Internationaal7 mrt '22 16:18

Hoekstra: 'Nederland staat open voor mogelijk NAVO-verzoek Finland'

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra steunt het eventuele verzoek van Finland om lid te worden van de NAVO. De Finnen hebben zich voorheen nooit willen aansluiten bij de NAVO. Door de Russische inval in Oekraïne, vrezen de Finnen ook voor hun eigen veiligheid. De meerderheid van het Finse volk wil zich nu toch bij de NAVO aansluiten, blijkt uit recente peilingen.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra met Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra met Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto. (EPA)

Wat de Finnen uiteindelijk zullen besluiten, is vooralsnog niet duidelijk volgens Hoekstra. Maar sinds Rusland Oekraïne binnenviel, heeft Finland haar grootste historische omslag ooit gemaakt. Zo koos het land de kant van Oekraïne en heeft Helsinki wapens aan Oekraïne geleverd en sancties tegen Rusland ingevoerd.

Hoekstra bezoekt de komende dagen de vier landen die grenzen aan de noordgrens van Rusland: Finland, Estland, Letland en Litouwen. De eerste drie landen bezoekt Hoekstra in één dag, in Litouwen blijft hij wat langer omdat daar Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Finnen delen langste grens met Rusland

Finland deelt de langste grens met Rusland van heel Europa. Het gaat om een grens van maar liefst 1300 kilometer. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto vertelt dat het land zich veel zorgen maakt om het onvoorspelbare Rusland. Zo zei de premier van Finland, Sanna Marin ook: 'Ik denk niet dat Poetin nu een leider is waarmee je kan onderhandelen.'

Luister ook | 'Gemeenteraadsverkiezingen overschaduwd door de oorlog'

Burgerinitiatief Finland haalt 50.000 handtekeningen op

De angst voor het grillige Rusland lijkt de Finse bevolking flink in zijn greep te houden. Vijf jaar geleden stond maar 17 procent van de Finse bevolking achter het aansluiten bij de NAVO, nu is dat inmiddels 53 procent. Een burgerinitiatief in Finland heeft de benodigde 50.000 handtekeningen verzameld zodat het parlement de eventuele toetreding tot de NAVO op de agenda moet zetten. Of dit initiatief tot een referendum gaat leiden is nog niet duidelijk.

Lees ook | China wil vrienden blijven met Rusland én Oekraïne

Bewogen relatie tussen Finland en Rusland

Finland en Rusland hebben een onrustige relatie. Finland bestaat pas sinds 1917, daarvoor was het onderdeel van Rusland. Nadat Finland de onafhankelijkheid had uitgeroepen, probeerde Rusland in de Tweede Wereldoorlog delen van Finland te veroveren, dit lukte uiteindelijk niet. Om verder escalatie te voorkomen, beloofde Finland Rusland nooit bij de NAVO te gaan.

Rusland ging hiermee akkoord. Finland heeft zich toen weinig Europees opgesteld. Totdat de Sovjet-Unie viel. De Finse politiek werd Europees-georiënteerd. In 1995 sloot Finland zich aan bij de EU. Ook nemen ze deel aan de euro. Maar een NAVO-lidmaatschap leek de Finnen nog te riskant.

Lees ook | Poetin: no-flyzone is deelname aan gewapend conflict

Toetreding NAVO politieke en militaire gevolgen

Het gevoel dat het gevaarlijk was om toe te treden tot de NAVO bleek niet onterecht. Dit jaar februari zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova in een persconferentie dat een toetreding tot de NAVO voor Finland politieke en militaire gevolgen zal hebben. 'Rusland zal wederzijdse stappen ondernemen', benadrukte Zakharova.

Finland heeft altijd nauw samengewerkt met de NAVO, maar met de toenemende dreiging voor het land, wordt er alleen nog heel voorzichtig gekeken naar eventueel NAVO-lidmaatschap.

Gerelateerde artikelen