Internationaal4 mrt '22 16:15Aangepast op 4 mrt '22 16:33

Liveblog | NAVO roept Poetin op onvoorwaardelijk uit Oekraïne te vertrekken; Poetin waarschuwt buurlanden

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag negen van de Russische invasie in buurland Oekraïne. De dertig ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen zijn voor overleg over de oorlog samengekomen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. In dit liveblog houden we je op de hoogte met het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa.

Betalingsverwerkers druk met sancties tegen Rusland

16:15 | Betalingsverwerkers Adyen en Buckaroo zijn druk doende met het naleven van de sancties tegen Rusland wegens de inval in Oekraïne. Bij iedere nieuwe sanctie die de Europese Unie instelt wegens de oorlog in Oekraïne moeten de fintechbedrijven nagaan of er extra maatregelen nodig zijn.

'Het speelveld beweegt verschrikkelijk snel. Als de Europese Commissie aankondigt dat er bepaalde sancties komen, is het niet zo dat wij daar vooraf over worden ingelicht', legt een woordvoerder van Adyen uit. 'In principe zijn wij een bank. Als commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt wat de sancties zijn, bedenken wij hoe dat technisch mogelijk wordt.'

Ook Wall Street omlaag na aanval kerncentrale Oekraïne

16:14 | De beurzen in New York gingen vrijdag verder omlaag na de verliesbeurt een dag eerder. De stemming werd gedrukt door de verkoopgolf op de Europese markten, die volgde op de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne waarbij brand uitbrak. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn, maar Russische troepen hebben de centrale in handen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,3 procent lager op 33.343 punten. De brede S&P 500 verloor ook 1,3 procent, tot 4305 punten, en techgraadmeter Nasdaq leverde hetzelfde percentage in, op 13.358 punten.

Beleggers verwerken ook het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat voorbeurs bekend werd gemaakt. De banengroei in de Verenigde Staten is in februari sterker uitgevallen dan economen hadden voorzien. Wel pakte de loongroei minder krachtig uit dan alom verwacht.

NAVO roept Poetin op onvoorwaardelijk uit Oekraïne te vertrekken

14:29 | De NAVO roept de Russische president Vladimir Poetin op zijn troepen zonder voorwaarden terug te trekken uit Oekraïne en zich tot 'echte diplomatie' te wenden. Het bondgenootschap houdt 'alle wegen open voor een diplomatieke oplossing' van het conflict, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop van een spoedbijeenkomst in Brussel van de dertig NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken over de oorlog in Oekraïne.

Stoltenberg waarschuwde dat de oorlog als die niet wordt gestopt erger zal worden, 'met meer doden, meer lijden en meer destructie'. En dat de NAVO daarin niet wil worden betrokken. 'Wij zoeken geen oorlog met Rusland', aldus Stoltenberg. Daarom stuurt de alliantie geen vliegtuigen naar het Oekraïense luchtruim, en geen troepen naar het land, benadrukte hij.

Wel zal de NAVO 'alles doen' om elke centimeter van het grondgebied van de dertig NAVO-landen te verdedigen, mocht Rusland een van de NAVO-landen betrekken in het conflict. Er zijn 140 militaire jets en meer dan tweehonderd schepen op NAVO-gebied aan de randen van Oekraïne paraat, zei hij. Oekraïne is geen lid van de NAVO.

JPMorgan: herhaling crisis 1998 dreigt voor Russische economie

13:44 | De Amerikaanse bank JPMorgan Chase denkt dat de Russische economie door de westerse sancties een ineenstorting te wachten staat die vergelijkbaar is met die van de financiële crisis in het land in 1998. Deze crisis, ook wel bekend als de roebelcrisis, trof Rusland in de zomer van 1998 en veroorzaakte een beurscrash en een forse waardedaling van de Russische munt.

De analisten van JPMorgan verwachten dat het Russische bruto binnenlands product met 11 procentpunten zal afnemen, in lijn met de daling tijdens de schuldencrisis in 1998. De bank denkt daarmee dat de Russische economie dit jaar met 7 procent zal krimpen. Eerder werd nog uitgegaan van een krimp van 3,5 procent. Voor het eerste kwartaal wordt een krimp voorzien van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In het tweede kwartaal wordt een krimp van maar liefst 35 procent voorspeld.

Westerse sancties tegen de Russische centrale bank en de afsluiting van enkele Russische banken van het internationale betaalsysteem SWIFT hebben volgens de Amerikaanse bank flinke obstakels opgeworpen voor Rusland om nog olie en gas te verkopen.

De bevriezing van de bezittingen van de Russische centrale bank door het Westen maakt het daarbij moeilijker om de waarde van de roebel te verdedigen, die dit jaar al met 30 procent is gedaald. Om verdere waardevermindering en hogere inflatie tegen te gaan heeft de centrale bank al het belangrijkste rentetarief fors verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent.

700 miljoen euro aan Russische ING-leningen geraakt door sancties

13:44 | Van al het geld dat ING heeft uitstaan in Rusland of bij Russische klanten wordt zo'n 700 miljoen euro geraakt door westerse sancties. In totaal heeft de Nederlandse bank 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten. Dat staat in een toelichting van ING op zijn blootstelling aan het internationaal steeds verder geïsoleerde land.

Van de grote Nederlandse banken heeft ING de meeste zaken in Rusland lopen. Op het totaal aan leningen van ING maken de Russische activiteiten iets minder dan 1 procent uit. Naast de 5,3 miljard euro aan leningen aan Russische klanten noemt ING ook nog 1,5 miljard euro aan leningen aan internationale klanten met een Russische eigenaar.

Russische bedrijven zetten in de dagen rond het begin van de Oekraïne-oorlog zo'n 500 miljoen euro extra op hun betaalrekeningen bij ING, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS. De zegsman kent de precieze reden daarvoor niet, maar kan zich voorstellen dat onzekerheid over de stabiliteit van Russische banken heeft meegespeeld. Het geld blijft in Rusland en wordt verplicht gestald bij de centrale bank van het land.

ING richt zich nu op de veiligheid van werknemers in Rusland. Daarnaast heeft de bank een team samengesteld dat de risico's in het land dagelijks in kaart brengt. Er is voor alle leningen in Rusland voor zeker 2,5 miljard euro aan zekerheden afgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om garantstellingen van Europese moederbedrijven, kredietverzekeringen en bezittingen die als onderpand aan ING overgaan als klanten in gebreke blijven.

In Oekraïne heeft ING 500 miljoen euro aan leningen uitstaan. Voor 200 miljoen daarvan staan moederbedrijven garant.

Poetin waarschuwt buurlanden spanningen niet te laten oplopen

13:11 | President Vladimir Poetin heeft de buurlanden van Rusland opgeroepen geen acties te ondernemen die ertoe kunnen leiden dat de spanningen met Moskou oplopen. Poetin zei dat hij niets slechts in de zin heeft met de buurlanden en dat Rusland alle verplichtingen richting die landen zal nakomen.

De president liet weten dat er geen enkele noodzaak is om in te zetten op minder goede betrekkingen met buurlanden. Hij zei dat als Rusland al bepaalde stappen zet, dit altijd gebeurt als 'respons op onvriendelijke acties tegen de Russische Federatie'.

Het is niet duidelijk tegen welke buurlanden Poetin zich specifiek richtte.

Loekasjenko ontkent dat leger Belarus zal vechten in Oekraïne

12:59 | De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko ontkent dat zijn leger betrokken is bij de Russische invasie in Oekraïne. Ook heeft hij gezegd dat daar geen plannen voor zijn. Er gaan geruchten dat Belarus zijn troepen voorbereidt op een missie in Oekraïne.

Belarus is volgens Loekasjenko niet verzocht deel te nemen aan de 'speciale operaties' in Oekraïne. In een toespraak tot de bevolking zei hij dat er 'geen reden' is voor zorgen. Hij kondigde aan de bewaking van de grenzen met Oekraïne wel te verstevigen. Er zouden pogingen zijn om Belarus te betrekken bij de oorlog in Oekraïne.

Voor Loekasjenko, die bekendstaat als de laatste dictator van Europa, is Rusland een zeer belangrijke bondgenoot. Belarus wordt door de Russische troepen gebruikt als uitvalsbasis en vanaf Belarussisch grondgebied zijn ook raketten afgevuurd. Het is ook het land waar de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland plaatsvinden.

Oostzeeraad schorst Rusland wegens aanval op Oekraïne

12:47 | De samenwerkingsraad voor de Oostzee heeft Rusland als lid geschorst wegens de recente aanval van Rusland op het buurland Oekraïne. Alle overige leden van de Oostzeeraad hebben besloten Rusland voorlopig uit te sluiten.

De raad is dertig jaar geleden opgericht om samen te werken ten behoeve van de Oostzee en de regio. De leden zijn naast het geschorste Rusland, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Polen, Noorwegen, IJsland en Zweden en ook de Europese Unie doet als lid mee.

VN-mensenrechtenraad start onderzoek naar oorlog Oekraïne

12:20 | De VN-mensenrechtenraad veroordeelt de vermeende schending van rechten door Russische troepen in Oekraïne en komt met een onderzoekscommissie. Een resolutie hierover is met grote meerderheid aangenomen.

De Oekraïense vertegenwoordiger zei voor de stemming dat de 47 landen in de raad de "gemeenschappelijke plicht" hebben om te zorgen voor de documentatie en verificatie van Russische misdaden en de identificatie van de verantwoordelijken. Nederland en 31 andere landen stemden voor de resolutie. Alleen Rusland en Eritrea waren tegen. De dertien overige landen, waaronder China, brachten geen stem uit.

Volgens de Russische ambassadeur gebruiken de landen die de resolutie steunen 'alle middelen om Rusland de schuld te geven van de gebeurtenissen in Oekraïne'. Rusland stelt dat zijn troepen in Oekraïne alleen militaire doelwitten aanvalt. In Oekraïne zijn echter meerdere meldingen gemaakt van aanvallen op onder meer woonwijken, waarbij burgers om het leven zijn gekomen.

Meer dan 1,2 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

11:58 | Door de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 1,2 miljoen mensen het land ontvlucht. Cijfers van de Verenigde Naties laten opnieuw een stijging zien. Een dag eerder werd bekend dat de grens van 1 miljoen vluchtelingen was gepasseerd.

Door de Russische invasie zijn inwoners van Oekraïne massaal gevlucht naar buurlanden, met name naar Polen. Dat land heeft al zo'n 650.000 vluchtelingen geregistreerd. Slechts een kleine groep, bijna vierhonderd personen, is gevlucht naar Belarus. De VN denken dat tot wel 10 miljoen mensen Oekraïne zullen verlaten.

De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. Tijdens het Veiligheidsberaad is ook gesproken over de coördinatie van de opvang voor asielzoekers uit andere landen.

Een woordvoerder van de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat weten dat met het ministerie een kort overleg is geweest over de 'urgente behoefte aan opvangplekken' en de rol die de veiligheidsregio’s krijgen bij de organisatie hiervan. Maandag wordt onder meer besproken of het aantal voor alle regio’s hetzelfde gaat zijn en ook wanneer die plekken er moeten zijn.

Kabinet wil dat elke veiligheidsregio 2000 opvangplekken voor Oekraïners regelt

11:52 | Het kabinet wil dat elke veiligheidsregio tweeduizend opvangplekken regelt voor Oekraïense vluchtelingen. De helft daarvan moet op korte termijn beschikbaar zijn. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad.

'Veel veiligheidsregio’s en gemeenten zijn al volop bezig om dit voor te bereiden', laat een woordvoerder van het ministerie weten. Maar van een harde afspraak is nu nog geen sprake. Maandag praten de partijen verder.

De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. Tijdens het Veiligheidsberaad is ook gesproken over de coördinatie van de opvang voor asielzoekers uit andere landen.

Een woordvoerder van de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat weten dat met het ministerie een kort overleg is geweest over de 'urgente behoefte aan opvangplekken' en de rol die de veiligheidsregio’s krijgen bij de organisatie hiervan. Volgens de zegsvrouw is iedereen nu aan het werk gegaan om een inventarisatie te maken. 'Het bericht was nu: bereid je voor op wat mogelijk komt. We moeten rekening houden met een grote hoeveelheid mensen die we moeten helpen.'

Daarbij werd ook aangegeven dat de regio’s zich niet direct moeten vastpinnen op de aantallen van duizend op de korte termijn, en later nog eens duizend, zegt de woordvoerder van Bruls. Maandag wordt onder meer besproken of de aantallen voor alle regio’s dezelfde gaan zijn en ook wanneer de plekken er moeten zijn.

Russische troepen dringen havenstad Mykolajiv binnen

11:38 | De Russische troepen zijn voor het eerst de Oekraïense havenstad Mykolajiv binnengedrongen. De regionale gouverneur meldt dat op meerdere plekken in de zuidelijke stad wordt gevochten.

'Laten we niet zenuwachtig worden', zei gouverneur Vitali Kim in een videoboodschap. In Mykolajiv wonen bijna een half miljoen mensen. De stad ligt tientallen kilometers ten westen van Cherson.

Cherson werd eerder deze week als eerste grote stad ingenomen door de Russische strijdkrachten. Ook aan de andere kant van Mykolajiv is Rusland bezig met een offensief, bijvoorbeeld bij de stad Odessa.

Oekraïne wordt van verschillende kanten aangevallen. In het zuiden is het Russische leger vanuit de Krim opgerukt.

Rotterdam vangt op korte termijn 1000 Oekraïense vluchtelingen op

11:22 | In Rotterdam worden op korte termijn ongeveer 1000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, maakte de gemeente vrijdag bekend. De bedoeling is dat in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal 2000 opvangplekken worden gerealiseerd, waarvan Rotterdam dan de helft voor haar rekening neemt.

Er zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang en andere opvangmogelijkheden worden op dit moment met spoed bekeken. Ook maakt de gemeente 'graag gebruik van de gastvrijheid van Rotterdammers', aldus de gemeente in een verklaring.

Zelenski roept Russen op tot protest vanwege inname kerncentrale

10:52 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het Russische volk opgeroepen in protest te komen vanwege de Russische inname van een Oekraïense kerncentrale, de grootste van Europa. De centrale Zaporizja kwam vrijdag in handen van het Russische leger.

De president deed op televisie een beroep op de Russen. 'Hoe is dit mogelijk?', zei hij. 'We hebben tenslotte samen in 1986 gevochten tegen de ramp in Tsjernobyl.' De kernramp in Tsjernobyl was de grootste ooit. De oude centrale is sinds vorige week onder controle van de Russische troepen.

Zelenski maakte ook melding van 9200 sterfgevallen onder de Russische troepen in Oekraïne. Dat zijn er flink meer dan de 498 die Rusland woensdag meldde. Het was toen de eerste keer dat Moskou een dodental noemde. Diezelfde dag zei Oekraïne het aantal Russische doden op zo'n 7000 te schatten.

Ook zorgpensioenfonds PFZW stapt uit Russische beleggingen

10:20 | Het pensioenfonds voor zorgmedewerkers PFZW wil al zijn Russische beleggingen verkopen. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van andere grote fondsen zoals ABP, PME en BpfBOUW, die uit afschuw over de Russische aanval op Oekraïne hebben aangekondigd alle Russische aandelen en obligaties van de hand te doen.

PFZW heeft beleggingen in Rusland die vlak voor de inval in Oekraïne zo'n 1,2 miljard euro waard waren. Dat was op dat moment 0,4 procent van de waarde van alle beleggingen van het zorgfonds.

NAVO-chef veroordeelt 'roekeloze' aanval op kerncentrale Oekraïne

10:11 | De aanval op de Oekraïense kerncentrale Zaporizja bewijst de 'roekeloosheid' van de Russische oorlog in Oekraïne. Dat zei de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, na aankomst bij het hoofdkwartier in Brussel.

Russische troepen vielen de kerncentrale in de nacht van donderdag en vrijdag aan. Volgens berichten woedde er een brand in een trainingscomplex, maar zouden de nucleaire activiteiten daarbij niet direct in gevaar zijn gekomen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de dertig NAVO-landen zijn vrijdag bijeen voor overleg over de oorlog in Oekraïne. In een korte verklaring voor de vergadering begon veroordeelde Stoltenberg ook de Russische aanvallen op burgers. 'Dit moet stoppen. Rusland moet zijn troepen terugtrekken.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken benadrukte dat de NAVO niet in oorlog is met Rusland. 'Maar als het conflict naar ons komt zijn we daar klaar voor en zullen we elk stukje grondgebied van de NAVO verdedigen.'

Oekraïens leger: Russische troepen proberen Kiev te omsingelen

09:57 | Russische troepen rukken verder op naar Kiev met het doel de Oekraïense hoofdstad te omsingelen, meldden de Oekraïense strijdkrachten vrijdagochtend.

Het Russische militaire konvooi ten noorden van Kiev zou ruim 60 kilometer lang zijn. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde woensdag dat dit konvooi al geruime tijd geen voortgang heeft geboekt.

Over de situatie in Kiev zelf liet het Oekraïense leger zich vrijdag niet uit. Wel is sinds middernacht het luchtalarm in de stad meerdere keren afgegaan en werden de bewoners opgeroepen naar de schuilkelders te gaan.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn Russische troepen vertrokken van het strategisch belangrijke vliegveld Hostomel ten noordwesten van Kiev. Ook meldden ze dat de zuidelijk havenstad Marioepol volledig is omsingeld door Russische troepen.

Verbijstering in Kamer om gevechten rond kerncentrale Oekraïne

09:08 | In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op de beschietingen afgelopen nacht rond de kerncentrale Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. Door de gevechten woedde enige tijd brand op het terrein.

'Dit is een oorlogsmisdaad', zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. De Russische president Vladimir Poetin 'riskeert een nieuw Tsjernobyl'. Fractieleider Jesse Klaver spreekt van 'afgrijselijk' nieuws. 'Elke ochtend worden we wakker met een nieuwe nachtmerrie.'

'Nooit eerder in de wereldgeschiedenis kregen soldaten de opdracht te schieten op een kerncentrale", twittert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. 'Poetin legt niet alleen de veiligheid van Oekraïners in de waagschaal.'

'Totale maar dan ook echt totale waanzin om te vechten in de buurt van een kerncentrale', vindt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. 'En dat nog wel in het land waar de Tsjernobyl reactor ooit ontplofte.'

Russische troepen nemen controle kerncentrale Zaporizja over

07:39 | Russische troepen hebben de controle over de Oekraïense kerncentrale Zaporizja overgenomen, melden de regionale autoriteiten. Bij het complex werd in de nacht van donderdag en vrijdag gevochten. Ook woedde er een brand in een trainingscomplex, maar de nucleaire activiteiten kwamen daarbij niet direct in gevaar.

De brand was volgens de regionale autoriteiten aangestoken door de Russische troepen. Er is geen verhoogde radioactieve straling gemeten en aanwezig personeel houdt de situatie in de gaten.

Volgens Oekraïne vielen Russische troepen de kerncentrale vrijdag in de vroege ochtend aan. President Volodimir Zelenski zei dat dit een bewuste actie was en sprak van 'nucleaire terreur'. Ook verklaarde hij dat Rusland 'Tsjernobyl wil herhalen', verwijzend naar de grootste kernramp die ooit heeft plaatsgevonden.

Zelenski en de Amerikaanse president Joe Biden riepen Rusland op zijn militaire activiteit in het gebied rondom de kerncentrale te beëindigen. 'Europa moet wakker worden', zei Zelenski. 'Als er een explosie is, betekent dat het einde van Europa.' De kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne is de grootste van het continent.

Rusland beperkt toegang tot onafhankelijke media zoals BBC

06:57 | Russische autoriteiten beperken volgens persbureau RIA in het land de toegang tot verschillende onafhankelijke media, zoals onder meer de BBC, Radio Liberty en de populaire Russischtalige nieuwssite Meduza.

Journalisten van persbureau AFP in Moskou en GlobalCheck, een groep die internetverbindingen monitort, constateerden in de nacht van donderdag op vrijdag al dat verschillende websites geblokkeerd werden. Het ging onder meer om de websites van Facebook, de BBC en de Duitse omroep Deutsche Welle.

Europa maakte eerder bekend de toegang tot nieuwssites van Russische staatsmedia RT en Sputnik te blokkeren. Groot-Brittannië vreesde al dat die blokkade zou kunnen leiden tot een vergelijkbare actie van Rusland, waardoor Europese media in het land niet meer toegankelijk zijn. In een verklaring schreef het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eerder dat de BBC 'wordt gebruikt om de politieke situatie en veiligheid in Rusland te ondermijnen'.

Brand bij kerncentrale Zaporizja geblust

05:52 | De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak bij de kerncentrale van Zaporizja is geblust. De autoriteiten melden dat de brandweer er om 06.20 uur (lokale tijd) in slaagde het vuur te blussen, nadat de hulpdiensten vanaf 05.20 uur in staat waren het brandende trainingscomplex te bereiken.

De Oekraïense autoriteiten melden dat het gaat om een brand in een trainingsgebouw bij de grootste kerncentrale van Europa. Essentiële onderdelen van de kerncentrale zouden onaangetast zijn gebleven. Er zijn zeker veertig brandweerlieden met elf brandweervoertuigen aanwezig om het vuur te blussen.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom Zaporizja nadat het complex 'van alle kanten' aangevallen werd. Beide regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen 'nucleaire terreur' en 'een herhaling van Tsjernobyl' verweet.

NAVO en EU overleggen hun aanpak van Poetin

03:30 | De dertig ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen, inclusief de Amerikaanse, Britse en Canadese, zijn voor overleg over de oorlog in Oekraïne op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel bijeen. Ze beginnen om 10.00 uur. ‘s Middags verhuizen de EU-ministers (zes lidstaten zijn geen lid van de militaire alliantie) naar hun raadsgebouw. Ook daar is de Russische invasie van Oekraïne, vanaf 16.30 uur, het hoofdpunt voor de 27. Het Westen pijnigt zijn hersens over de vraag hoe de Russische president Vladimir Poetin gestopt kan worden.

Minister Wopke Hoekstra is bij beide bijeenkomsten aanwezig. Bij hoge uitzondering komt de Amerikaanse minister Antony Blinken mee naar de EU-ministerraad. De Oekraïense minister Dmitro Kuleba schuift naar verwachting per videoverbinding aan.

De Westerse bondgenoten vertonen een "indrukwekkende" eensgezindheid, zegt een diplomaat. Ze stemmen hun maatregelen als antwoord op de agressieve aanval van Poetin steeds zoveel mogelijk op elkaar af. In NAVO-verband met het sturen van troepen en materieel naar NAVO-landen die grenzen aan Oekraïne, dat geen NAVO-lid is en militair niet rechtstreeks te hulp geschoten kan worden. En de EU met diplomatieke en sanctiemaatregelen, bedoeld om Poetin, zijn politieke handlangers en rijke vriendjes internationaal te isoleren en financieel en economisch zo hard mogelijk te treffen. En daarnaast met zoveel mogelijk hulp aan Oekraïne: geld, leningen, wapens, humanitaire, politieke en morele steun.

Tegelijk stijgen de zorgen over met wie we te maken hebben, aldus een diplomaat over Poetin. 'Draaien we wel aan de juiste knoppen?' Moeten bijvoorbeeld de keiharde sancties worden uitgebreid? Na het snelle, stoere optreden van de afgelopen dagen klinkt onder diplomaten nu meer behoedzaamheid en beduchtheid om niet zelf in de oorlog verstrikt te raken.

NAVO-chef Jens Stoltenberg geeft na afloop rond 12.30 uur een persconferentie. Ook na de EU-raad staan briefings op de agenda.

Image
(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen