Internationaal7 mrt '22 15:18

VS: geen no-fly zone en boycot Russische olie

Auteur: BNR Webredactie

No-flyzone is een no-go en er moet een verbod komen op de import van Russische olie, dit zeiden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Verder schrijft de The Wall Street Journal dat Rusland Syrische strijders rekruteert om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne.

President Biden, vicepresident Kamala Harris en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.
President Biden, vicepresident Kamala Harris en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. (ANP / AFP)

'De no fly zone is een no-go volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Volgens hem is het echt te link dat Amerikaanse vliegtuigen Russische vliegtuigen gaan neerschieten om deze zone mogelijk te maken.' Vandaar dat Blinken aanbiedt om de Poolse voorraden aan te vullen, zodat de Poolse Migs naar Oekraïne kunnen. De Oekraïense piloten zijn namelijk getraind in de Migs, legt Postma uit.

Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Druk op Polen uitoefenen

In een zoom call met Amerikaanse Congresleden en de Oekraïense president Zelenski dit weekend, benadrukte Blinken nog eens dat de VS Oekraïne graag wil helpen door ook Polen te steunen. 'Blinken is ook in Polen geweest en heeft dit met de Poolse regering besproken. De Polen hebben alleen nog geen 'ja' gezegd op dit aanbod, Blinken probeert de druk op Polen op te voeren om het zo naar voren te brengen in de meeting', vertelt Postma.

Lees ook | Poetin: no-fly zone is deelname aan gewapend conflict

Overleg over gezamenlijk verbod op import Russische olie

Ondertussen onderzoeken de Amerikanen ook of ze de import van Russische olie kunnen verbieden. 'Zondagavond kwam er een brief van voorzitter Nancy Pelosi naar buiten waarin staat dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden gaan onderzoeken of dit verbod mogelijk is. Amerika praat ook met Europese bondgenoten om samen een verbod in te stellen tegen Rusland.' Het Witte Huis werkt ook aan dit onderzoek mee. Toch moet zowel het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis voorzichtig zijn met dit mogelijke verbod, vertelt Postma.

Lees ook | China wil bevriend blijven met Rusland én Oekraïne

Olieproductie in Saudi-Arabië mogelijk omhoog

'De benzineprijzen in de VS zijn voor het eerst in een lange tijd vier dollar per gallon geworden. Daar vinden ze dat heel veel.' Er wordt nu ook gespeculeerd in Washington dat zowel Biden als Pelosi in het voorjaar naar Saudi-Arabië reist, om daar te vragen de olieproductie omhoog te gooien, vertelt Postma.

Luister ook | Midden-Oosten nog akelig stil over sancties richting Rusland

Rusland rekruteert Syriërs voor oorlog in Oekraïne

'Een heel opvallend bericht was het stuk in The Wall Street Journal. De krant schrijft dat Rusland Syriërs aan het rekruteren is om mee te vechten in de oorlog tegen Oekraïne.' Postma legt uit dat de oorlog in Oekraïne zich steeds meer lijkt te richten op de stedelijke gebieden, zoals Kiev. De Russische gedachtegang hierachter zou zijn dat de Syrische strijders ervaring hebben met vechten in grote steden, vanwege de al tien jaar woedende burgeroorlog.

'De krant schrijft dat Rusland de Syriërs via een Syrische nieuwssite naar Oekraïne probeert te lokken. Op deze nieuwssite zou staan dat elke Syrische strijder 200 tot 300 krijgt voor het meevechten in Oekraïne.' Volgens Postma zouden de Syriërs nu zelfs al in Rusland getraind worden, en mogelijk binnenkort dus ook in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen