Internationaal3 mrt '22 18:05

Rusland lijkt positief over onderhandelingen Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Rusland en Oekraïne onderhandelen in Belarus over de ernstige situatie. De Russen lijken positief gestemd. Gaat dit overleg iets opleveren?

President Vladimir Poetin.
President Vladimir Poetin. (EPA)

Enthousiasme bij de Russen

'De Russische woordvoerder van Buitenlandse Zaken is erg enthousiast over de gesprekken', vertelt Oost-Europakenner en Europa-verslaggever Geert-Jan Hahn. 'Deze gesprekken zouden volgens de woordvoerder tot een 'snelle afhandeling van de situatie' leiden. Ik heb sinds tijden geen positievere woorden uit de monden van de Russen horen komen.'

Volg hier ons liveblog over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Uitkomst gesprek Macron en Poetin

Hahn legt uit dat de woordvoerder toevoegt dat de vrede in de Donbas hersteld moet worden en dat alle Oekraïners snel weer in vrede kunnen leven. 'Dit is weer compleet anders dan de boodschap die het Élysée en Macron uit hun telefonische gesprek met Poetin haalde vandaag. In de verklaring van Macron gaf men aan dat het ergste er nog aan zit te komen. En dat Poetin gezegd heeft dat hij zijn zin wil krijgen en anders moet Oekraïne vrezen voor het ergste.' Volgens Hahn wordt er met het ergste bedoelt dat Poetin dan heel Oekraïne inneemt.

Luister ook | 'Veroveren Donbas en Kiev zou Poetin een overwinning kunnen noemen'

Rusland onduidelijk over intenties

'Ik vind de uitspraak van Macron niet rijmen met een snelle afhandeling van de situatie, waarmee deze onderhandelingen nu worden ingegaan.' De vraag is nu, gaat Poetin verder met zijn invasie of is dit een dreigement? Hahn denkt dat de waarheid in het midden ligt. 'De verklaring van Macron is onze kant van het verhaal. Maar van het Russische kamp hebben we de hele tijd gehoord dat ze niet uit zijn op een bezetting.' Hahn legt uit dat Rusland zegt Oekraïne te willen demilitariseren, vandaar dat de vliegvelden en militaire infrastructuur nu vernietigd worden.

Oekraïne moet af van 'neonazistisch regime' volgens Rusland

Daarnaast geeft Rusland aan Oekraïne te willen ontdoen van zijn 'neonazistische regime', wat volgens Hahn erg lastig is met de Joodse president Zelenski. 'Wat Rusland hier eigenlijk mee zegt is: we willen niet dat jullie modern worden, geen democratie meer zijn en dat jullie pro-Russisch denken en in onze invloedssfeer zitten.' En aan de andere kant worden deze acties heel anders uitgelegd aan het Russische volk, legt Hahn uit. Daar wordt namelijk gezegd dat Oekraïne politiek 'gezuiverd' wordt.

Lees ook | Na Oekraïne vragen ook Georgië en Moldavië EU-lidmaatschap aan

Rusland zegt tegen Turkije geen confrontatie te willen

Het is een erg lastige situatie, Hahn vertelt waarom. 'In de ogen van Poetin doen zij wat ze zeggen, maar in onze ogen doet Rusland niet wat ze beweren. Het blijft heel tricky.' Hahn haalt het voorbeeld van het NAVO-land Turkije aan. Erdogan heeft tegen Rusland gezegd de Zwarte Zee af te gaan sluiten als de situatie zo doorgaat. Waarop de Russen reageerden dat ze 'niet uit zijn op een confrontatie'. 'Het enige wat je daarvan kan denken, is dat ze misschien op dít moment niet uit zijn op confrontatie. Maar het blijft allemaal heel onvoorspelbaar wat er gebeurt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen