Internationaal7 mrt '22 10:17

Brits Lagerhuis stemt over sancties oligarchen, maar willen de Britten wel?

Auteur: Mark van Harreveld

Vandaag stemt het Britse parlement over een wetsvoorstel dat in één dag een volwassen wet moet worden. De nieuwe wet is niet alleen bedoeld om sancties te verhogen, maar moet het de Britten ook makkelijker maken de wetten uit te voeren. Maar volgens Groot-Brittannië-correspondent Lia van Bekhoven schort het niet alleen aan de praktische uitvoering van de wet, maar heeft een en ander ook te maken met politieke wil.

(Flickr / Niels Broekzitter)

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Politieke wil ontbreekt

Het is namelijk maar helemaal de vraag of de politieke wil er echt is om de Russische oligarchen aan te pakken - hun geld is namelijk 'een wezenlijk onderdeel van de Britse samenleving en de economie.' Groot-Brittannië heeft de afgelopen jaren de Russische oligarchen inderdaad geen strobreed in de weg gelegd bij het witwassen van hun vuile geld. Decennia lang hebben de Britten de Russen van zogeheten 'gouden visa' voorzien waarmee zij ongestoord hun geld in Londen konden investeren - in jachten, bedrijven, vastgoed, landgoederen en voetbalclubs.

Luister terug | Londongrad, paradijs voor Russische oligarchen, staat onder druk

Witwasparadijs

'Tot nu toe worden er geen vragen gesteld, daarom is Londen populair bij de superrijken. In Londen kun je anoniem in bezit investeren met vuil geld zonder dat er vragen gesteld worden. Veel bezittingen zijn op naam van een zogeheten 'shell bedrijf' in een belastingparadijs. In 2018 was er een wet aangenomen om van mensen hun echte naam te eisen waarop ze investeringen kunnen doen, maar de uitvoering ervan is een andere zaak.'

Lees terug | Italiaanse politie vordert boten en vastgoed Russische oligarchen

Zijden handschoenen

De Britse sancties zijn dan ook mild in vergelijking met sommige andere landen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk veel minder Russische oligarchen op de zwarte lijst gezet en is er geen beslag gelegd op kostbare activa en bezittingen van de Russen. De enige sanctie van betekenis is dat Russische banken de toegang tot het Verenigd Koninkrijk en het Britse pond sterling ontzegd is. De Russen in Londen hebben bovendien alle tijd gekregen om hun bezittingen in veiligheid te brengen - zoals een Abramovich die zijn voetbalclub Chelsea nu in de etalage heeft gezet. 'Velen vragen zich af of Londen wel de motivatie heeft.'

Luister terug | EU-leiders buigen zich over sancties

Het verlanglijstje van Boris

Ook bezoekt premier Rutte vandaag zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson. Volgens Van Bekhoven zal Johnson Rutte ongetwijfeld zijn verlanglijstje voorleggen waarmee hij de oorlog wil beëindigen. Johnsons plan behelst onder meer het snel versterken van de weerbaarheid van de NAVO-landen en een internationale humanitaire coalitie voor Oekraïne. Ook wil Johnson dat andere landen Oekraïne moeten helpen om zichzelf te verdedigen en moet er meer economische druk op Rusland komen.

Hoe serieus we Johnsons plan moeten nemen? Van Bekhoven wijst er op dat tot voor kort niemand de bedenker van het plan nog serieus nam. Het is volgens haar de vraag in hoeverre Johnsons zware imagoschade door Partygate hersteld is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen