Internationaal9 mrt '22 12:50Aangepast op 9 mrt '22 13:51

Bedrijven uit Rusland trekken weg en VS boycot Russische olie

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n driehonderd bedrijven keren Rusland de rug toe. Vanmorgen maakte Heineken bekend te stoppen met de productie en verkoop van bier in Rusland. Ook het Pensioenfonds PMT vertrekt. Alle beleggingen worden verkocht wanneer dit mogelijk is op de markt.

Gemengde gevoelens bij de Russen over wegtrekken bedrijven

Vanwege de vele economische sancties richting Rusland en de maatschappelijke druk, zijn er massaal bedrijven uit Rusland vertrokken. Het gaat om grote Amerikaanse namen als McDonald's, Starbucks, Coca Cola, Pepsi en ook de platenmaatschappij Universal Records. Maar ook de eigen Nederlandse Heineken vertrekt. Rusland-correspondent Joost Bosman denkt dat dit verschillende reacties in Rusland oplevert. 'Enerzijds is het een grote klap en weet ik dat de Moskovieten altijd met liefde naar de McDonald's gingen. De symbolen van de Westerse samenleving, zoals McDonald's en Coca Cola, verdwijnen ineens.'

Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne

Aan de andere kant denkt Bosman dat de Russen juist bevestigd zullen worden in wat Poetin altijd zegt over het Westen. 'Ik kan me best voorstellen dat de stemming in Rusland omslaat en de mensen denken: dit is de Westerse decadentie waar Poetin altijd tegen geageerd heeft. 'Misschien is het weleens een keer goed dat deze bedrijven ophoepelen'', het werkt volgens hem geen goede reactie in de hand. Daarnaast is Rusland erg goed in fastfoodketens namaken, vertelt de correspondent.

McDonald's in Rusland.
McDonald's in Rusland. (ANP / SIPA USA)

Luister ook | Grote gevolgen voor onze omvangrijke handel met Rusland

Mogelijk sluiten gaspijpleiding Nord Stream 1

De olieboycot uit de VS en het Verenigd Koninkrijk is volgens Bosman een serieuzere zaak dan de wegtrekkende bedrijven. De Russische minister van Energiezaken Novak heeft gisteravond aangekondigd dat er tegenmaatregelen zullen komen. 'We weten nog niet wat deze tegenmaatregelen zijn, maar we kunnen denken aan het sluiten van de Nord Stream 1. Daardoor zou Europa 55 miljard kuub gas mislopen.' Toch twijfelt Bosman over deze actie omdat Rusland hiermee ook in zijn eigen vlees snijdt.

De Russische overheid is voor zo'n 40 procent afhankelijk van de gas- en olie-inkomsten, vertelt de verslaggever. 'De Russen hebben ook altijd over de Nord Stream 2 gezegd dat ze die nooit als politiek wapen zouden gebruiken. Dat ze zo ook eigen kosten zouden missen en dat niet konden permitteren. Maar nu de spanning zo hoog oploopt, zie je dat iets wat altijd onwaarschijnlijk leek, nu toch bijna werkelijkheid wordt.'

Luister ook | VS verbiedt import Russische brandstoffen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen