Internationaal9 mrt '22 13:20Aangepast op 9 mrt '22 14:40

Oekraïne waarschuwt voor radioactieve uitstoot na stroomuitval Tsjernobyl

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense regering meldt dat de kerncentrale van Tsjernobyl zonder stroom is komen te zitten door schade aan een hoogspanningsleiding naar Kiev. Volgens de Oekraïense regering kan dit gevolgen hebben voor de koeling van gebruikte splijtstofpakketten en kan het leiden tot radioactieve uitstoot.

De Tsjernobyl kerncentrale in Pripyat
De Tsjernobyl kerncentrale in Pripyat (EPA)

Volgens het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom kunnen radioactieve stoffen vrijkomen uit de Oekraïense kerncentrale van Tsjernobyl omdat de centrale gebruikte splijtstof niet kan koelen. Dit nadat de stroomverbinding werd verbroken. Werkzaamheden om de leiding te herstellen en de centrale, die door Russische troepen is bezet, weer van stroom te voorzien zijn niet mogelijk omdat er gevechten aan de gang zijn, zei het bedrijf.

De kerncentrale, die zelf al jaren geen stroom meer opwekt, kan bij stroomstoringen 48 uur draaien op noodgeneratoren. 'Daarna zullen de koelsystemen van de opslagfaciliteit voor verbruikte splijtstof stoppen, waardoor stralingslekken dreigen te ontstaan', zegt de Oekraïense Buitenlandminister Dmitro Koeleba. Volgens het internationaal atoomagentschap IAEA heeft dat echter 'geen kritieke impact op de veiligheid' omdat warmte ook zonder elektriciteit efficiënt kan worden afgevoerd.

Koeleba roept de internationale gemeenschap op bij Rusland dringend een staakt-het-vuren te eisen zodat er reparaties kunnen worden uitgevoerd. Volgens hem brengt 'de barbaarse oorlog' van de Russische president Vladimir Poetin heel Europa in gevaar.

Luister terug | 'De angst is dat er onbedoeld een bom op een reactorgebouw valt'

De Oekraïense minister voor Energie zegt niet meer te weten hoe hoog de stralingsniveaus zijn bij Tsjernobyl, waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond. De oude centrale werd aan het begin van de Russische inval ingenomen. Vanaf dat moment zijn de Oekraïense autoriteiten het zicht kwijt op wat er gebeurt. En datzelfde geldt voor de centrale Zaporizja die vorige week vrijdag door de Russen werd ingenomen. Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa. De Russische aanval op de centrale kon rekenen op veel internationale kritiek.

Lees terug | Vraag naar jodiumpillen neemt toe na Poetins nucleaire dreigement

Bij de centrale van Zaporizja zijn volgens de Oekraïense minister zo'n vierhonderd Russische soldaten gestationeerd. Rusland heeft gezegd dat de centrale als normaal functioneert.

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen