Internationaal5 mrt '22 21:32Aangepast op 5 mrt '22 23:34

VN: snelst verlopende vluchtelingencrisis sinds WO II

Auteur: Mark van Harreveld

Meer dan 1,3 miljoen Oekraïners zijn de grens overgestoken sinds de Russische invasie op 24 februari begon. Dat blijkt uit cijfers die de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag publiceerde. De VN noemt de huidige vluchtelingencrisis de snelst verlopende vluchtelingencrisis van Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bewoners ontvluchten Irpin, ten noorden van Kiev
Bewoners ontvluchten Irpin, ten noorden van Kiev (Justin Yau/Sipa USA)

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Snelst verlopende vluchtelingencrisis

'Dit is de snelst verlopende vluchtelingencrisis die we in Europa hebben gezien sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog', zei directeur Filippo Grandi van de UNHCR. Volgens de UNHCR is de snelheid van de uittocht nu al groter dan tijdens de grote migratiecrisis van 2015, toen 1,3 miljoen asielzoekers uit Syrië, Irak, Afghanistan en Afrika Europa binnenkwamen.

Hoogstwaarschijnlijk zal het aantal vluchtelingen verder stijgen. Volgens senior external relations officer Christine Pirovolakis van UNHCR 'is het zeer goed mogelijk dat het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht tegen vanavond, ten laatste morgen, 1,5 miljoen bereikt.'

Luister ook | Duitsers bereid om vluchtelingen op te vangen, maar opvang zit vol

Aantal vluchtelingen zal stijgen naar 4 miljoen

De meeste Oekraïners (zo'n 53 procent) trekken westwaarts naar Polen, dat tot nu toe ongeveer 756.303 mensen binnen heeft zien komen, gevolgd door Hongarije dat er 157.004 mocht verwelkomen. Slowakije heeft 90.329 vluchtelingen ontvangen, Roemenië 63.192, Moldavië 103.254, Rusland 53.300, Belarus 400 en de overige Europese landen zo'n 133.876 Oekraïners. Naar schatting zullen zo'n 4 miljoen Oekraïners het land ontvluchten om aan het escalerende geweld te ontkomen.

Tegen persbureau Reuters vertelde het UNHCR-hoofd dat de meeste vluchtelingen die de grens met de buurlanden zijn overgestoken, niet aan de grenzen blijven, maar verder trekken naar vrienden, familie en andere relaties die elders in Europa wonen. Grandi waarschuwde dat de vluchtelingenstromen die de komende weken verwacht worden, voor Europa moeilijker te managen zijn.

Het dorp Medyka in het zuidoosten van Polen blijft voor de vluchtelingen de belangrijkste grensovergang met Oekraïne. Dagelijks steken duizenden vluchtelingen per bus, auto en te voet de grens over. Uiteraard zijn dat vooral vrouwen en kinderen, Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten en zijn opgeroepen voor de verdediging ervan.

Luister terug | Schakel Frontex in om grensovergang te versnellen

Chaos

De massale exodus is moeilijk te beheersen en chaotisch: wachtende auto's in files met een lengte van meer dan 14 kilometer, mensen die tot 40 uur wachten om de grens te mogen oversteken. Afgezien van Oekraïense vluchtelingen zijn er ook groepen buitenlanders uit landen als Pakistan, Ghana, Marokko en Somalië die het land proberen uit te komen. Het gaat veelal om studenten, maar ook om arbeiders en asielzoekers. De Britse krant The Guardian maakt melding van racistische mishandeling en discriminatie van buitenlanders bij hun pogingen om de grens over te steken.

Oekraïense onderdanen zullen het recht krijgen om tot drie jaar in de Europese Unie te wonen en te werken zonder asiel aan te vragen, nadat noodmaatregelen door de Europese staten waren goedgekeurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen