Internationaal7 mrt '22 14:49

Britse defensiechef verbiedt Britse militairen naar Oekraïne te gaan

Auteur: BNR Webredactie

Britse militairen moeten niet naar Oekraïne gaan om te vechten, in plaats daarvan moeten ze in het Verenigd Koninkrijk waar mogelijk helpen. Dit heeft het hoofd van de Britse strijdkrachten admiraal Sir Tony Radakin tegen de BBC gezegd. Radakin zei dat het geluid van 'geweerschoten' niet 'iets is waar je je naartoe wilt haasten'.

Georgische vrijwilligers in Polen op weg naar het Oekraïense leger
Georgische vrijwilligers in Polen op weg naar het Oekraïense leger (ZUMAPRESS.com / Simon Becker/Le Pictorium )

Hoge Britse defensiefunctionarissen maken zich zorgen dat sommige Britse troepen - zowel geregelde militairen of reservisten - zouden kunnen proberen zich bij de strijd in Oekraïne aan te sluiten. Daarmee zouden de vrijwilligers Rusland een propaganda-overwinning kunnen bezorgen.

Geen toestemming

Vorige week stuurde de Chief of Defence People luitenant-generaal James Swift (verantwoordelijk voor de organisatie, logistiek en personeel, red.) een oekaze rond waarin hij benadrukte dat Britse militairen 'geen toestemming' hadden om naar Oekraïne te reizen. Swift zei dat als er ook maar een vermoeden bestond dat troepen probeerden naar Oekraïne te gaan, dit onmiddellijk aan de militaire politie moest worden gemeld.

In het bericht waarschuwde Swift dat als dienstdoend Brits militair personeel in Oekraïne ging vechten, zij niet alleen hun leven in gevaar brachten, maar ook het risico liepen Rusland 'de verkeerde indruk' te geven dat Groot-Brittannië troepen had gestuurd om deel te nemen aan vijandelijkheden. Tegenover de BBC onderstreept admiraal Radakin dit nog eens door te zeggen dat het 'onwettig en niet behulpzaam' zou zijn.

Het Britse ministerie van Defensie zegt momenteel geen voorbeelden te hebben van Britse militairen die naar Oekraïne zijn afgereisd om te vechten, maar het is moeilijk om reservisten in de gaten te houden.

Gedemoraliseerde Russen

In zijn interview met de BBC-show Sunday Morning schetste de defensiechef een somber beeld van Russische troepen die lijden onder zware verliezen, een laag moreel en tekortkomingen in de uitrusting. Radakin zei dat het Kremlin in een week meer troepen heeft verloren dan het Verenigd Koninkrijk in 20 jaar in Afghanistan. Ook zei hij dat 'hoofdelementen van de Russische strijdkrachten' zijn gedecimeerd. Radakin beschreef verhalen van soldaten waarvan het moreel zo was verslechterd, dat zij het monsterkonvooi dat naar Kiev trekt hadden verlaten om in het bos te kamperen.

Op de vraag of minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss gelijk had toen ze zei dat ze elke Brit zou steunen die wilde vechten, zei Radakin: 'We kunnen allemaal begrip opbrengen voor dat sentiment, en dat sentiment moet worden gekanaliseerd in steun voor Oekraïne'.

Gerelateerde artikelen