Internationaal7 mrt '22 13:32

Officiële lijst met presidentskandidaten Frankrijk bekend

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Constitutionele Raad van Frankrijk heeft vandaag de officiële lijst met 12 kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen van volgende maand bekendgemaakt. De bekendste namen op de lijst zijn de huidige Franse president Emmanuel Macron, Marine Le Pen van het eurosceptische Rassemblement Nationale, de radicaal-rechtse Éric Zemmour en burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.

Burgemeester van Parijs en presidentskandidaat voor de Parti Socialiste Anne Hidalgo
Burgemeester van Parijs en presidentskandidaat voor de Parti Socialiste Anne Hidalgo (ISA HARSIN/SIPA)

In totaal staan er twaalf namen op de lijst. Mensen met presidentiële ambities hadden tot afgelopen vrijdag om minstens vijfhonderd handtekeningen te verzamelen van volksvertegenwoordigers om mee te mogen doen. De eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen is op 10 april. Wanneer niemand daar een absolute meerderheid van de stemmen krijgt, volgt twee weken later een tweede ronde. In die ronde kan alleen nog worden gekozen tussen de twee populairste deelnemers.

In een zaterdag gepubliceerde peiling door het bureau Ipsos-Sopra-Steria stond Le Pen op 14,5 procent en Zemmour op 13 procent. Macron ligt volgens de peiling op koers om met 30,5 procent de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te winnen.

Lees ook | Macron sinds dinsdag voor kernenergie

Gerelateerde artikelen