Internationaal8 mrt '22 19:54

Zelenski houdt 'Churchilliaanse' speech voor Brits parlement

Auteur: BNR Webredactie

'We zullen vechten tot het einde', aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een videoboodschap tot het Britse parlement. De leider van het door Rusland aangevallen Oost-Europese land verwees daarmee naar de beroemde oorlogstoespraak die de Britse premier Winston Churchill in 1940 hield.

'Wij zijn een klein land, maar we zijn groot geworden in deze oorlog', zei Zelenski volgens correspondent Lia van Bekhoven. ''We zullen vechten in de velden, in de bossen, op de oevers van de rivieren en in de straten', het is een hele mooi aanpassing van de beroemde speech van Churchill. Geloof maar dat dat aankwam bij de parlementariërs in Londen', zegt Van Bekhoven.

Zelenski riep het Westen nogmaals op meer hulp te bieden. 'Er is een hecht contact tussen Zelenski en Johnson. Dat komt doordat de Britten in 2015 al, toen de Russen de Krim annexeerden, verdedigingswapens verstuurden naar Oekraïne. Ze hebben duizenden troepen opgeleid en sinds januari worden er al wapens, munitie, helmen en humanitaire hulp gestuurd naar het land. En sinds vorige maand is dat iedere dag geleverd. Dat verklaart waarom Johnson populair is bij Zelenski en andere Oekraïners'

Volg ook ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Dankbaarheid

De Britten liepen dan ook voorop in de steun van Oekraïne. 'Het VK wordt gezien als een van de landen die als eerste de agressie van Rusland serieus nam en met Washington andere Europese landen overtuigde om Oekraïne te bewapenen', volgens de correspondent

Luister terug | Brits Lagerhuis stemt over oligarchen, maar willen de Britten wel?

De president uitte zijn grote dankbaarheid voor de steun van de Britse premier Boris Johnson. Johnson zelf verklaarde alles te doen wat kan totdat de Russische president Poetin 'faalt.' Zelenski kreeg voor en na zijn toespraak een staande ovatie van de afgevaardigden.

Zelenski hield eerder al een videotoespraak tot het Europees parlement en heeft ook Amerikaanse senatoren gevraagd om militaire hulp.

Luister terug | Londongrad: paradijs voor Russische oligarchen staat onder druk

Gerelateerde artikelen