig militaire doelen van Iran en Hezbollah aanvalt. Dat maakt communicatie en een goede relatie met Moskou voor Israël essentieel. Al is het alleen maar om te voorkomen dat Russische en Israëlische troepen elkaar per ongeluk beschieten.

Bennett sprak later telefonisch met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, waarop hij naar Berlijn reisde voor gesprekken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Voor zijn vlucht naar Moskou had de Israëlische premier nog met de Franse president Emmanuel Macron gesproken. Die lichtte hem in over zijn eigen gesprekken met Poetin.

Donderdag bood ook de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman aan als bemiddelaar op te treden. Bin Salman deed die suggestie in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ook de Turkse president Erdogan heeft meermaals aangeboden te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Turkije heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden. Zondag spreekt Erdogan telefonisch met Poetin.

Vrijdag gaf Oekraïne aan internationale bemiddeling te zoeken voor de gesprekken met Rusland over het beëindigen van de vijandelijkheden. 'We vertrouwen de Russische Federatie helemaal niet', verklaarde een adviseur van Zelenski volgens Oekraïense media.

Maandag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne. De gesprekken zullen waarschijnlijk opnieuw in Belarus zijn omdat Rusland andere landen afwijst.

Rusland wil Amerikaanse garanties voor nucleaire deal met Iran

23:00 | Voordat de nucleaire deal uit 2015 met Iran nieuw leven kan worden ingeblazen, wil Rusland Amerikaanse garanties dat de sancties tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne geen impact zullen hebben op de samenwerking tussen Rusland en Iran. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov op zaterdag.

'We hebben onze Amerikaanse collega's schriftelijke garanties gevraagd dat de sancties ons recht op een vrije en volledige samenwerking op het gebied van handel, economie, investeringen en technisch-militair niet zullen schaden', zei Lavrov.

De overeenkomst uit 2015 - tussen Iran, de VS, het VK, Rusland, China en de EU - strandde in 2018 toen de VS eruit stapten. Afgesproken was dat Iran zou afzien van de productie van nucleaire wapens. In ruil daarvoor werden zware economische sancties tegen Iran opgeheven.

Momenteel wordt druk overlegd om het akkoord van destijds nieuw leven in te blazen. De VS beschuldigen Iran al decennia van het willen maken van kernwapens. Iran weerspreekt dat stellig. Ondertussen lijdt de Iraanse economie onder de sancties die de VS, toen nog onder president Donald Trump, het land in 2018 oplegden.

Oekraïne meldt 100.000 vrijwilligers die Kiev willen verdedigen

22:35 | Meer dan 100.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld om zich bij de territoriale verdediging van Kiev te voegen sinds de invasie door Rusland, zei Hanna Maljar van het Oekraïense ministerie van Defensie zaterdag tegen het Oekraïense persbureau UNIAN. Hoe het ministerie tot dit cijfer is gekomen, is niet duidelijk.

Volgens Maljar zullen de vrijwilligerseenheden aan het einde van de oorlog niet worden gedemobiliseerd, maar worden opgenomen in de Oekraïense strijdkrachten.

Italiaanse politie vordert boten en vastgoed Russische oligarchen

22:15 | De Italiaanse politie neemt villa's, huizen en jachten ter waarde van meer dan 143 miljoen euro in beslag van vijf Russische oligarchen. Dit heeft de Italiaanse politie zaterdag gemeld. Volgens een verklaring voerde een speciale eenheid van de financiële politie, in samenwerking met de economische en financiële politie-eenheid van Imperia en de operationele afdeling Aeronaval van Genua vrijdag zogeheten bevriezingsbevelen uit tegen meerdere Russische oligarchen.

Nu 1,37 miljoen Oekraïners op de vlucht

21:35 | Meer dan 1,3 miljoen Oekraïners zijn de grens overgestoken sinds de Russische invasie op 24 februari begon. Dat blijkt uit cijfers die de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag publiceerde. De VN noemt de huidige vluchtelingencrisis de snelst verlopende vluchtelingencrisis van Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Shell bestemt winst op Russische olie voor hulp aan Oekraïne

21:30 | Shell heeft zaterdagavond bekendgemaakt de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne. In een verklaring op Twitter zegt het energieconcern met ontsteltenis te hebben kennisgenomen van de invasie in Oekraïne. Om die reden wordt de samenwerking met Gazprom, grotendeels eigendom van de Russische staat, opgezegd evenals de betrokkenheid bij een belangrijke gaspijpleiding naar Europa.

Shell benadrukt ook dat constant met overheden wordt gepraat over de gevolgen van de oorlog voor de brandstofvoorziening. Deze kan echter niet van de ene op de andere dag worden gegarandeerd zonder olie en gas uit Rusland. Daarom is vrijdag de 'moeilijke beslissing' genomen een lading ruwe Russische olie te kopen.

'Onze raffinaderijen produceren benzine en diesel evenals andere producten waar mensen dagelijks op rekenen. Vrachten uit alternatieve bronnen zouden niet op tijd zijn gearriveerd om ontregeling van de marktbevoorrading te voorkomen'. Shell belooft totdat er voldoende alternatieven zijn gevonden het geld dat nog met Russische olie word verdiend in een fonds te stoppen voor hulp aan Oekraïense slachtoffers.

'Westen wil Zelenski helpen met opzetten regering in ballingschap'

21:25 | Bondgenoten van Oekraïne plannen op de achtergrond hoe ze kunnen helpen bij het opzetten en ondersteunen van een Oekraïense regering in ballingschap, die vanuit Polen guerrilla-operaties tegen de Russische bezetters zou kunnen leiden. Dat meldt zaterdag de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van interviews met verschillende Amerikaanse en Europese functionarissen.

De plannen hebben als uitgangspunt een Russische militaire overwinning waarvan nog geen sprake is, maar die wel waarschijnlijk lijkt, schrijft de krant. 'We zijn nu bezig met plannen voor elke mogelijkheid, inclusief een scenario waarin (de Oekraïense president) Zelenski een regering in ballingschap opricht in Polen', zei een Amerikaanse overheidsfunctionaris, die net als anderen op voorwaarde van anonimiteit met de krant sprak.

Een hoge Oekraïense functionaris bevestigde tegen The Washington Post dat Zelenski met Amerikaanse functionarissen besproken heeft of hij naar het westen moet verhuizen, of naar een veiligere plek dichterbij de grens met Polen, zoals de stad Lviv. Maar Zelenski 'blijft in Kiev en heeft zijn burgers verzekerd dat hij niet weggaat', zei ze. Wel heeft Zelenski's veiligheidsdienst 'plannen klaar om hem en leden van zijn kabinet snel te verhuizen. Maar tot nu toe heeft hij geweigerd te gaan.'

Poetin ontkent staat van beleg te willen afkondigen

20:55 | De Russische president Vladimir Poetin omschrijft de sancties die westerse landen hem hebben opgelegd in verband met zijn invasie in Oekraïne als 'een oorlogsverklaring'. Eerder sprak de Russische president van 'economisch banditisme' en waarschuwde hij dat elke poging om een no-fly zone boven Oekraïne in te stellen als deelname aan het gewapende conflict zal zien. Ook ontkende Poetin dat hij plannen had om de staat van beleg in Rusland uit te roepen.

Frankrijk verwijt Britten gebrek aan humaniteit tegenover Oekraïners

20:45 | Frankrijk heeft het Verenigd Koninkrijk zaterdag beschuldigd van inadequaat handelen en gebrek aan medemenselijkheid ten aanzien van Oekraïners die zich in Calais aandienen om door te reizen naar familie in het Verenigd Koninkrijk. De Fransen vinden de reactie van Londen op hun komst 'totaal ongepast' en getuigen van een 'gebrek aan humaniteit'.

Dat schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aan zijn Britse collega Priti Patel. Persbureau AFP kreeg inzage in de brief. Daarin wordt het VK opgeroepen snel een consulaire vertegenwoordiging op te zetten in Calais om visa te verstrekken, in elk geval zolang de crisis in Oekraïne duurt.

Volgens Darmanin meldden in de voorbije dagen zeker 400 Oekraïense vluchtelingen zich bij de douane voor de overtocht. Ongeveer 150 van hen werden weggestuurd om een visum te gaan aanvragen in Parijs of Brussel.

Oekraïne verwacht extra wapens en nieuwe sancties tegen Rusland

20:05 | De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei zaterdag dat hij de komende dagen nieuwe westerse sancties tegen Rusland verwacht en dat Oekraïne meer wapens zal ontvangen. Koeleba zei dit vlak na een gesprek met zijn Amerikaans ambtsgenoot Antony Blinken

Ook herhaalde Koeleba de Oekraïense frustatie over de weigering van de NAVO om een vliegverbod boven Oekraïne af te dwingen. Dit zou volgens de militaire alliantie tot alleen maar meer burgerdoden leiden.

Eerder zaterdag sprak de Russische president Vladimir Poetin van 'kolossale en catastrofale gevolgen, niet alleen voor Europa, maar ook voor de hele wereld', als een vliegverbod zou worden ingesteld. 'Elke beweging in die richting zal door ons worden beschouwd als deelname aan een gewapend conflict door dat land', zei hij.

Blinken en Koeleba spraken elkaar 45 minuten aan de grens van Oekraïne met Polen. Doel van de ontmoeting was de westerse inspanningen te bespreken om Oekraïne te steunen en Rusland te isoleren, in de hoop een einde te maken aan de alweer tien dagen durende oorlog.

Rusland claimt overname verlaten militaire basis nabij Cherson

19:35 | Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Russische troepen de controle overgenomen van een grote militaire basis in de buurt van de Oekraïense stad Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Cherson ligt aan de monding van de rivier de Dnjepr.

Oekraïense troepen zouden de basis hebben verlaten met achterlating van tanks en gepantserde voertuigen. Ook zouden Russische troepen er een arsenaal vol antitankwapens hebben gevonden. Oekraïne heeft het verlaten van de basis en het achterlaten van het materieel niet bevestigd.

Eerder zaterdag liet een Russische militaire woordvoerder weten dat Russische troepen vier Su-27-straaljagers, vijf radarstations en twee Buk M-1-luchtverdedigingssystemen van het Oekraïense leger hebben vernietigd.

VS roepen burgers op Rusland onmiddellijk te verlaten

19:05 | 'Amerikaanse burgers moeten Rusland onmiddellijk verlaten', schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag op zijn website. 'Reis niet naar Rusland, vanwege de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanval op Oekraïne door Russische strijdkrachten.' En: 'Bovendien is er in heel Rusland de mogelijkheid van intimidatie van buitenlanders, onder meer door regelgeving die specifiek tegen buitenlanders is gericht.'

Tevens wijst het ministerie op 'de beperkte mogelijkheid van de Amerikaanse ambassade om Amerikaanse burgers in Rusland te helpen'. Amerikanen moeten daarom zelf regelingen treffen om te vertrekken. In een ander land kunnen ze vervolgens Amerikaanse autoriteiten om hulp vragen, mochten ze die nodig hebben. Eind februari adviseerde de Amerikaanse regering haar staatsburgers die niet per se in Rusland hoeven te verblijven een vertrek te overwegen. Dat advies is nu dus aangescherpt.

Puma schort contract met Russische basketbalbond op

18:55 | Het Duitse sportmerk Puma heeft het contract met de Russische basketbalbond opgeschort, vanwege de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf heeft ook alle winkels in Rusland tijdelijk gesloten. Puma blijft alle medewerkers in de ruim honderd winkels in Rusland betalen. Volgens een woordvoerder haalt Puma slechts 4 procent van de omzet uit Rusland. Het Duitse sportmerk Adidas legde afgelopen week al het partnerschap met de Russische voetbalbond stil.

Onderhandelaar: maandag hervatting gesprekken Rusland - Oekraïne

18:40 | Rusland en Oekraïne zullen maandag een derde gespreksronde houden over het beëindigen van de vijandelijkheden. Dat zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia zaterdag in een Facebookbericht. Hij verstrekte geen nadere details.

Donderdag kwamen Rusland en Oekraïne overeen humanitaire corridors te openen om burgers uit sommige gevechtszones te laten vertrekken. Er zijn echter vertragingen opgetreden bij de uitvoering ervan.

Defensieminister Rusland: offensief in Marioepol hervat

18:20 | Het Russische ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat de 'offensieve acties' in de omgeving van de Oekraïense havenstad Marioepol en het 50 kilometer noordelijker gelegen Volnovacha zaterdag aan het begin van de avond zijn hervat. Eerder was een tijdelijke wapenstilstand afgekondigd om inwoners van beide belegerde plaatsen via een veilige corridor te laten evacueren.

'Door de onwil aan Oekraïense zijde invloed uit te oefenen op nationalisten of het staakt-het-vuren te verlengen, zijn de aanvalsacties om 18.00 uur Moskouse tijd opnieuw begonnen', aldus defensiewoordvoerder Igor Konasjenkov.

De Oekraïense autoriteiten in die zuidelijke regio meldden gedurende de dag dat het schieten en bombarderen door de Russen geen moment is opgehouden en dat er geen sprake is geweest van een beschermde uitweg voor burgers.

Russische troepen vallen psychiatrisch ziekenhuis binnen

17:25 | Russische troepen zijn in de Oekraïense stad Borodjanka, ten noordwesten van hoofdstad Kiev, een psychiatrisch ziekenhuis binnengevallen en hebben de controle daarvan overgenomen. Dat heeft de regionale gouverneur Oleksi Koeleba zaterdag gezegd in de lokale media. In de inrichting waren 670 personen aanwezig, vooral veel patiënten en verplegend personeel.

'Op dit moment hebben we nog geen idee hoe we die mensen kunnen evacueren of helpen', aldus Koeleba. 'Ze komen misschien zonder water en medicijnen te zitten. Het gaat onder anderen om mensen die speciale zorg nodig hebben en aangewezen zijn op constante hulp. Velen van hen zijn al jaren bedlegerig.'

Duitse conservatieven tegen stopzetten energie-import uit Rusland

17:05 | De Duitse christendemocratische partij CDU is ondanks de oorlog in Oekraïne tegen een totale blokkering van de invoer van Russisch gas en olie. Dat zei partijleider Friedrich Merz zaterdag. Ook wil de CDU de culturele banden met Rusland niet verbreken.

Merz benadrukte dat het debat over 'verhoging van sancties met betrekking tot energieleveringen uit Rusland' voortduurt binnen zijn partij. 'Als deze oorlog voortduurt, evenals de wreedheden tegen de burgerbevolking, staan ​​we open voor het idee dat we ook dit middel zullen moeten gebruiken.' Hij zei dat na een bijeenkomst van de partijleiding in de West-Duitse deelstaat Saarland.

Over het belang van culturele banden te blijven onderhouden met Rusland zei Merz: 'Rusland is niet onze vijand. We hebben daar een despotische regering, een crimineel regime dat nu deze oorlog voert. Maar we willen waar mogelijk in contact blijven met degenen op cultureel terrein die met ons willen doorgaan.'

De CDU heeft de Duitse politiek tientallen jaren gedomineerd, maar zit momenteel in de oppositie nu een coalitie onder leiding van de sociaaldemocratische partij SPD het land bestuurt.

Judobond weert Russen en Belarussen van wedstrijden in Nederland

16:45 | De Nederlandse judobond (JBN) sluit alle judoka's en officials uit Rusland en Belarus uit voor evenementen die het in Nederland houdt. JBN stuurt vanwege veiligheidsredenen per direct ook geen judoka's en officials naar Rusland of Belarus voor toernooien en trainingsstages. De Nederlandse judobond blijft de veiligheidssituatie in omliggende landen scherp in de gaten houden.

Al meer dan 350 burgerdoden in Oekraïne volgens VN

16:43 | Er zijn al minstens 351 burgers gedood in Oekraïne sinds de Russische troepen binnenvielen, zegt een VN-controlemissie. Op zaterdag vielen er 24 doden en nog eens 707 gewonden, hoewel de werkelijke aantallen waarschijnlijk 'aanzienlijk hoger' zijn, aldus de VN. Zo sprak de Oekraïense regering woensdag al van 2000 omgekomen burgers.

De meeste burgerslachtoffers zijn veroorzaakt door zware artillerie, raketten en luchtaanvallen, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet. Dat de werkelijke aantallen zo goed als zeker hoger zijn, komt doordat ; de ontvangst van informatie van sommige locaties waar intensieve vijandelijkheden gaande waren, vertraging heeft opgelopen en veel rapporten nog steeds op bevestiging wachten', zei ze.

Zo moeten volgens de VN nog honderden burgerslachtoffers in de stad Volnovacha worden bevestigd. In die door Russische troepen omsingelde stad in Oost-Oekraïne worden nog pogingen ondernomen een ​​veilige evacuatiecorridor te openen.

Finse spoorwegen zetten extra treinen in wegens toestroom Russen

16:21 | De Finse spoorwegen gaan de dienstregeling tussen de Russische stad Sint-Petersburg en de Finse hoofdstad Helsinki uitbreiden omdat steeds meer Russen hun land uit willen. De Finse publieke omroep Yle meldde zaterdag dat er inmiddels duizenden zijn gearriveerd. Behalve de sneltrein Allegro zitten ook de bussen die op het ongeveer 400 kilometer lange traject rijden voortdurend vol.

'We proberen de komende weken op verscheidene dagen meer treinen in te zetten', zei een woordvoerder van de spoorwegen. 'In de richting Sint-Petersburg zijn de coupés vrijwel leeg.'

Volgens Yle willen de mensen uit de omgeving van Sint-Petersburg weg omdat ze vrezen dat Rusland onder krijgsrecht komt te staan en dat dan de grenzen worden gesloten. President Vladimir Poetin heeft volgens Russische staatsmedia zaterdag gezegd dat die maatregel niet aan de orde is. Finland en Rusland hebben een gezamenlijke grens van 1300 kilometer.

Scheepsbouwer Damen stopt levering schepen aan Rusland voorlopig

15:34 | Scheepswerf Damen Shipyards stopt de levering van schepen aan Rusland. De scheepsbouwer uit Gorinchem had nog verschillende contracten voor onder meer vissersboten en werkboten voor de Russische markt. Dat heeft volgens een woordvoerder een 'stevige impact' voor het bedrijf, dat geen specifiek getal wil noemen. 'Het gaat om een aanzienlijk bedrag.'

Damen gaat ook geen nieuwe scheepsbouwcontracten meer aan voor schepen die aan Rusland geleverd gaan worden.

VN: nu al bijna 1,37 miljoen Oekraïense vluchtelingen

14:49 | Tot dusver zijn al bijna 1,37 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht wegens de Russische invasie. Volgens de laatste gegevens van de Verenigde Naties hadden zaterdag rond het middaguur 1.368.864 mensen een veilig heenkomen gezocht sinds de inval. Dat zijn er bijna 160.000 meer dan op hetzelfde peilmoment een dag eerder. De verwachting is dat de vluchtelingenstroom toeneemt tot 4 miljoen als het Russische leger verder oprukt en Kiev zou vallen.

Polen heeft tot dusver de meeste ontheemden uit Oekraïne opgevangen, ruim 756.000. Mensen die inmiddels zijn doorgereisd naar bestemmingen elders in Europa zijn daarbij niet inbegrepen, om dubbeltellingen zoveel mogelijk te voorkomen. Hongarije heeft 157.000 Oekraïners verwelkomd, Moldavië en Slowakije meer dan 100.000.

Een beperkter aantal is de andere kant op gevlucht uit angst voor het oorlogsgeweld. De VN-statistieken laten zien dat er 96.000 personen vanuit de Donbas-regio de grens met Rusland zijn overgestoken.

Ook Duitse publieke omroep stopt in Moskou

14:03 | De Duitse publieke omroep stopt ermee in Rusland te werken. ARD en ZDF hebben laten weten dat ze voorlopig geen gebruik meer maken van hun hoofdkwartier in Moskou. De stap is een gevolg van een Russische nieuwe wetswijziging die lange celstraffen en hoge boetes in het vooruitzicht stelt voor het verspreiden van valse informatie.

De straffen zijn zeer zwaar wegens het opzettelijk verspreiden van desinformatie over de strijdkrachten. Wie dat opzettelijk doet en het blijkt 'ernstige gevolgen' te hebben, riskeert zelfs vijftien jaar cel. Eerder sloten andere media ook al hun kantoren in Moskou, inclusief de Britse publieke omroep BBC en persbureau Bloomberg. Ook de NOS en RTL haalden correspondenten vooralsnog weg uit Moskou.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van frustreren evacuaties

13:48 | De evacuatie van duizenden Oekraïense burgers uit de grote havenstad Marioepol en het kleinere Volnovacha komt maar niet op gang. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat Russische troepen met artillerie blijven schieten, ondanks een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Rusland heeft een totaal andere lezing.

Het ministerie van Defensie in Moskou stelt dat Oekraïense 'nationalisten' de afspraken schenden door Russische stellingen onder vuur te nemen. Zij zouden ook burgers ervan weerhouden de steden te verlaten.

Het stadsbestuur van Marioepol liet weten dat aanhoudende Russische artilleriebeschietingen een veilige uittocht uit de stad onmogelijk maken. De politie heeft de bevolking met luidsprekers te kennen gegeven dat de evacuatie is opgeschort. Inwoners wordt aangeraden te schuilen. Volgens de locoburgemeester van de stad zijn nog wel onderhandelingen tussen beide kampen gaande.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelde zaterdag op zijn beurt dat het Russische leger 'zijn werk heeft gedaan' en dat de Oekraïners zich aan de wapenstilstand moeten houden. Hij noemde het belangrijk dat mensen door de zogenoemde humanitaire corridors weg kunnen komen.

Lavrov niet optimistisch over gesprekken met Oekraïne

13:45 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is naar eigen zeggen niet optimistisch over de kans dat de gesprekken tussen zijn land en Oekraïne snel resultaat zullen opleveren. Lavrov schilderde zaterdag 'de woedende verklaringen' van de Oekraïense president Volodimir Zelenski af als struikelblok.

Lees hier het hele artikel.

Turkse president Erdogan belt Poetin en wil bemiddelen

13:07 | De Turkse president Erdogan spreekt zondag met zijn Russische ambtgenoot Poetin over de oorlog in Oekraïne. Turkije wil volgens een woordvoerder van Erdogan nog steeds bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Het land heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden.

Erdogan zal zijn Russische ambtgenoot vragen onmiddellijk een einde aan de strijd te maken en onderhandelingen 'op hoog niveau' te beginnen. Die moeten onder meer gaan over een blijvende wapenstilstand en over evacuaties van burgers. Deze gesprekken zouden in Turkije kunnen worden gehouden. De Turkse buitenlandminister Çavusoğlu hoopt dat op een eerder geplande conferentie in Antalya, 11 tot 13 maart, stappen in die richting kunnen worden gezet. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft al gezegd dat hij komt.

Circa 27.500 Oekraïense vluchtelingen aangemeld in Duitsland

13:03 | Bijna 27.500 Oekraïners hebben zich in de Bondsrepubliek aangemeld als vluchteling, berichten de Duitse autoriteiten. Er zijn inmiddels waarschijnlijk veel meer mensen in Duitsland die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ze steken massaal de Oekraïens-Poolse grens over. Polen spreekt van 800.000 vluchtelingen in ruim een week van strijd in het buurland.

Zowel Polen als Duitsland is lid van de EU en dus er zijn normaal gesproken geen grenscontroles. De Duitse politie zegt daarom geen idee te hebben hoeveel Oekraïners uit Polen naar het land gekomen zijn.

De EU heeft de deur voor Oekraïners wijd opengezet. Ze kunnen zonder visum een jaar komen en dat wordt mogelijk verlengd met nog twee jaar. Ze hebben meteen recht op een onderkomen, onderwijs, sociale dienstverlening en een werkvergunning.

De Verenigde Naties schatten dat 1,25 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht sinds de Russische aanval 24 februari begon. De vluchtelingenorganisatie van de VN vreest dat het aantal dit weekeinde oploopt tot anderhalf miljoen.

Evacuatie Marioepol opgeschort vanwege aanhoudende beschietingen

12:54 | De evacuatie van burgers uit de Oekraïense havenstad Marioepol is opgeschort. Volgens het stadsbestuur is het te onveilig om de stad nu te verlaten, omdat Russische troepen zich niet houden aan een overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Ze zouden de stad nog steeds beschieten. Burgers wordt aangeraden te schuilen.

Locoburgemeester Sergij Orlov vertelde kort voordat het officiële besluit om de evacuatie stil te leggen werd genomen al dat het nog niet veilig was. 'Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen', zei hij tegen de BBC. Een inwoner van Marioepol voegde er tegenover de Britse omroep aan toe dat hij iedere paar minuten beschietingen hoort. 'Ik zie auto's met mensen die probeerden te vluchten terugkeren.'

Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners vijf uur de tijd zouden krijgen om de belegerde stad te verlaten. In Marioepol wonen circa 450.000 mensen. Ook voor de kleinere plaats Volnovacha, zo'n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken.

Pro-Russische rebellen, die in een deel van Oost-Oekraïne de dienst uitmaken en aan de Russische zijde meevechten, leggen volgens het Russische persbureau RIA de schuld bij Oekraïense 'nationalisten' in Marioepol. Die zouden niet meewerken aan de zogenoemde humanitaire corridor voor mensen die de stad willen ontvluchten.

Rusland beschuldigt het Westen van 'economisch banditisme'

11:54 | Westerse landen die sancties hebben opgelegd aan Rusland, maken zich volgens de Russische regering schuldig aan 'economisch banditisme'. Die term gebruikte Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zaterdag. Hij voegde eraan toe dat Moskou zal reageren, zonder daar verder over uit te wijden.

Volgens Peskov is Rusland niet geïsoleerd door de sancties, die onder meer zijn ingesteld tegen Russische banken, bestuurders en de centrale bank van het land. De VS en de EU reageerden met de economische strafmaatregelen op de Russisch invasie van Oekraïne.

'De wereld is te groot voor Europa en Amerika om een groot land als Rusland te isoleren', meent Peskov. 'Er zijn veel meer landen in de wereld.'

Locoburgemeester Marioepol claimt dat Russen de stad nog bestoken

11:40 | De locoburgemeester van Marioepol zegt dat Russische troepen de Oekraïense stad nog steeds beschieten. Van het overeengekomen staakt-het-vuren is volgens stadsbestuurder Sergij Orlov in de praktijk niets te merken. 'Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen', zei hij tegen de BBC.

In een eerder bericht meldde het bestuur van de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne al dat de wapenstilstand langs een deel van de beoogde evacuatieroute nog niet werd gerespecteerd door het Russische leger.

'De Russen blijven ons bombarderen en met artillerie beschieten. Het is gestoord', zei Orlov. Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners vijf uur de tijd krijgen om de belegerde stad te verlaten. Ook voor de plaats Volnovacha, zo'n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken.

Musk: meer olie produceren door oorlog Oekraïne

11:11 | Door de oorlog in Oekraïne is het nodig om internationaal meer olie te produceren. Deze opvallende uitspraak heeft Elon Musk, topman van producent van elektrische auto's Tesla op Twitter gedaan. 'Natuurlijk zou dit slecht zijn voor Tesla, maar duurzame energieoplossingen kunnen niet per direct Russische olie en gas vervangen', schreef Musk verder in een reeks tweets.

De opvattingen van Musk komen nu de regering-Biden een Amerikaans importverbod op Russische ruwe olie overweegt, laten ingewijden aan persbureau Bloomberg weten. Eerder verwierp het Witte Huis dat idee nog.

Musk liet verder weten dat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX zich de komende tijd meer richt op cyberverdediging en het oplossen van signaalverstoringen. Daardoor ontstaan kleine vertragingen bij andere projecten. SpaceX heeft zijn Starlink-internetontvangers geleverd aan Oekraïne en Musk waarschuwde eerder deze week al dat die ontvangers een doelwit zouden kunnen worden.

Derk Sauer wil Moscow Times evacueren naar Nederland

11:07 | De oprichter en eigenaar van The Moscow Times, Derk Sauer, wil de redactie van die onafhankelijke krant evacueren vanuit Moskou naar Nederland. In zijn column in Het Parool schrijft Sauer: 'Het is het gewoon te link. Daarom ben ik bij The Moscow Times al twee dagen in crisisberaad. Daarom proberen we de redactie naar Nederland te evacueren.'

Hij wijst erop dat de vrije pers in Rusland zo goed als verdwenen is. 'Alleen nog Novaja Gazeta - de krant van Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Dmitri Moeratov - en The Moscow Times zijn nog in de lucht. Maar die kunnen geen vuist maken tegen de almachtige staatspropaganda. En het is aftellen voor zij aan de beurt zijn', aldus een bezorgde Sauer.

Maar een hele redactie overbrengen naar Nederland lijkt niet eenvoudig. Sauer beschrijft de dilemma's die zich aandienen voor de journalisten die er werken. Ze hebben in Moskou een gezin of een stervend familielid dat ze liever niet willen achterlaten. Tegelijk voelen ze een verantwoordelijkheid om door te gaan. 'Ik heb volwassen mannen snikkend aan mijn bureau. Maar toch willen ze door met hun werk. Het breekt mijn hart.'

De gewone Rus kan bijna geen kennis meer nemen van de oorlog die president Poetin is begonnen in Oekraïne. De woorden 'invasie' en 'oorlog' mogen niet meer worden gebezigd in de berichtgeving over de inval en er staan zware straffen en hoge boetes op het verspreiden van zogenaamd nepnieuws. Veel media, waaronder de NOS, RTL en de BBC, hebben correspondenten teruggehaald. 'Van een autoritair land is Rusland in een week veranderd in een harde dictatuur', schrijft Sauer.

Vijfduizend gastgezinnen melden zich voor Onderdak Oekraïne

11:06 | Er hebben zich inmiddels 5000 gastgezinnen gemeld bij het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. Deze mensen willen, als dat nodig blijkt, hun huis beschikbaar stellen om Oekraïners onderdak te geven. Volgens initiatiefnemer Huib van Mierlo kunnen er op deze manier ruim 15.000 vluchtelingen worden opgevangen.

'Het is mooi om te zien dat de Nederlandse bevolking één is met Oekraïne', aldus Van Mierlo. Nadat hij dinsdag begon met het initiatief meldden zich al snel veel mensen aan. Binnen twee dagen kwamen er meer dan 3600 aanmeldingen binnen.

Marioepol: wapenstilstand nog niet langs hele evacuatieroute

10:48 | Russische troepen houden zich volgens het stadsbestuur van Marioepol nog niet overal aan het afgesproken staakt-het-vuren rond de Oekraïense stad. Officieel is sinds 08.00 uur Nederlandse tijd een wapenstilstand van kracht. Inwoners zouden vanaf 10.00 uur vijf uur de tijd krijgen om de belegerde stad te verlaten.

Langs een deel van de beoogde evacuatieroute zouden de Russen zich echter nog niet aan de wapenstilstand houden. 'We zijn in onderhandeling met de Russische zijde om de wapenstilstand langs de volledige evacuatieroute te bevestigen', aldus het stadsbestuur in een verklaring.

Formule 1-team Haas breekt met Russische coureur Mazepin

10:34 | Het Formule 1-team Haas heeft per direct het contract beëindigd met de Russische coureur Nikita Mazepin. Ook de banden met de Russische hoofdsponsor Uralkali zijn met onmiddellijke ingang verbroken. Dat meldt het Amerikaanse raceteam. Reden is de aanval van Rusland op Oekraïne.

Mazepin zou dit jaar aan zijn tweede seizoen beginnen in de Formule 1. 'Net zoals de rest van de Formule 1-gemeenschap is het team geschokt en bedroefd door de Russische inval in Oekraïne. Haas wenst een spoedig en vredevol einde van het conflict', luidt de verklaring verder.

De positie van de 23-jarige Mazepin kwam in het geding vanaf de eerste berichten over de Russische inval. Haas besloot nog tijdens de testraces in Barcelona de uitingen van Uralkali op de auto's te verwijderen. Zijn vader Dmitri Mazepin is de eigenaar van het Russische kunstmestbedrijf, dat een belangrijke geldschieter is van Haas.

Ook geen chips en telefoons van Samsung meer voor Rusland

09:19 | Na Amerikaanse chipmakers als Intel en AMD stopt nu ook Samsung met de levering van computerchips aan Rusland. Daarnaast zal het bedrijf geen mobiele telefoons meer verkopen in het land, maar ook van Samsungs consumentenelektronica zoals wasmachines en koelkasten is de export voorlopig stilgelegd, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Ook de Amerikaanse betalingsdienst PayPal biedt zijn diensten niet meer in Rusland aan. Het bedrijf maakt het voorlopig nog wel mogelijk voor Russen om tegoeden bij de dienst weer op te nemen. PayPal was eerder deze week al gestopt met het accepteren van nieuwe Russische klanten. Ook PayPal's app Xoom, voor het versturen van geld naar personen in andere landen, werkt niet meer in Rusland.

Zowel Samsung als PayPal laat weten Oekraïne te steunen na de Russische inval. Samsung doneert omgerekend 5,5 miljoen euro, waarvan een kleine miljoen euro in de vorm van consumentenelektronica aan humanitaire doelen in de regio. PayPal geeft zelf geen geld maar laat weten dat via zijn dienst al ruim 150 miljoen dollar, omgerekend ruim 137 miljoen euro, is opgehaald voor goede doelen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Personeel kerncentrale in video: jullie brengen wereld in gevaar

09:15 | Medewerkers van de kerncentrale in Zaporizja waarschuwden Russische militairen tijdens de gevechten rond de centrale via een luidspreker dat ze 'de veiligheid van de hele wereld in gevaar brachten'. De indringende waarschuwingen zijn te horen op een video die de Oekraïense autoriteiten hebben vrijgegeven. Nieuwszender CNN zond de beelden zaterdag uit.

'Stop met schieten op een gevaarlijke nucleaire installatie', roept een medewerker vanuit de controlekamer. 'De vitale delen van de centrale kunnen verstoord raken. Het zal onmogelijk voor ons zijn om dat te herstellen. Stop onmiddellijk met schieten.'

Westerse landen hebben de gewelddadige Russische overname van de kerncentrale fel veroordeeld. In een trainingscentrum van de centrale brak tijdens de aanval brand uit. De kernreactoren bleven wel intact. Een van de zes reactoren levert nog stroom, vier andere worden gekoeld, meldde de nucleaire autoriteit van Oekraïne.

De kerncentrale is de grootste van Europa. Zo'n 20 procent van alle Oekraïense elektriciteit wordt er geproduceerd, wat de centrale tot een strategisch doelwit maakt.

Rusland kondigt wapenstilstand aan bij belegerd Marioepol

08:19 | Inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol krijgen de kans om de stad te verlaten. Russische troepen hebben er zaterdagochtend het vuren gestaakt, zodat 'humanitaire corridors' ingericht kunnen worden voor de burgerbevolking, maakte het Russische ministerie van Defensie bekend.

Bij de plaats Volnovacha, ten noorden van Marioepol, zou hetzelfde gebeuren. Het tijdelijke staakt-het-vuren zou om 8.00 uur Nederlandse tijd zijn ingegaan. Het is nog niet duidelijk hoe lang de wapens er zullen zwijgen. In de rest van Oekraïne gaat het Russische offensief door, voegde het ministerie er tegenover persbureau RIA aan toe.

Marioepol telt zo'n 450.000 inwoners. De havenstad aan de Zee van Azov, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt al dagen hevig onder vuur genomen door Russische troepen.

Burgemeester Vadim Bojtsjenko uitte vrijdag een noodkreet over de humanitaire situatie in zijn stad. Inwoners zitten zonder stromend water, elektriciteit en verwarming. Ook zouden voedseltekorten dreigen. 'Onze prioriteit is de totstandkoming van een wapenstilstand, zodat we de vitale infrastructuur kunnen herstellen en een route kunnen creëren om voedsel en medicijnen in de stad te krijgen', liet hij weten.

Amerikaanse vicepresident Harris bezoekt Polen en Roemenië

06:24 | De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris reist volgende week naar Polen en Roemenië af, heeft haar kantoor vrijdag aangekondigd. Het bezoek aan beide landen zal in het teken staan van de oorlog in Oekraïne, als gevolg van de Russische invasie. Haar bezoek duurt van 9 tot 11 maart.

'Haar bezoek zal de kracht en eenheid van de NAVO en de Amerikaanse steun aan de bondgenoten ten oosten van de NAVO-landen te midden van Russische agressie laten zien', aldus het kantoor van Harris.

De Amerikaanse vicepresident heeft in Warschau en Boekarest een ontmoeting met de Poolse en Roemeense leiders om onder meer te praten over steun van de Verenigde Staten aan de regio op het gebied van veiligheid, economie en humanitaire hulp.

Polen en Roemenië zijn beiden buurlanden van Oekraïne. Veel Oekraïners zijn sinds de invasie via de Poolse of Roemeense grens het land ontvlucht. In Polen ging het vrijdag al om ruim 700.000 vluchtelingen.

Ook persbureau Bloomberg staakt werkzaamheden in Rusland

05:39 | In navolging van de Britse omroep BBC schort persbureau Bloomberg zijn werkzaamheden in Rusland op. Ook heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN bekendgemaakt zijn uitzendingen in Rusland stop te zetten. The Washington Post neemt eveneens maatregelen, maar de journalisten worden nog niet teruggehaald.

De stappen volgen op de beslissing van het Russische parlement om de straffen voor het verspreiden van zogenoemde valse informatie drastisch te verzwaren. Zo is een gevangenisstraf tot vijftien jaar mogelijk bij het opzettelijk verspreiden van valse informatie over de strijdkrachten, indien dat ernstige gevolgen heeft. Er zijn ook hoge boetes voor zogenoemd nepnieuws en het oproepen tot sancties tegen Rusland.

'De verandering van de wet, die bedoeld lijkt te zijn om iedere onafhankelijke journalist als crimineel te bestempelen, maakt het onmogelijk om binnen de grenzen van Rusland iets te doen dat ook maar iets wegheeft van normale journalistiek', zegt hoofdredacteur John Micklethwait van Bloomberg in een verklaring. Volgen Micklethwait gaat het vooralsnog om een tijdelijke beslissing.

Washington Post: VS stuurden al eerder extra militaire hulp naar Oekraïne

05:09 | De Verenigde Staten verstuurden al eind vorig jaar extra zendingen met dodelijke militaire hulpmiddelen en beschermende uitrusting naar Oekraïne, meldt The Washington Post op basis van een vrijgegeven lijst die de krant heeft ingezien, met daarop onder meer overschrijvingen.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zou Oekraïense strijders al in december hebben uitgerust met wapens en middelen om mee te vechten in stedelijke gebieden, waaronder geweren en speciale kleding. Tot de extra leveringen zou zijn besloten vanwege de toen al oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Sinds de Russische invasie in Oekraïne vorige week zijn de leveringen nog verder opgevoerd.

'Dit is een continu proces. Wij kijken altijd naar wat de benodigdheden van Oekraïne zijn. Dat doen we nu al jaren', verklaarde een anonieme defensiefunctionaris vrijdag tegenover The Washington Post. 'We hebben het proces nu wel iets versneld, we praten dagelijks met de Oekraïners, terwijl dat voor de crisis meer periodiek gebeurde.'

John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, wilde niet reageren op de ontdekking van de krant.

Burgemeester: havenstad Marioepol geblokkeerd door de Russen

04:19 | De Zuidoost-Oekraïense havenstad Marioepol wordt 'geblokkeerd' door Russische troepen, meldt de burgemeester van de stad in de nacht van vrijdag op zaterdag. De havenstad met zo'n 450.000 inwoners wordt al dagenlang door de Russen belegerd. Burgemeester Vadim Bojtsjenko van Marioepol spreekt van 'meedogenloze' aanvallen.

Hij kwam vrijdag al met een noodkreet waarin hij dringend om militaire hulp vroeg. De Russen hebben de stad omsingeld en er is een dreigend tekort aan voedsel. Ook zou er geen water, verwarming en stroom meer zijn.

'Op dit moment zijn we op zoek naar oplossingen voor de humanitaire problemen en kijken we naar alle mogelijke manieren om Marioepol uit de blokkade te krijgen', zei Bojtsjenko in een bericht op Telegram. 'Onze prioriteit is de totstandkoming van een wapenstilstand, zodat we de vitale infrastructuur kunnen herstellen en een route kunnen creëren om voedsel en medicijnen in de stad te krijgen', aldus de burgemeester.

De burgemeester heeft ook onder meer om een vluchtroute voor zijn burgers gevraagd.

VN-Veiligheidsraad bespreekt maandag humanitaire crisis Oekraïne

02:10 | De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen voor een spoedvergadering over de humanitaire crisis in Oekraïne, veroorzaakt door de Russische invasie, melden diplomaten aan het Franse persbureau AFP.

Volgens een anonieme diplomaat zullen de vijftien leden van de Veiligheidsraad na de openbare sessie achter gesloten deuren verder werken aan een mogelijke ontwerpresolutie over de crisis in Oekraïne. Dat gebeurt naar aanleiding van een voorstel van Mexico en Frankrijk. De twee landen pleiten voor een resolutie waarin wordt opgeroepen tot het beëindigen van de vijandigheden in Oekraïne, een ongehinderde stroom aan humanitaire hulp en de bescherming van burgers.

De Verenigde Staten zouden hebben gewaarschuwd dat zij die oproep alleen steunen als Rusland expliciet wordt genoemd als de veroorzaker van de humanitaire crisis. Vermoedelijk wordt de resolutie in dat geval echter geblokkeerd door Rusland, dat zijn veto kan uitoefenen. Zo werd een ontwerpresolutie waarin de VN-Veiligheidsraad de Russische agressie in Oekraïne veroordeelde, eind vorige maand ook al geblokkeerd door een Russisch veto.

Sky News: journalisten beschoten nabij Kiev

01:07 | Vijf journalisten van Sky News zijn afgelopen maandag beschoten tijdens hun werkzaamheden nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev, meldt de voornaamste Oekraïne-correspondent van de Britse nieuwszender, Stuart Ramsay, vrijdag. Cameraman Richie Mockler zou twee kogels tegen zijn kogelvrije vest hebben gekregen en Ramsay zelf raakte gewond door een kogel in zijn onderrug.

Het team van journalisten was onderweg naar het dorpje Bucha, op zo'n 24 kilometer afstand van Kiev, om daar verslag te doen van een Russische konvooi dat een dag eerder onschadelijk was gemaakt door het Oekraïense leger. Op beelden die zijn gedeeld door Sky News is te zien hoe de auto waarin ze reden plotseling onder vuur werd genomen. Er is een reeks schoten te horen en ook is te zien hoe kogels langs het voertuig vliegen.

Uiteindelijk wist de groep de auto te ontvluchten en een schuilplaats te vinden. Daar werden ze uren later aangetroffen door de Oekraïense politie. Volgens Oekraïne werd de aanval uitgevoerd door Russische 'saboteurs'.

Sky News laat weten dat de journalisten uit Oekraïne zijn geëvacueerd en dat ze inmiddels veilig terug zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Zelenski bekritiseert besluit NAVO tegen no-flyzone

00:23 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het besluit van de NAVO om geen zogeheten no-flyzone in te stellen voor het Oekraïense luchtruim vrijdag scherp veroordeeld. Oekraïne had de NAVO om een vliegverbod gevraagd, om zo Russische militaire vliegtuigen de toegang te verbieden. 'Wij zijn geen onderdeel van dit conflict', stelde NAVO-chef Jens Stoltenberg in een reactie op het verzoek van Oekraïne. Ook stuurt de NAVO geen troepen naar het land.

In een televisietoespraak stelde Zelenski vrijdagavond dat het militaire bondgenootschap door te weigeren 'groen licht' heeft gegeven aan Rusland om door te gaan met bombardementen op Oekraïense dorpen en steden.

Het besluit tegen de no-flyzone werd genomen tijdens een spoedbijeenkomst van de dertig NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken over de oorlog in Oekraïne. Zelenski omschreef die bijeenkomst in zijn toespraak als een 'zwakke, verwarde NAVO-top. Een top waarbij het duidelijk was dat niet iedereen de strijd voor Europa's vrijheid als de grootste prioriteit ziet.'

Heineken stopt met export naar en nieuwe investeringen in Rusland

23:36 | Heineken stopt met zijn export naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zijn alle nieuwe investeringen in het land stopgezet, bevestigt de brouwer na berichtgeving door onder meer NRC.

Heineken maakt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt evenwel minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

In een verklaring van de brouwer wordt niets gezegd over beperkingen voor de lokale productie. Wel geeft Heineken aan dat de brouwerij- en drankensector niet zijn onderworpen aan sancties.

'We zijn geschokt en bedroefd om te zien hoe de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt. Ons hart gaat uit naar alle getroffen mensen', laat het bedrijf verder weten. De komende dagen en weken zal Heineken de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Rusland blokkeert Facebook en Twitter

22:33 | Rusland heeft de sociale media Facebook en Twitter geblokkeerd. Het Facebook-netwerk was het eerst aan de beurt na een besluit van de Russische toezichthouder voor de media. Het zou een vergelding zijn omdat Facebook zelf meerdere Russische media tegenhoudt in Europese landen.

Vervolgens meldden Russische persbureaus stappen tegen Twitter. Het was aanvankelijk onduidelijk of het een totale blokkade betrof, omdat er ook berichten waren dat de toegang werd beperkt. Later zeiden westerse journalisten dat Twitter niet meer ververste. Justitie zou op de dag van de Russische invasie in Oekraïne om maatregelen tegen de dienst hebben verzocht.

De blokkade van Facebook en Twitter is de jongste stap in de escalerende mediaoorlog tussen het Westen en Rusland, vooral na het begin van de Oekraïne-oorlog.

Rusland: Oekraïense saboteurs veroorzaakten brand kerncentrale

19:30 | Rusland beweert dat Oekraïense 'saboteurs' de brand hebben veroorzaakt tijdens gevechten bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, die de grootste van Europa is. Volgens de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties werd een Russische eenheid aangevallen door een sabotagegroep vanuit een trainingscomplex op het terrein van de kerncentrale.

De Russische soldaten schoten terug. Toen de Oekraïense sabotagegroep het trainingscentrum verliet, hebben ze het in brand gestoken, aldus de Russische VN-topdiplomaat tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York over de Russische invasie in Oekraïne.

De Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN noemde de lezing van de Russen een 'schandalig voorbeeld van gaslighting' (psychologische manipulatie). De ambassadeur riep Moskou op te stoppen met liegen. Volgens Oekraïne zitten Russische troepen achter de brand. De Oekraïense president Zelenski sprak over een gerichte beschieting van de reactorblokken door Russische tanks. De Verenigde Staten bestempelden de Russische actie als een roekeloze aanval en een gevaarlijke escalatie, waarbij Europa en de rest van de wereld maar net aan een kernramp zouden zijn ontsnapt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen