Internationaal4 mrt '22 16:04

Duitsers 'enorm bereid' om vluchtelingen op te vangen, maar 'opvanglocaties bomvol'

Auteurs: BNR Webredactie en Suzette Nesselaar

Duitsland verwacht de komende dagen duizenden Oekraïense vluchtelingen: alleen al in Berlijn zijn donderdag naar schatting 8.000 mensen binnengekomen. Gemeenten in heel Duitsland herstarten de procedures van de vluchtelingencrisis uit 2015 om noodopvang te regelen.

Volgens Marseille is de Oekraïense vluchtelingenstroom een 'herhaling' van de vluchtelingencrisis uit 2015. 'Niet letterlijk, maar in de praktijk komt het daar wel op neer. Het is eigenlijk nog wel heftiger. Deze dagen komen er pas dag zo'n 8.000 vluchtelingen aan op het centraal station van Berlijn.' De bereidheid om de vluchtelingen op te vangen en onderdak te bieden is wel enorm onder de Duitsers, stelt Marseille. 'Iedere dag staan er bij het centraal station honderden mensen met bordjes die hun adressen hebben opgegeven om vluchtelingen op te vangen.' De Oekraïense vluchtelingen die nu nog worden op gevangen gaan volgens Marseille mee met Berlijnse gezinnen, 'want alle andere opvangcapaciteiten zitten bomvol.'

Luister ook | Duitsland: 100 miljard euro naar defensie

De opvangcentra in en rondom Berlijn zitten bomvol, maar gek genoeg is Duitsland wel voorbereid op zo'n grote vluchtelingencrisis, volgens Marseille. 'Cynisch gezegd: de infrastructuur ligt er nog, als het gaat om de opvangcentra vanwege 2015, toen mensen uit het Midden-Oosten kwamen. Maar, ook daar moeten mensen zijn om voor eten en drinken te zorgen, en voor de veiligheid.' Mensen zijn nu nog heel bereid om de vluchtelingen op te vangen, 'maar daar zal ook een grens aan komen als het om grotere getallen gaat. Dit wordt weer een mammoetopgave.'

Oekraïense vluchtelingen
Oekraïense vluchtelingen (ANP foto // Martin Bruining)

Gas

Het gas dat Duitsland gebruikt komt nog steeds met grote hoeveelheden uit Rusland, onder meer door de zware industrie. Maar hoe zeker die leveringen blijven is de vraag. De Duitse minister Habeck, van Economische Zaken en Klimaat is daarom naar Amerika afgereisd om reserves te hebben, in geval van een exportstop van Rusland naar Duitsland. 'Hij heeft een handelsreis gemaakt waarbij hij geprobeerd heeft om - wat er vanuit Rusland minder gaat zijn - op te vangen met Amerikaanse bestellingen. Hij heeft voor anderhalf miljard euro aan LNG-gas besteld om daarmee Duitse voorraden aan te vullen. Hij heeft daar natuurlijk ook gesproken over de uitgaven aan defensie, van 100 miljard euro. En er zijn natuurlijk genoeg Amerikaanse wapenproducenten die daar graag een deel van in de kas zou zien belanden.

Luister ook | Nederland en Duitsland: 'Nu overgaan tot meest alomvattende sanctiepakket'

Klimaatambities

De samenwerkingen met Amerika gaan volgens Marseille in eerste instantie om veiligheid, 'dan vervolgens om de leveringen voor de Duitse industrie, maar tegelijkertijd ook om die enorme ambitieuze klimaatambities die Duitsland nog altijd heeft.' Duitsland wil in 2035 namelijk volledig overgegaan zijn op groene stroom. 'Alleen wat er natuurlijk wel veranderd is afgelopen week, is hoe Duitsland daar wil komen, daar zijn alle taboes overboord gegooid. De komende tijd gaat dat betekenen dat er gekeken wordt of er niet tóch kerncentrales langer opengehouden moeten worden, alhoewel dat niet op korte termijn resultaat oplevert, omdat die hele procedures nog opgebouwd moeten worden. Voorlopig zal het dus toch op de kolen terechtkomen, die massaal extra gestookt zullen gaan worden. En ja, we weten allemaal wat voor extra CO2-uitstoot dat met zich mee zal brengen', aldus Marseille.

Volg hier het liveblog voor de laatste updates over de oorlog in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen