Internationaal8 mrt '22 16:33Aangepast op 8 mrt '22 16:54

'China zal Rusland niet laten vallen'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl de halve wereld sancties invoert tegen Rusland, houdt China zich strategisch buiten de oorlog in Oekraïne. Het stelt zelfs een bemiddelende rol te willen spelen. Maar als de EU en de Verenigde Staten China het mes op de keel zetten om ook sancties tegen Rusland in te voeren, zal China Rusland niet laten vallen, is de verwachting van hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling Peter Ho van de TU Delft.

'Het lijkt mij hele sterk. China zit in een politiek mijnenveld en moet heel erg behoedzaam navigeren tussen Rusland, Oekraïne en het Westen. Het lijkt mij heel sterk (als China gedwongen wordt om een keuze te maken, red.) dat ze heel duidelijk één kant gaat kiezen. Al die drie blokken zijn belangrijk voor China. Je zal niet zien dat China haar neutrale positie zal gaan opzeggen hiervoor', denkt Ho.

Economische betrekkingen

Dat China Rusland niet laat vallen, is ook al terug te zien in de economische acties die China onderneemt. Het land overweegt onder andere een belang te nemen in het Russische gasbedrijf Gazprom. Ook verwachten Chinese beleggers dat de betrekkingen tussen de landen groter worden, waardoor er massaal belegd wordt in Chinese aandelen die Russische connecties hebben. 'Er waren al deals in de maak om meer gas en olie te kopen vanuit Rusland', vertelt de hoogleraar. 'China zal die koers niet loslaten om één kant te gaan kiezen. Dat zal je niet gaan zien.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Toch heeft de oorlog een impact op de economie van China. 'Er zijn geen grote directe effecten: dat heeft te maken met dat China belangrijker is voor Rusland en Oekraïne dan andersom. Voor beide landen is China de grootste handelspartner. Terwijl Rusland voor China de achtste handelspartner is en Oekraïne komt niet eens in de top tien voor. Waar je wel directe effecten kan verwachten, is bij de export vanuit Oekraïne voor gerst en tarwe voor veevoer. Maar ook olie en gas naar China. Toch zie je hier dat China voor landbouwproducten niet heel erg afhankelijk is. En olie wordt met name vanuit het Midden-Oosten ingevoerd'.

Indirecte gevolgen

De indirecte gevolgen zullen echter groot zijn, denkt de China-hoogleraar. 'Als het Westen China sancties gaat opleggen, omdat het land geen kant kiest, kan dat grote gevolgen hebben voor de Chinese economie. Ook door de verslechterde wereldeconomie, vanwege de oorlog, zullen er effecten te merken zijn voor China', denkt Ho.

Gerelateerde artikelen