'Als je om je heen kijkt op straat zie je veel mensen met de Oekraïense vlag en Litouwse vlag op de auto, er hangen overal blauwe en gele slingers aan de bomen, vlaggen aan de balkonnen en bloemisten zetten boeketten buiten in de Oekraïense kleuren', ziet Verhelst.

De inwoners van Litouwen weten dat de dreiging er voor hen ook is vanuit Rusland. 'Ze blijven altijd vrezen, ondanks het NAVO-lidmaatschap, dat het hen ook kan overkomen. Het is namelijk niet zover naar de Belarussische grens. Het is hier maar 30 tot 40 kilometer vandaan.' Dat de correspondent Belarus noemt, is niet gek. Rusland startte een deel van de aanval op Oekraïne namelijk in vanuit dat land.
Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
Bezoek van Hoekstra
Dinsdag was Buitenlandminister Wopke Hoekstra in Litouwen op bezoek bij Nederlandse militairen die daar gelegerd zijn voor een NAVO-missie. 'Op de basis in Rukla sprak hij de troepen toe en bedankte hij hen voor hun inzet.' Estland en Letland gaven maandag aan dat ze niet vrezen voor een inval, maar wel graag betere bescherming willen hebben. 'Ze willen meer manschappen vanuit de rest van de NAVO. Dat is al gebeurd. Voor de inval wilde Nederland al het aantal manschappen verhogen van 270 naar 350. Ook willen de Balten Oekraïne steunen met wapenleveranties en het publiek op de hoogte blijft van deze oorlog en dat benadrukt wordt dat het niet ver weg is van het NAVO-grensgebied', zegt Verhelst.