Internationaal10 mrt '22 17:10Aangepast op 10 mrt '22 18:17

Kabinetsbijeenkomst Rusland: gaat Poetin de gaskraan dichtdraaien?

Auteur: BNR Webredactie

Vladimir Poetin spreekt zijn ministers toe in een kabinetsbijeenkomst. Er wordt gepraat over de economische gevolgen voor Rusland na de sancties zijn ingevoerd. Ook het energietransport komt aan bod. Het is nog de vraag of Poetin Nord Stream 1 gaat afsluiten.

'De ministers en Poetin zitten digitaal met elkaar om de tafel, iedereen doet zijn zegje en Poetin reageert daar dan op', vertelt Oost-Europakenner Geert Jan Hahn die de kabinetsbijeenkomst op de voet volgt. 'Vooralsnog lijkt het erop dat de Russen zich in willen blijven zetten voor de huidige gasleverantie.' Volgens Hahn geeft Poetin aan zich aan de gasleverantiecontracten te willen houden. Of er wat gaat veranderen in de prijs is nog onduidelijk.

President Poetin.
President Poetin. (ZUMAPRESS.com)

Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

Poetin 'teleurgesteld in het Westen'

'Poetin zegt er wel bij 'teleurgesteld te zijn in het Westen', dat de sancties 'onrechtmatig' zijn en de Westerse bevolking erg teleurgesteld zal zijn in het optreden van de eigen leiders.' Op deze manier praat hij om het verhaal van de gaskraan heen, volgens de Oost-Europakenner. Dat Poetin boos is over de sancties laat hij verder duidelijk weten vertelt Hahn, maar desondanks blijft de Russische president zich vasthouden aan de gascontracten.

Lees ook | 'Geen resultaat' na top-overleg tussen ministers Rusland en Oekraïne

Rusland wil zelfvoorzienender worden

Poetin en zijn ministers hebben het daarnaast over de economische impact van de sancties en hoe ze deze het best kunnen beperken. En daarbij wordt herhaaldelijk gezegd dat ze zelfvoorzienender willen worden. Voor Hahn voelt het als een flashback van acht jaar geleden, na de annexatie van de Krim. Toen gaven de Russen ook aan zelfvoorzienender te willen worden.

'Dit hebben ze voor een deel ook al gedaan. Elk land dat in groot isolement gaat belanden, zoals Rusland nu, probeert het dan zelf op te vangen. En dat gaat ze ook voor een deel lukken,' denkt Hahn.

Luister ook | Rusland wil Westerse bedrijven nationaliseren: 'ze pikken bedrijven in'

'Het komt door het Westen dat jullie brood duurder is'

De Russen in het verre Oosten zijn volgens de Oost-Europakenner nog niet op de hoogte van wat er speelt, maar daar zal volgens hem snel verandering inkomen. 'Er komt in de kabinetsbijeenkomst ook aan bod dat de prijzen van kunstmest omhoog gaan. Dan gaan de voedselprijzen ook omhoog. Mensen in Omsk en Vladivostok zullen zich gaan aanvragen wat er aan de hand is.' Hahn gaat er vanuit dat Poetin zal zeggen 'het komt door het Westen dat jullie brood duurder is geworden.' Zo probeert de Russische president het volgens hem allemaal om te draaien, maar het zal nog afwachten zijn wanneer dit precies gebeurd.

Lees ook | 'Dreiging nucleair conflict neemt toe als NAVO zich mengt in oorlog'

Gerelateerde artikelen