
Volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken was China 'diep bedroefd over het opnieuw uitbreken van oorlog op het Europese continent'. In de verklaring stelt het ministerie dat China 'zal blijven communiceren en coördineren met Frankrijk, Duitsland en de EU en, in het licht van de behoeften van de betrokken partijen, actief zal samenwerken met de internationale gemeenschap'. Ook staat er dat inspanningen 'die bijdragen tot een vreedzame regeling van de crisis, moeten worden ondersteund'.
Lees terug | Schuift China nou op naar Rusland of niet?
Schade wereldeconomie
Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden Scholz en Macron dat hun twee landen bereid zijn de communicatie en coördinatie met Beijing te versterken om vredesbesprekingen te bevorderen. Volgens The South China Morning Post waarschuwde de Chinese president Xi Jinping zijn Franse en Duitse collega's voor de schadelijke gevolgen van de sancties voor de wereldeconomie.
Jinping herhaalde dan ook dat Beijing gekant is tegen sancties. Er moet 'maximale terughoudendheid' worden betracht om een humanitaire ramp te voorkomen, zei Xi, die waarschuwde dat sancties de wereldeconomie, die al onder de zware last van de pandemie gebukt gaat, zullen doen instorten. 'Dit is niet gunstig voor alle partijen. We moeten actief pleiten voor een gemeenschappelijk, alomvattend, coöperatief en duurzaam veiligheidsconcept', zou Xi hebben gezegd.
Lees terug | China wil bevriend blijven met Rusland én Oekraïne
Humanitaire hulp
In de verklaring zei China ook klaar te staan om Oekraïne verdere humanitaire hulp te bieden waartoe het een voorstel heeft gedaan dat naar eigen zeggen uit zes punten bestaat (China has proposed a six-point initiative on the humanitarian situation in Ukraine, red.)
Uit de verklaring valt impliciet kritiek op de invasie door Moskou te lezen wanneer China stelt dat 'de soevereiniteit en de territoriale integriteit van alle landen moeten worden gerespecteerd'. Tegelijkertijd deelt China ook een sneer uit aan het adres van de NAVO wanneer het verklaart dat 'de legitieme veiligheidsbelangen van alle landen serieus moeten worden genomen', hiermee duidelijk doelend op de Russische bezorgdheid over de oostelijke uitbreiding van de NAVO.
Coördinatie
Volgens een verklaring van de Duitse regering zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en China nauw overleg plegen 'om de verdere inspanningen voor de beëindiging van het conflict te coördineren'.
En passant wisselden de drie leiders ook van gedachten over de Iraanse nucleaire kwestie en de betrekkingen tussen China en de Europese Unie. Volgens het Franse persbericht van het Elysée gaven Xi Jinping, Scholz en Macron 'uiting aan dezelfde wens om via een diepgaande dialoog met de Europese instellingen een positieve agenda op te stellen zonder daarbij moeilijke vraagstukken uit de weg te gaan'.