Internationaal7 mrt '22 15:53Aangepast op 7 mrt '22 16:10

'Oorlog zal tot wereldwijde voedselcrisis leiden'

Auteur: Mark van Harreveld

De oorlog in Oekraïne gaat een schok teweegbrengen in het mondiale aanbod en de kosten van voedsel. Dat zegt directeur Svein Tore Holsether van Yara International tegen BBC. Yara International is één van 's werelds grootste meststoffenbedrijven en is actief in meer dan 60 landen, het bedrijf betrekt grote hoeveelheden grondstoffen uit Rusland.

Volgens Tore Holsether was de situatie al moeilijk, maar zal deze nog verder verergeren. Niet alleen behoren Rusland en Oekraïne tot de grootste landbouw- en voedselproducenten ter wereld, Rusland produceert ook grote hoeveelheden voedingsstoffen als potas en fosfaat wat belangrijke ingrediënten zijn van meststoffen. Tore Holsether zegt dat de helft van de wereldbevolking gevoed wordt dankzij meststoffen. Het is voor hem dan ook evident dat de wereld op weg is naar een voedselcrisis, het is alleen de vraag hoe lang die crisis zal duren.

Exportstop Russisch fosfaat

Het in Noorwegen gevestigde Yara International wordt niet rechtstreeks getroffen door de sancties tegen Rusland, maar kampt wel met de gevolgen ervan. Door de verstoring van de scheepvaart is het niet alleen moeilijker geworden om te leveren, mogelijk gaat Rusland de export van meststoffen staken. Volgens Tore Holsether is ongeveer een kwart van de belangrijkste voedingsstoffen die in de Europese voedselproductie worden gebruikt afkomstig uit Rusland.

Lees ook | China wil bevriend blijven met Rusland én Oekraïne

Volgens analisten zou een dergelijke exportstop van fosfaten en andere meststoffen kunnen leiden tot hogere kosten van landbouwers en lagere oogsten. En in het verlengde daarvan hogere voedselprijzen.

Gasprijs beïnvloedt productie ammoniak

Overigens is een exportstop van meststoffen niet de enige zorg waarmee kunstmestproducenten te maken hebben. De productie van ammoniak, het belangrijkste bestanddeel van stikstofmeststoffen vereist grote hoeveelheden aardgas, Yara International is voor zijn Europese fabrieken afhankelijk van Russisch gas. het bedrijf zag zich vorig jaar al genoodzaakt de productie van ongeveer 40 procent van zijn capaciteit in Europa tijdelijk op te schorten als gevolg van de sterke stijging van de groothandelsprijs voor gas. Ook andere producenten hebben hun leveringen verminderd. Dit, in combinatie met hogere transporttarieven en sancties tegen Belarus, een andere belangrijke leverancier van potas, veroorzaakte in 2021 een fikse stijging van de meststofprijzen.

Luister ook | Recessie dreigt door oorlog en sancties tegen Rusland

Volgens Tore Holsether is het belangrijk dat de wereld op lange termijn minder afhankelijk wordt van Rusland voor de wereldwijde voedselproductie. De president-directeur van Yara International noemt de oorlog 'een catastrofe bovenop een catastrofe', waarmee hij benadrukt hoe kwetsbaar de mondiale voedselvoorzieningsketen nu is voor schokken. Hij voegt eraan toe dat de voedselonzekerheid in arme landen vergroot zal worden.

Gerelateerde artikelen