
Turkije: Poetin wil met Zelenski praten
13:00 | De Russische president Vladimir Poetin zou bereid zijn om zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski te ontmoeten. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft Poetin dat vorige week gezegd tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die wil bemiddelen.
Cavusoglu zei dit zondag op een persconferentie, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De minister zei dat ook 'de Oekraïense kant er klaar voor is.' Poetin en Erdogan spraken elkaar vorige week zondag telefonisch. Over de inhoud van hun gesprek was tot dusverre weinig bekend.
De Oekraïense presidentsadviseur en onderhandelaar Mikhailo Podoljak zei ondertussen op televisie dat zijn land met Turkije en Israël aan een opzet werkt voor vredesbesprekingen en naar een geschikte locatie zoekt. 'Als we het hebben uitgewerkt, dan komt er een ontmoeting. Ik denk niet dat het nog lang duurt voordat we eruit zijn', zei hij.
Kiev voorbereid op Russische blokkade: voedsel voor twee weken
12:55 | De belaagde Oekraïense hoofdstad Kiev bereidt zich voor op een blokkade door Russische troepen. Er zijn voorraden aangelegd om twee miljoen inwoners twee weken van voedsel te kunnen voorzien, melden de autoriteiten. 'Deze twee miljoen burgers die hun huis niet hebben verlaten, zullen niet alleen gelaten worden', aldus een topfunctionaris. Honderdduizenden andere inwoners zijn inmiddels gevlucht.
De autoriteiten hebben in samenwerking met het bedrijfsleven de afgelopen dagen alles gedaan om winkels en apotheken open te houden en de prijzen 'op een betaalbaar niveau' te houden, zei de functionaris verder. Ten noordwesten en oosten van Kiev zijn er zware gevechten met Russische troepen. De vrees is dat de Russen de hoofdstad de komende dagen zullen omsingelen.
Bus met Oekraïense vluchtelingen kantelt in Italië, een dode
11:50 | In Italië is een bus met zo'n vijftig Oekraïense vluchtelingen van de weg geraakt en gekanteld. Een jonge vrouw overleefde het ongeluk niet. Er vielen meerdere gewonden.
Het ongeluk gebeurde zondagochtend op de snelweg tussen Cesena en Rimini, aan de noordoostkust van Italië. Volgens Italiaanse media was de bus op weg naar Pescara en kwam hij rechtstreeks uit Oekraïne. Op beelden die hulpdiensten verspreidden is te zien dat de bus op zijn kant ligt in een greppel. De oorzaak van het ongeluk is onbekend.
Russen ontvoeren weer burgemeester in het zuiden, zegt Oekraïne
11:31 | Russische militairen hebben zondagochtend opnieuw een burgemeester ontvoerd uit een door hen bezette stad in het zuiden van Oekraïne. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense legerleiding in de regio Zaporizja werd burgemeester Jevjen Matviiv van het stadje Dniprorudne rond 09.30 uur met onbekende bestemming afgevoerd.
Matviiv is de tweede burgemeester die verdwenen is. Vrijdag namen Russische troepen burgemeester Ivan Fedorov van het nabijgelegen Melitopol mee, omdat hij zou hebben geweigerd mee te werken. Zaterdag installeerden de Russen een nieuwe burgemeester in Melitopol.
In een reactie op de ontvoering van Matviiv zei het hoofd van het regionale bestuur in Zaporizja tegen de Kyiv Independent dat 'oorlogsmisdaden systematisch worden' in het gebied. Burgemeester Matviiv kwam eind vorige maand in het nieuws toen hij er in slaagde om Russische tanks uit zijn stad te verdrijven door met de bestuurders te praten.
Trein beschoten die evacuatie uitvoerde in Zuid-Oekraïne
10:32 | Een trein die onderweg was om burgers te evacueren uit de Oekraïense plaats Lyman, in de regio Loehansk, is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen bij een bombardement. Volgens de Oekraïense spoorwegen kwam de conducteur om het leven en raakte een persoon gewond.
Het lijkt niet te gaan om een gerichte aanval. De trein passeerde het plaatsje Brusyn, halverwege Slovjansk en Lyman, juist toen daar een artilleriebeschieting plaatsvond. In het gebied wordt zwaar gevochten tussen het Oekraïense en het Russische leger dat steun krijgt van pro-Russische milities.
De spoorwegen zeggen er alles aan te doen om de evacués alsnog op het halen in Lyman. Onder hen zouden honderd kinderen zijn.
Doden en gewonden bij raketaanval op basis nabij Poolse grens
10:00 | Zeker negen mensen zijn omgekomen door een Russische raketaanval zondagochtend op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de Oekraïens-Poolse grens. Ook vielen er 57 gewonden, maakte de gouverneur van de regio Lviv bekend.
Volgens de autoriteiten werd het zogeheten Centrum voor Internationale Vredesbewaking en Veiligheid getroffen door dertig raketten. In eerdere berichten werd gesproken van acht raketten. Het centrum is een trainingsfaciliteit van het Oekraïense leger, waar soldaten worden opgeleid voor vredesmissies. Het doelwit van de aanval zou een militaire eenheid zijn geweest die daar gelegerd is, zei een legerwoordvoerder tegen het Oekraïense persbureau Interfax.
Explosies klinken bij Lviv, luchtalarm in groot deel Oekraïne
06:10 | Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie zouden er explosies klinken bij Lviv, de stad in het westen van Oekraïne. Dat melden correspondenten van CNN en het Duitse persbureau DPA zondagochtend. De explosies zijn volgens een DPA-correspondent in het Poolse Przemysl ook daar te horen.
The Kyiv Independent meldde in de nacht van zaterdag op zondag al dat het luchtalarm niet alleen in Lviv, maar in vrijwel alle regio's van Oekraïne klonk. Het gaat onder meer om de steden Kiev, Charkov, Odessa, Rivne, Kramatorsk, Zjytomyr, Zaporizja, Soemi en Dnipro. Inwoners wordt gevraagd naar de dichtstbijzijnde schuilkelder te gaan.
Het is niet meteen duidelijk waar in Oekraïne verder explosies klinken en wat het doelwit van de aanval bij Lviv is.
Nieuwe burgemeester geïnstalleerd in bezette stad Melitopol
05:00 | Het Russische leger heeft een nieuwe burgemeester geïnstalleerd in de bezette Oekraïense stad Melitopol. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zou het gaan om Galina Danilchenko, een voormalig lid van de lokale gemeenteraad.
De vorige burgemeester, Ivan Fedorov, werd vrijdag door Russische troepen ontvoerd. Op videobeelden was te zien hoe hij door gewapende mannen uit een overheidsgebouw werd meegenomen. Fedorov zou hebben geweigerd om mee te werken met de vijand. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan "terroristische misdrijven". Rusland heeft nog niets gezegd over zijn lot.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken stelde kort na de ontvoering dat Russische bezetters het internationaal recht hebben geschonden. Het gijzelen van burgers in een oorlog noemde het ministerie een oorlogsmisdaad.
NAVO-chef: alert op chemische wapens na valse beweringen Rusland
04:50 | Rusland zou in de strijd met Oekraïne chemische wapens in kunnen zetten, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg zondag in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Als Rusland hiertoe zou besluiten, begaat het volgens Stoltenberg 'een oorlogsmisdaad.'
De NAVO-chef spreekt in het interview over 'absurde beweringen' van de Russische regering die de weg vrij zouden kunnen maken voor het gebruik van chemische wapens. Stoltenberg doelt op Russische beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten over vermeende financiering van laboratoria in Oekraïne waar biologische wapens in het geheim ontwikkeld zouden worden.
De VS ontkent de beschuldigingen en ook de Verenigde Naties stelden in een spoedzitting geen weet te hebben van biologische wapenprogramma's in Oekraïne. Eerder deze week waarschuwde ook het Witte Huis al dat dit een tactiek van Rusland zou kunnen zijn om een chemische aanval 'onder valse vlag' te kunnen uitvoeren.
In het interview met de Duitse krant richtte Stoltenberg zich ook rechtstreeks tot de Russische president Vladimir Poetin, die hij oproept 'deze oorlog te beëindigen, alle troepen terug te trekken en in te zetten op diplomatie.'
-------------------
12 maart 2022
President Oekraïne: zwaarste verliezen Russisch leger in jaren
13:40 | In de strijd tegen Oekraïne lijdt het Russische leger zijn zwaarste verliezen in tientallen jaren. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagochtend in een televisietoespraak. Sinds de Russische invasie in Oekraïne ruim twee weken geleden zouden inmiddels 31 Russische zogenoemde Bataljon Tactische Groepen niet meer in staat zijn te vechten. Deze eenheden tellen zo'n 600 tot 800 manschappen. Door de grote verliezen stuurt Rusland nieuwe troepen naar Oekraïne, aldus Zelenski op televisie.
Economen: nieuwe sancties zullen Rusland verder pijn doen
13:20 | De nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland zullen de Russische economie nóg verder raken. Dat zeggen economen van het Duitse economische Onderzoeksinstituut Ifo. De nieuwe sancties zijn vooral gericht tegen de handel van Rusland.
Zo wordt een belangrijke handelsstatus voor Rusland ingetrokken. Dat komt volgens het Ifo-instituut vrijwel overeen met het uitsluiten van Rusland uit de Wereldhandelsorganisatie, waardoor het veel makkelijker wordt om allerlei tarieven en andere belemmeringen bij de internationale handel op te werpen tegen Rusland.
Daarnaast zijn er andere maatregelen: De EU verbiedt de export van luxueuze goederen naar Rusland en wordt de import van Russisch ijzer en staal verboden. De VS gaan Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban doen. Washington heeft al een verbod op de import van Russische fossiele brandstoffen opgelegd.
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zei ook dat het lidmaatschap van Rusland van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zal worden opgeschort. Het IMF heeft al gezegd dat de economie van Rusland dit jaar in een diepe recessie zal belanden, als gevolg van de zware sancties door de invasie van Oekraïne.
Oekraïne: Russische troepen beschieten moskee in Marioepol
12:01 | Russische troepen hebben een moskee beschoten in Marioepol waar meer dan tachtig volwassenen en kinderen hun toevlucht hadden gezocht, meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Of er slachtoffers zijn is nog onduidelijk.
Oekraïne heeft Rusland al diverse keren beschuldigd van schending van afspraken over zogenoemde humanitaire corridors bij de Zuid-Oekraïense havenstad, waar honderdduizenden vastzitten omdat de stad is omsingeld door Russische troepen. Rusland geeft Oekraïne echter de schuld van het niet evacueren van mensen.
Moskou heeft steeds ontkend burgerdoelen aan te vallen in wat het land een speciale militaire operatie in Oekraïne noemt.
Oekraïne: verschillende evacuatieroutes bij steden openen weer
11:40 | Vanuit meerdere Oekraïense steden en dorpen, waaronder de belegerde havenstad Marioepol, worden zaterdagochtend weer evacuatieroutes voor burgers geopend. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Ze zegt te hopen dat Rusland zich houdt aan een staakt-het-vuren om dit mogelijk te maken.
Volgens Veresjtsjoek is Oekraïne van plan inwoners van verschillende steden en dorpen in de regio's Kiev en Soemi en enkele andere gebieden waar nog steeds wordt gevochten, te evacueren. 'Ik hoop dat de dag goed zal verlopen en dat alle geplande routes open zullen zijn en dat Rusland zijn verplichtingen zal nakomen om het staakt-het-vuren-regime te garanderen', zei de vicepremier in een videotoespraak.
Russisch leger: aanvallen in Oekraïne gaan door op breed front
10:30 | Het Russische leger zet zijn aanvallen in Oekraïne op een 'breed front' voort, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Een luchtmachtbasis in Vasylkiv in de buurt van de hoofdstad Kiev en het inlichtingencentrum van de Oekraïense strijdkrachten in Brovari, zijn buiten werking gesteld. Dat liet een defensiewoordvoerder in Moskou zaterdag weten.
De burgemeester van Vasylkiv bevestigt op Facebook dat de luchthaven zaterdagmorgen om 07.00 uur lokale tijd is vernietigd door Russische raketten, melden Oekraïense media. Ook zouden start- en landingsbanen onbruikbaar zijn geworden en een munitiedepot zijn ontploft.
Volgens Russische informatie hebben hun eigen troepen en die van de separatisten uit Loehansk en Donetsk opnieuw steden in Oost-Oekraïne ingenomen. Eenheden van de 'Volksmilitie' van Donetsk rukten 9 kilometer op, de Russische strijdkrachten in totaal 21 kilometer en de groepen van de door Rusland zo genoemde Volksrepubliek Loehansk 6 kilometer. De Russische militaire informatie kon niet worden geverifieerd.
Ruim 11.000 aanmeldingen vrijwilligers bij VluchtelingenWerk
10:20 | De afgelopen twee weken hebben ruim 11.000 Nederlanders zich aangemeld als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland, vanwege de oorlog in Oekraïne. De meeste aanmeldingen komen via het platform Nederlandvoorvluchtelingen.nl, waar Nederlanders kunnen zien wat zij kunnen betekenen voor Oekraïense en andere vluchtelingen in Nederland.
De organisatie helpt alle vluchtelingen in Nederland vanaf het moment van aankomst en zegt ondanks de vele aanmeldingen de komende tijd nog veel meer vrijwilligers nodig te hebben. 'Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen', zegt Frank Candel, de voorzitter van VluchtelingenWerk.
De vrijwilligers van de organisatie bieden vluchtelingen bij aankomst een luisterend oor, geven voorlichting en begeleiden hen in ingewikkelde procedures. Na de periode van eerste opvang helpen ze vluchtelingen bij hun integratie in de samenleving.
Derde Russische generaal gedood in Oekraïne
10:00 | In Oekraïne is een derde Russische generaal gedood. Dat schrijft het persbureau Interfax in Oekraïne op basis van een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Andrej Kolesnikov was commandant van het 29e leger van het Oostelijke Militaire District.
Afgelopen maandag claimde Oekraïne de hoge Russische generaal Vitali Gerasimov gedood te hebben bij gevechten in Charkov en eerder werd in de buurt van Kiev al generaal Andrej Soechovetski gedood, bevestigden de Russische autoriteiten.
-------------------
11 maart 2022
Artsen zien tragedie in Marioepol
20:05 | De toestand in de al bijna twee weken omsingelde Oekraïense havenstad Marioepol is 'wanhopig', zegt Artsen zonder Grenzen (AzG). Het hoofd van de organisatie in het Zwitserse Genève roept op tot onmiddellijke actie om een 'onvoorstelbare tragedie' te voorkomen.
Meer dan 200.000 inwoners van de strategisch gelegen stad die willen vluchten zitten als ratten in de val, nu evacuatie door aanhoudende Russische beschietingen nauwelijks mogelijk blijkt. De stad zit zonder water, stroom en verwarming en de voedselvoorraden raken op. Een stadsbestuurder zei vrijdag dat de stad eigenlijk niet meer bestaat door alle verwoesting. Toevoerlijnen zijn afgesneden.
Topman Stephen Cornish van AzG wijst erop dat een belegering een middeleeuwse praktijk is die om goede redenen is verboden in het oorlogsrecht. Ook in andere steden zoals Charkov zijn burgers volgens hem doelwit. AzG heeft ongeveer honderd medewerkers in Oekraïne, maar vanwege het geweld op zo veel plekken kunnen de teams maar beperkt hulp verlenen.
YouTube blokkeert Russische media
19:35 | YouTube blokkeert wereldwijd met onmiddellijke ingang kanalen die banden hebben met door de Russische staat gefinancierde media. Het Amerikaanse bedrijf verwijst daarbij naar zijn beleid dat inhoud verbiedt die goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen ontkent of bagatelliseert.
De populairste streamingdienst ter wereld benadrukt dat de Russische invasie van Oekraïne onder dat beleid valt. YouTube verwijdert ook inhoud over de Russische invasie in Oekraïne die dit beleid schendt, aldus een woordvoerder.
VN heeft geen weet van biologische wapens
19:10 | Bij de Verenigde Naties is niets bekend over biologische wapens die in Oekraïne worden geproduceerd. Het hoofd van het VN-bureau voor ontwapeningszaken heeft dat gezegd tijdens spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad. Die is bijeen op verzoek van Rusland om 'de militaire biologische activiteiten van de VS op het grondgebied van Oekraïne' te bespreken. Voor die bewering heeft Moskou geen hard bewijs aangedragen.
EU wil Oekraïense Defensie verder financieren
18:21 | De Europese Commissie wil het budget van het fonds waaruit ze wapens en militair materieel voor Oekraïne bekostigt verdubbelen. De zogeheten Europese Vredesfaciliteit wordt van 500 miljoen euro opgetrokken tot een miljard euro, als het aan buitenlandchef Josep Borrell ligt. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verwacht dat de lidstaten het voorstel zullen goedkeuren, zei hij na afloop van een tweedaagse EU-top in Versailles.
VS: Russische rekrutering van Syrische strijders niet succesvol
18:10 | Pogingen van Rusland om geharde Syrische strijders te rekruteren voor stedelijke gevechten in Oekraïne zouden volgens een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie tot nu toe vruchteloos zijn. Ook heeft het ronselen volgens hem niet geleid tot de komst van troepen, meldde hij vrijdag volgens Amerikaanse media.
De Wall Street Journal berichtte begin deze week over de rekruteringspogingen en verwees daarbij naar berichten op een Syrische nieuwswebsite. De site stelde dat Rusland de Syrische vrijwilligers tussen de 200 en 300 dollar heeft geboden om naar Oekraïne te gaan en 'daar als bewaker ingezet te worden' voor een periode van telkens zes maanden. Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigden het ronselen.
De Russische president Vladimir Poetin gaf eerder vrijdag groen licht om maximaal 16.000 vrijwilligers uit het Midden-Oosten samen met door Rusland gesteunde rebellen in te zetten om in de Oekraïense Donbas-regio te vechten. 'Als je ziet dat er mensen zijn die uit eigen beweging, niet voor geld, willen komen om de mensen in Donbas te helpen, dan moeten we ze geven wat ze willen en ze helpen om naar het conflictgebied te gaan', aldus Poetin.
Ook EU voert nieuwe sancties in
18:05 | De Europese Unie voert nieuwe sancties in tegen Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne. De EU schorst de economische- en handelsprivileges van Rusland. Ook zal het de cryptotegoeden van oligarchen dwarszitten en een ban invoeren op de export van luxegoederen naar Rusland.
Ook zal er gestopt worden met het importeren van ijzer en staal vanuit Rusland, zo meldde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie na de EU-top in Versailles. De maatregelen die de EU neemt volgen nadat de Verenigde Staten ook al nieuwe - soortgelijke - sancties invoerden.
VN weet van niks over biologische wapens in Oekraïne
18:03 | Bij de Verenigde Naties is niets bekend over biologische wapens die in Oekraïne worden geproduceerd. Het hoofd van het VN-bureau voor ontwapeningszaken heeft dat gezegd tijdens spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad. Die is bijeen op verzoek van Rusland om 'de militaire biologische activiteiten van de VS op het grondgebied van Oekraïne' te bespreken. Voor die bewering heeft Moskou geen hard bewijs aangedragen.
VN-functionaris Izumi Nakamitsu wees erop dat situaties als de oorlog in Oekraïne aantonen dat het internationale verbod op biologische wapens moet worden versterkt. Hij waarschuwde voor dagelijks toenemende risico’s op een ongeluk in een van de Oekraïense kerncentrales.
De Verenigde Staten noemden de Russische aantijging eerder propaganda en een mogelijk voorwendsel voor het Kremlin om zelf biologische of chemische wapens in te zetten in Oekraïne. In de Veiligheidsraad zei de Amerikaanse gezant dat Oekraïne geen biologische wapens maakt en de VS geen geld in biologische laboratoria in dat land steekt. Oekraïne zei dat zelf eerder ook al.
Maersk van plan om belangen in Russische havens af te stoten
17:23 | De Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk is van plan zijn belangen in Russische havens te verkopen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Maersk heeft een minderheidsaandeel van bijna 31 procent in Global Ports Investments. Daaronder vallen zes haventerminals in Rusland en twee in Finland.
Global Ports, de grootste Russische exploitant van containerterminals, heeft vijf terminals in de regio rondom Sint-Petersburg. Ook heeft het bedrijf er een bij Vostotsjny, in het oosten van het land. Maersk gaf nog niet aan of er al een koper gevonden was.
De geplande afstoting is een volgende stap die Maersk vanwege de oorlog in Oekraïne zet. Zo stopte het bedrijf eerder al met het vervoer van goederen tussen Europa en Azië over de Russische spoorwegen vanwege de sancties tegen Rusland. Ook schortte Maersk vrijwel al zijn rederijdiensten aan Rusland op. Het bedrijf zei wel zijn best te doen om vracht die al onderweg was op de plaats van bestemming af te leveren. Maersk gaf ook al aan geen producten meer te leveren aan Belarus, met uitzondering van voedsel, medicijnen en humanitaire goederen.
Volgens het concern begint de oorlog indirect zijn sporen na te laten op de wereldwijde handel, waardoor er vertragingen ontstaan en leveringsketens verder onder druk komen te staan.
Russische eigenaar Oyf zet Vitesse in verkoop
17:18 | Valeri Oyf gaat zijn aandelen in Vitesse verkopen. De Russische eigenaar van de club treedt per direct terug uit de raad van commissarissen van de club uit Arnhem. Hij volgt het voorbeeld van Roman Abramovitsj, een goede bekende van hem die vanwege de oorlog in Oekraïne van Chelsea af wil.
'Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse', laat de 58-jarige Oyf in een persbericht weten. 'Maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders. Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters.'
Marioepol: Rusland heeft ruim 1500 burgerdoden veroorzaakt
17:08 | Volgens de autoriteiten in Marioepol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, zijn er 1582 burgerdoden gevallen in de stad door de Russische invasie. In een statement zegt de gemeenteraad van de stad 'dat de misdaden tegen de mensenrechten nooit vergeten zullen worden'. De doden zouden veroorzaakt zijn door Russische artillerie en de blokkade van de stad die al 12 dagen duurt. Onafhankelijke bevestiging en verificatie van dit dodenaantal is er niet. De VN spreekt van ruim 500 burgerdoden in heel Oekraïne sinds de oorlog is begonnen.
Westen gaat meer sancties invoeren
17:04 | Westerse landen komen met plannen voor nieuwe sancties tegen Rusland. Het Witte Huis heeft laten weten dat de Verenigde Staten later op vrijdag met zwaardere sancties tegen Rusland komen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook van de EU en andere landen die deel uitmaken van de G7 worden nieuwe sancties verwacht. Dat schrijft persbureau Reuters.
President Joe Biden heeft gezegd dat voor Rusland de status van 'permanente normale handelsbetrekkingen' ingetrokken gaat worden. Daarmee zou Rusland een zelfde behandeling krijgen als bijvoorbeeld Noord-Korea. Ook doen de Amerikanen Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban. Op handelsniveau is die status belangrijk en door deze te ontnemen, kan de VS tarieven opleggen op veel verschillende Russische goederen. Dit kan Biden niet alleen doen. Ook het Amerikaanse Congres moet instemmen. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft al laten weten dat hieraan wordt gewerkt. Zowel de Democraten als Republikeinen zouden voor het wegnemen van de handelsstatus zijn.
Oekraïne meldt 'valse vlag-operatie' in Belarus
17:03 | Rusland probeert bondgenoot Belarus bij de oorlog tegen Oekraïne te betrekken door in Belarus onder valse vlag dorpen aan te vallen. De Russische actie moest lijken op een Oekraïense operatie om zo een reactie van Belarus uit te lokken, meent Oekraïne.
Tijdens de aanval van Russische straaljagers was de Belarussische leider Alexandr Loekasjenko op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin in Moskou, benadrukte een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Moskou gaf niet onmiddellijk commentaar op een eerdere verklaring van de Oekraïense grensbewaking dat Belarussische grensdorpen waren gebombardeerd door Russische gevechtsvliegtuigen om voor de regering in Minsk een reden te creëren zich bij de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te sluiten.
Ondernemers ook geholpen bij compensatie
16:57 | De compensatiemaatregelen om de koopkracht te ondersteunen, helpen ondernemers ook. Dat beweert Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. 'Ondernemers worden ook geraakt door de economische gevolgen van de oorlog.'
Het kabinet gaat huishoudens met een lager inkomen 600 euro extra compensatie geven, bovenop de 200 euro die al gegeven zou worden. Daarnaast zal per 1 april de accijnzen op brandstof verlaagd worden en gaat per 1 juli de btw op energie omlaag. 'Met het pakket dat we voorstellen dempen we iets van de pijn die ondernemers ook voelen. Door de btw op energiebelasting te verlagen, zal met name de kleinere ondernemer daar profijt van hebben', meent Adriaansens.
'EU gaat mogelijk tweaken aan energieprijs'
16:14 | De leiders van de EU-landen willen over twee weken knopen doorhakken over de manier waarop de EU de hoge energieprijzen naar beneden kan krijgen. 'We gaan kijken wat Europa daar gezamenlijk aan kan doen', zegt premier Mark Rutte. 'Er zijn geen taboe's.'
De stook- en tankkosten breken al maanden record na record en de roep om die Europees aan te pakken klinkt steeds luider. Maar over bijvoorbeeld het bevriezen van de gasprijs, zoals België oppert, houdt Nederland bedenkingen. Rutte blijft ook onderstrepen dat allereerst 'dit echt een zaak is van de nationale regeringen, om de eigen bevolking te helpen'.
De leiders konden op hun informele top in het Franse Versailles, bedoeld voor een losser gedachtewisseling, geen afspraken maken. Maar ze gaan 'heel snel met elkaar verder praten', namelijk op de volgende top eind deze maand in Brussel. 'Wat je als Europa kunt doen is vooral op het terrein van de energiezekerheid, dat de leveranties doorgaan' en raffinaderijen kunnen blijven draaien en huizen warm blijven, aldus Rutte.
Een limiet aan de gasprijs heeft grote risico's, heeft de premier ook zijn Belgische collega naar eigen zeggen voorgehouden. Maar 'we gaan het allemaal in kaart brengen en we gaan kijken hoe op dat punt de zaak erbij ligt over twee weken. Er zijn geen taboes, noch bij hen noch bij mij.'
Zelenski eist meer van EU
16:04 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt dat de Europese Unie meer moet doen, nu de hoop op versnelde toetreding van Oekraïne tot het Europese blok is vervlogen.
'De Europese Unie zou meer moeten doen. Ze moet meer doen voor ons, voor Oekraïne', zei Zelenski in een video op Telegram, na afloop van een Europese top in Versailles waar de Russische oorlog tegen Oekraïne centraal stond. 'De beslissingen van politici moeten overeenkomen met de stemming bij hun volk', zei hij. De president leek daarmee te suggereren dat Europese leiders de wens van Oekraïne voor een snel EU-lidmaatschap te formeel bekijken, terwijl Europese burgers daar minder moeilijk over zouden doen.
Nederland en veel andere EU-lidstaten willen geen bochten afsnijden in de loodzware en langdurige toetredingsprocedure. Polen en onder meer de Baltische staten wilden wel tegemoetkomen aan de vurige wens van Oekraïne om zo snel mogelijk toe te treden tot de EU. Zij gunden het door Rusland binnengevallen land de status van kandidaat-lid.
Amerika zet ban op alcohol en vis uit Rusland
16:00 | Amerika is bezig met een importverbod op alcohol en zeevruchten uit Rusland. Dat meldt de The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De Amerikaanse president Joe Biden zou later vandaag meer informatie geven over een breder pakket aan maatregelen.
Rusland legt Instagram aan banden
15:56 | De Russische mediawaakhond heeft de toegang tot Instagram in Rusland beperkt. Voor de inwoners valt daarmee opnieuw een sociaal medium weg. Facebook en Twitter kregen eerder een verbod opgelegd.
De stap van toezichthouder Roskomnadzor komt kort nadat openbaar aanklagers een zaak zijn gestart tegen moederbedrijf Meta omdat het op Facebook en Instagram uitlatingen zoals 'dood aan de Russische bezetters' tijdelijk toelaat. Oproepen tot geweld tegen burgers blijven verboden.
'Het sociale medium Instagram verspreidt materiaal dat bestaat uit oproepen tot geweld tegen burgers van Rusland, inclusief het legerpersoneel', zegt Roskomnadzor over het besluit. De aanklagers in Rusland willen het moederbedrijf op de lijst van extremistische organisaties laten plaatsen. De chatapp WhatsApp werkt nog wel in Rusland.
Zorgen om energielevering volgende winter
15:55 | De EU maakt zich zorgen om de levering van energie in de volgende winter. Na afloop van het EU-overleg in Versailles sprak Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zijn zorgen erover uit, vanwege de hoge energieprijzen door het conflict in Oekraïne. Daarnaast is men bang dat Rusland de levering van brandstoffen zal afknijpen.
Aanvoerroutes Kiev blijven open
15:20 | De belaagde Oekraïense hoofdstad Kiev heeft genoeg essentiële goederen voor de komende twee weken, terwijl de aanvoerroutes open blijven. Burgemeester Vitali Klitsjko heeft ook gezegd dat er nog steeds elektriciteit, verwarming, gas en water is, wat bijvoorbeeld al dagenlang niet meer het geval is in de zuidelijke havenstad Marioepol.
In de buitenwijken van Kiev wordt gevochten, terwijl Russische troepen oprukken naar de stad met nu nog een kleine 2 miljoen inwoners. Volgens Oekraïne wil Rusland Kiev omsingelen en daarna innemen. De zorgen nemen toe nu het stilstaande Russische konvooi ten noorden van de stad uiteen is gevallen en zich over de regio heeft gespreid.
Een adviseur van president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat Russische troepen steeds minder grondgebied veroveren, terwijl de Oekraïense strijdkrachten bezig zijn met tegenaanvallen bij onder meer Kiev en Charkov, de tweede stad van het land.
De burgemeester van Kiev en zijn broer Vladimir, beiden oud-boksers, zeggen dat ongeveer de helft van de bevolking vanwege de oorlog is vertrokken, maar ook mensen terugkeren om de stad te beschermen. In heel Oekraïne dragen burgers bij aan de bescherming van hun land ter ondersteuning van hun eigen leger. Sommige mensen keren daarvoor terug vanuit het buitenland.
Oekraïense drone crasht in NAVO-land Kroatië
14:30 | Een militaire verkenningsdrone van Russische makelij is vanuit Oekraïne door meerdere NAVO-lidstaten gevlogen zonder dat er alarm is geslagen. Het onbemande toestel crashte uiteindelijk aan de rand van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Slachtoffers vielen er niet. Wel ontstond er een groot gat en raakten meerdere geparkeerde voertuigen beschadigd, aldus de Kroatische regering.
De drone, die op 1300 meter hoogte vloog, stortte enkele minuten nadat hij het Kroatische luchtruim was binnengekomen donderdagavond laat neer bij het Jarun-meer. De autoriteiten gaan ervan uit dat de brandstof op was. De minister van Defensie sprak over een zeer ernstig incident en kondigde een grondig onderzoek aan. Volgens hem is nog onduidelijk of de drone van het Oekraïense of het Russische leger was. De ex-Sovjetrepubliek Oekraïne werd ruim twee weken geleden aangevallen door Rusland. In de oorlog worden ook drones ingezet.
Volgens Kroatische media gaat het mogelijk om een oude Tu-141 uit het Sovjettijdperk, een type dat door Oekraïne wordt gebruikt. De drone zou via Roemenië en Hongarije zijn gevlogen.
Syrische huurlingen ingezet in Oekraïne
14:20 | Rusland gaat ruim 16.000 Syrische strijders in Oekraïne inzetten. Dat zei Defensieminister Sergej Shoigu vrijdag. De Wall Street Journal meldt dat een deel van de Syriërs in Rusland is voor training. De werving en selectie van de huurlingen zou voor rekening komen van de Wagner Group, een beruchte paramilitaire organisatie die aan het Kremlin is gelieerd en die in verband wordt gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen.
Het zou grotendeels gaan om militieleden die eerder voor de Syrische president Bashar al-Assad vochten. De Syrische nieuwssite DeirEzzor24 meldde vorige week al de Wagner Group strijders rekruteert, maar dat onduidelijk is waar de rekruten worden ingezet.
Rusland wil Meta dwarszitten
14:15 | Rusland stopt de activiteiten van mediagigant Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, als het toestaat dat wordt opgeroepen de president van Rusland of andere bestuurders en militairen te doden. Het Openbaar Ministerie in Moskou is een onderzoek begonnen naar het aanzetten tot het vermoorden van Russen en spreekt van terroristische activiteiten.
Haatzaaien mag volgens Meta niet op de sites. Maar het bedrijf zou nu een uitzondering maken voor oproepen Russen te doden, met name president Vladimir Poetin, zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko en militairen en bewindslieden uit Rusland.
Een woordvoerder van Meta heeft mediaberichten bevestigd dat het tijdelijk oproepen als 'dood aan de Russische aanvallers' tolereert, maar geen oproepen Russische burgers te doden. De mensenrechtenorganisatie van de VN noemt de stap van het mediabedrijf 'zorgwekkend'.
Rabobank heeft honderden miljoenen euro's aan Russische connecties
14:13 | Rabobank had in januari voor 400 miljoen euro aan banden met de Russische markt. Het grootste deel daarvan liep via een dochteronderneming die landbouwmachines leaset. De bank had ook nog voor 100 miljoen euro aan banden met Oekraïne. Rabobank is niet actief op de Belarussische markt.
De bank heeft daarnaast ongeveer 0,2 procent van zijn totale aandelenportefeuille belegd in Russische aandelen. Eerder maakten de andere grote Nederlandse banken ABN AMRO en ING al bekend hoeveel geld ze uit hebben staan in de landen die actief betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne. Bij ABN AMRO gaat het om 50 miljoen euro aan banden met de Russische markt.
Bij ING gaat het om grotere bedragen, werd al eerder bekendgemaakt. Van al het geld dat ING heeft uitstaan in Rusland of bij Russische klanten wordt zo'n 700 miljoen euro geraakt door westerse sancties. In totaal heeft de bank 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten.
Zelenski: keerpunt bereikt
14:03 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt dat Oekraïne een strategisch keerpunt heeft bereikt in de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde vrijdag wel dat het niet mogelijk is te zeggen hoe lang de gevechten, die op 24 februari uitbraken toen Russische troepen zijn land binnentrokken, nog zullen duren.
Het is onmogelijk te zeggen hoeveel dagen nodig zijn om Oekraïne te bevrijden. Maar we kunnen wel zeggen dat we het zullen doen. Want we hebben al een strategisch keerpunt bereikt', aldus de president in een televisietoespraak. Hij drong daarin ook aan op meer sancties van de internationale gemeenschap tegen Rusland om de druk nog verder op te voeren. Nadere uitleg over het omslagpunt dat Zelenski ziet, gaf de president niet direct.
Zelenski vindt dat de Russische president Vladimir Poetin gestraft moet worden voor het beschieten van humanitaire corridors, vluchtroutes voor burgers die beide staten overeen kwamen, bij Oekraïense steden.
AkzoNobel blijft in Rusland
13:47 | Verffabrikant AkzoNobel blijft voorlopig actief op de Russische markt. Dat doet het bedrijf zolang westerse sancties dat toelaten, stelt AkzoNobel in een verklaring over de oorlog in Oekraïne. De verfproducent zegt zich verantwoordelijk te voelen voor zijn personeel in Rusland en Oekraïne en dat hun veiligheid en welzijn het allerbelangrijkst is.
AkzoNobel laat weten 17 werknemers in Oekraïne te hebben die daar de verkoop regelen. In Rusland heeft het verfbedrijf een eigen fabriek en in dat land zijn er dan ook veel meer medewerkers: 640. Vooralsnog lukt het AkzoNobel om de benodigde grondstoffen voor de productie in Rusland te krijgen.
AkzoNobel levert in Rusland vooral verf voor consumenten en coatings voor verpakkingen, zoals antibacteriële coatings voor ziekenhuizen. Ook levert het bedrijf coatings voor drinkwaterleidingen.
'Gebruik Russische tegoeden voor vluchtelingen
13:46 | De Europese Unie moet overwegen de wegens haar sancties bevroren tegoeden van de Russische centrale bank of van oligarchen te gebruiken voor Oekraïense vluchtelingen, vindt de fractievoorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement. Op die manier zouden het Russische regime en de handlangers van president Vladimir Poetin 'financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de oorlog in Oekraïne, stelt Manfred Weber.
'Er is meer druk op Poetin nodig. Zijn acties tegen de Oekraïense burgerbevolking en de oorlogsmisdaden zijn totaal onaanvaardbaar', zegt de Duitser. 'De westerse landen kunnen bijvoorbeeld de bevroren fondsen van de Russische Nationale Bank of van oligarchen die leven van Poetins systeem gebruiken.'
'Accijnzen op brandstrof per 1 april al omlaag'
13:26 | Het kabinet wil de accijnzen voor brandstof al per 1 april verlagen, meldt het kabinet. Eerder zouden de accijnzen per 1 juli pas omlaag gaan, net zoals de btw op energie. De btw op energie gaat wel pas op 1 juli verlaagd worden. Het kabinet wil de druk op de koopkracht van huishoudens op deze manier verlagen. Volgens het CPB zal dit jaar de koopkracht namelijk flink dalen vanwege de hogere energieprijzen die ontstaan, door de oorlog in Oekraïne.
VK straft Russische parlementariërs voor rol bij oorlog Oekraïne
12:50 | Het Verenigd Koninkrijk straft 386 leden van het Russische lagerhuis voor hun rol bij de oorlog in Oekraïne. Zij krijgen een inreisverbod opgelegd. Ook worden hun tegoeden in het VK bevroren en mogen ze er geen zaken meer doen.
Niet alle leden van de Doema krijgen sancties opgelegd. Het gaat alleen om de politici die hebben gestemd voor de erkenning van Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten en Rusland toestemming hebben gegeven om daar militair actief te worden, in de aanloop naar de invasie.
'We richten ons op de mensen die medeplichtig zijn aan Poetins inval in Oekraïne en degenen die zijn barbaarse oorlog steunen', aldus buitenlandminister Liz Truss. Ze laat ook weten de druk op de Russische economie middels sancties te blijven opvoeren. Op de Britse sanctielijst staan nu de namen van meer dan achthonderd Russen.
VN: geloofwaardige rapporten over Russische clusterbommen
12:35 | Het mensenrechtenbureau van de VN zegt vrijdag 'geloofwaardige rapporten' te hebben ontvangen over het gebruik van clustermunitie in Oekraïne door Russische troepen. Er zou sprake zijn van verschillende incidenten waarbij deze wapens door de Russen zijn ingezet in bevolkte gebieden. Dit zou volgens de VN kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden.
'Vanwege hun grote gebiedseffecten is het gebruik van clustermunitie in bevolkte gebieden onverenigbaar met de principes van internationaal humanitair recht die toezien op het gedrag van vijandelijkheden', vertelde woordvoerder Liz Throssell aan journalisten in Genève. 'We herinneren de Russische autoriteiten eraan dat het richten van aanvallen op burgers en burgerdoelen, evenals zogenoemde gebiedsbombardementen in steden en dorpen en andere vormen van willekeurige aanvallen, verboden zijn volgens het internationaal recht en kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden.'
NAVO-chef Jens Stoltenberg bevestigde een week geleden al dat het Russische leger clusterbommen gebruikt. 'En we hebben berichten gezien over andere wapentypes waarvan het gebruik in strijd is met het internationale recht.'
Duitse publieke omroepen hervatten berichtgeving uit Rusland
12:30 | De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hervatten hun berichtgeving uit Rusland. Ze waren daar eerder deze maand tijdelijk mee gestopt vanwege een wet die bepaalt dat de verspreiding van 'nepnieuws' over het leger leidt tot celstraffen en boetes.
De correspondenten in Moskou gaan weer aan het werk nu de gevolgen van de wet zijn bekeken. 'Zij zullen verslag doen van de besluiten van de Russische leiding, maar ook van de reacties uit de samenleving, bijvoorbeeld protesten tegen de oorlog, reacties van de Russische elite en de concrete impact van sancties op het dagelijks leven van de burgers', aldus de omroepen. Over de militaire situatie wordt vanuit locaties buiten Rusland bericht.
Verscheidene internationale media zijn vanwege de wet gestopt met hun werkzaamheden in Rusland. Ook Nederlandse media hebben hun correspondenten weggehaald. Rusland omschrijft de invasie in Oekraïne als een 'speciale militaire missie' en wil dat media dat ook doen. Zij mogen niet spreken over een aanval, invasie of oorlogsverklaring.
'Russische colonne neemt stellingen in'
12:25 | Op de 16e dag van de oorlog in Oekraïne is er nu beweging gekomen in het Russische konvooi dat op de hoofdstad Kiev afkomt. Het stond een tijdlang stil, maar daar is verandering in zo blijkt uit satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies. De beelden tonen dat het konvooi zich over de regio heeft verspreid en stelling lijkt te nemen voor een beleg.
Energiebedrijf: bijna 1 miljoen Oekraïners zonder stroom
11:45 | Meer dan 954.000 Oekraïners zitten zonder elektriciteit, heeft het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom vrijdag bekendgemaakt. Pakweg 228.000 mensen in het land zijn afgesloten van gas. De autoriteiten in verschillende Oekraïense steden hadden eerder al gemeld dat nutsvoorzieningen niet werkten, maar concrete cijfers over hoeveel mensen waren getroffen ontbraken tot nu toe.
Alle kerncentrales in het land werken stabiel. Maar het personeel in de Zaporizja-centrale, die door Russische troepen is veroverd, staat volgens Energoatom onder psychologische druk. 'Werknemers staan onder sterke psychologische druk van de bezetters, al het personeel wordt bij aankomst in het bedrijf zorgvuldig gecontroleerd door gewapende terroristen', aldus het bedrijf dat daarmee doelt op Russische troepen. 'Dit alles heeft een negatieve invloed op het werk en brengt de nucleaire en stralingsveiligheid in gevaar.' De stralingsniveaus in alle fabrieken zouden onveranderd zijn.
Het bedrijf laat weten geen Russische kernbrandstof meer te kopen. Oekraïne exploiteert kernreactoren uit het Sovjettijdperk en importeert zijn brandstof uit Rusland en de Verenigde Staten.
Minister: voedselvoorziening nu nog niet in de problemen
11:35 | Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft 'voor het hier en nu' geen zorgen over de voedselvoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar als het Oekraïense teeltseizoen verloren gaat, dreigen er later in het jaar wel problemen. 'Ik vind dat we daar als Europa een verantwoordelijkheid voor hebben', zegt de bewindsman.
Dat Nederland op korte termijn niet in de problemen komt, heeft ermee te maken dat Nederland een handelsland is. 'Dat betekent dat wij onze import uit overal in de wereld krijgen.' Volgens de minister doet de markt goed zijn werk: 'Waar een markt wegvalt, zie je dat andere markten het opvullen.' Bovendien zijn er veelal langetermijnafspraken gemaakt, wat zekerheid met zich meebrengt.
'Het is wel zo dat als het teeltseizoen in Oekraïne niet gebruikt kan worden, als er niet gezaaid en geoogst kan worden, dan zul je zien dat de prijzen op de wereldmarkt flink zullen gaan stijgen', zegt Staghouwer. Europa moet daar 'een antwoord op geven', vindt hij. Nederland kan mogelijk handelsmogelijkheden inzetten "voor de mensen daar".
Burgemeester: 48 scholen in Charkov vernietigd
11:10 | De oostelijke Oekraïense stad Charkov ligt voortdurend onder Russisch vuur, zegt de burgemeester van de tweede stad van het land. Tot nu toe zouden volgens Ihor Terechov onder meer 48 scholen zijn vernietigd. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.
De stad telde voor de Russische inval, die op 24 februari begon, ongeveer 1,4 miljoen inwoners. De afgelopen dagen zijn Oekraïne en Rusland vluchtroutes voor burgers overeengekomen bij een aantal steden, waaronder Charkov. Hoeveel mensen via deze zogenoemde humanitaire corridors uit de stad zijn geëvacueerd, is onduidelijk.
2,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne
10:45 | Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn 2,5 miljoen mensen dat land ontvlucht, melden de Verenigde Naties. De teller van het aantal vluchtelingen stond een dag eerder nog op ruim 2,3 miljoen. 116.000 van hen zijn afkomstig uit een derdewereldland, zegt woordvoerder Paul Dillon van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN op Twitter. Een deel van hen is door de VN-organisatie geholpen terug te keren naar het thuisland.
Door het aanhoudende geweld blijven mensen Oekraïne massaal ontvluchten. Ook zijn veel mensen in eigen land op de vlucht. Volgens de nieuwste gegevens van de VN gaat het om 1,85 miljoen ontheemden.
Minister wil uitzondering op werkvergunning voor Oekraïeners
10:40 | Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en hier op termijn willen werken, worden uitgezonderd van de tewerkstellingsvergunning als het aan het kabinet ligt. Werkgevers moeten nu nog zo'n werkvergunning met strenge arbeidsmarkttoets aanvragen voor werknemers buiten de Europese Economische Ruimte. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil de wet aanpassen zodat dit tijdelijk niet nodig is.
Voor zo'n arbeidsmarkttoets moet een werkgever eerst zoeken naar geschikte kandidaten binnen de EER. Pas als dat nergens toe leidt, wordt een vergunning gegeven. Die arbeidsmarkttoets 'zou je niet halen als je van buiten de EU komt', geeft Van Gennip aan. 'Dus moeten we zorgen dat we een uitzondering voor mensen uit Oekraïne gaan maken, zodat zij die tewerkstellingsvergunning tijdelijk niet nodig hebben.'
Volgens de bewindsvrouw zijn er nog 'verschillende richtingen' om dit voor elkaar te krijgen. Ze acht het wel nodig de wet met een spoedprocedure aan te passen. Overigens wil het kabinet Oekraïners eerst tijd en rust gunnen na hun vlucht voor het oorlogsgeweld. Maar op termijn is het belangrijk dat de vluchtelingen de kans krijgen mee te draaien met de samenleving, aldus Van Gennip. Uitzendbureaus geven al aan de extra handen goed te kunnen gebruiken op de krappe Nederlandse arbeidsmarkt.
Moskou: biologische militaire activiteiten VS in Oekraïne
10:40 | De VN Veiligheidsraad komt later vandaag bijeen op verzoek van Rusland dat de Verenigde Staten beschuldigt van 'biologische militaire activiteiten' in Oekraïne. Ondanks dat er vooralsnog geen bewijs is, namen in ieder geval Chinese staatsmedia de beschuldigen over. Washington noemt de beweringen 'lachwekkend' en suggereert dat Moskou dit doet om een eigen aanval met chemische wapens te rechtvaardigen. 'Dit is voor de Russen belangrijk om de militaire campagne voort te zetten', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Oekraïense tennisster Kostjoek baalt van Russische collega's
10:25 | De Oekraïense tennisster Marta Kostjoek heeft haar Russische collega's een gebrek aan empathie verweten. De nummer 54 van de wereld is het oneens met het feit dat Russische tennissers, onder neutrale vlag, nog altijd kunnen deelnemen aan toernooien. Kostjoek, afkomstig uit Kiev, deed haar beklag in Indian Wells.
'Ik ben erg ontgoocheld dat geen enkele Russische speelster naar mij toe is gekomen om te zeggen hoe vreselijk ze het vindt dat haar land het mijne aanvalt. Er zijn meer Oekraïense burgers gestorven dan militairen en onder hen zijn kinderen. Het is verschrikkelijk', liet de 19-jarige Kostjoek optekenen. 'Eén speelster stuurde mij een berichtje en een andere knoopte een gesprekje met mij aan. Maar niemand stak mij een hart onder de riem of vroeg hoe het met mij ging. Dat is schokkend.'
Poetin steunt vrijwilligers die willen meevechten tegen Oekraïne
10:05 | De Russische president Vladimir Poetin vindt dat vrijwilligers mee moeten kunnen vechten tegen het leger van Oekraïne. Op een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad zei hij achter dat plan te staan.
Volgens de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, zijn in het Midden-Oosten 16.000 vrijwilligers klaar om mee te vechten met door Rusland gesteunde milities in het oosten van Oekraïnëne. Hier zijn geen details over bekendgemaakt.
Poetin heeft gezegd dat Rusland de vrijwilligers moet helpen. 'Als je ziet dat er mensen zijn die op vrijwillige basis willen helpen, dan moet je ze tegemoetkomen en ze helpen om naar de plekken te komen waar wordt gevochten', zei hij tegen zijn minister van Defensie.
Navalni roept opnieuw op tot protesten tegen oorlog in Oekraïne
10:05 | De Russische oppositieleider Aleksej Navalni roept de bevolking van Rusland op aanstaande zondag massaal te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. De prominente Kremlin-criticus riep eerder ook al op tot protest. Daar gaven duizenden mensen gehoor aan.
Het is volgens Navalni belangrijk dat mensen blijven demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne, die net de derde week in is gegaan. De Russische autoriteiten hebben mensen meermaals gewaarschuwd om niet te gaan demonstreren tegen de oorlog. Bij eerdere protesten zijn vele duizenden betogers opgepakt.
Navalni zit zelf al ongeveer een jaar vast in een strafkamp, omdat hij de voorwaarden zou hebben geschonden die verbonden waren aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling na een veroordeling in een omstreden strafproces. Via sociale media stuurt hij regelmatig boodschappen aan zijn grote achterban.
Overheid stopt met verzekeren export naar Rusland, Belarus en Oekraïne
10:00 | Bedrijven die exporteren naar Rusland, Belarus en Oekraïne kunnen geen beroep doen op de exportkredietverzekering die de overheid aanbiedt. Per geval wordt beoordeeld of deze nog in aanmerking komt voor volledige dekking. Dat laat Atradius Dutch State Business weten aan BNR. Atradius DSB verzekert in opdracht van het ministerie van Financiën langlopende, dure exporttransacties, die door private partijen te riskant worden bevonden.
Orban: geen EU-sancties tegen Russische olie of gas
09:45 | De Europese Unie gaat Rusland geen economische sancties opleggen die olie of gas uit dat land raken. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd in een video op zijn Facebookpagina. Orban komt met zijn opmerking naar buiten terwijl de EU-leiders, onder wie Mark Rutte, bij elkaar zijn voor een top van twee dagen op het kasteel van Versailles in Frankrijk. Die bijeenkomst staat ook in het teken van de oorlog in Oekraïne.
"De belangrijkste kwestie is op een voor ons gunstige manier afgekaart", zei Orban in de video. "Er komen geen sancties die van toepassing zijn op gas of olie, dus de energievoorziening van Hongarije is de komende periode zeker gesteld." Zijn land is, net als de hele Europese Unie, voor een belangrijk deel afhankelijk van Russisch gas. De EU blijft daarom Russisch gas kopen terwijl het tegelijkertijd de Russische economie probeert lam te leggen met sancties vanwege de invasie van Oekraïne.
De Europese top was al maanden gepland en vooral bedoeld voor een informeel samenzijn waar de leiders het over "het Europese model voor groei en investeringen tot 2030" zouden hebben. Daarover praten ze op vrijdag nog steeds, maar de agenda, inclusief het werkdiner donderdag, werd overheerst door de ontwikkelingen in Oekraïne, het Europese antwoord daarop en de gevolgen van de Russische invasie.
Zelenski meldt dat bijna 100.000 inwoners steden zijn geëvacueerd
09:35 | De afgelopen dagen zijn bijna 100.000 mensen uit belegerde steden in Oekraïne geëvacueerd, volgens president Volodimir Zelenski. Er vonden evacuaties plaats in onder meer Soemi, Enerhodar en de omgeving van Kiev.
Uit de zuidoostelijke havenstad Marioepol kunnen de mensen echter niet weg. Volgens Zelenski komt dat omdat Russische strijdkrachten evacuaties blokkeren. Rusland zegt dat het komt door toedoen van rechtsextremistische milities die de burgerbevolking als menselijk schild in Marioepol willen houden. Ze zouden bijvoorbeeld bussen hebben gekaapt die voor evacuaties bestemd waren.
Vrijdag wordt opnieuw geprobeerd burgers uit Marioepol te laten vertrekken. Er zullen ook humanitaire corridors zijn op andere plekken in het land.
Russische magnaat: nationalisatie werpt ons eeuw terug in de tijd
08:55 | Rusland gaat met de nationalisatie van bezittingen van buitenlandse bedrijven ruim honderd jaar terug in de tijd, naar de bolsjewistische revolutie van 1917. Daarvoor waarschuwt de president en grootste aandeelhouder van Norilsk Nickel, 's werelds grootste producent van de metaalsoorten palladium en nikkel.
Rusland maakte donderdag een lijst bekend van multinationals waarvan het de Russische activiteiten wil nationaliseren. Op die lijst prijken onder andere Shell en IKEA. Het gaat om bedrijven die uit afkeer van de inval in Oekraïne hun vertrek uit Rusland hebben aangekondigd. Volgens de Russische zakenman Vladimir Potanin dreigt Rusland hierdoor nog tientallen jaren buitenlandse investeringen mis te lopen.
'We moeten de deur niet 'dichtslaan' maar proberen de Russische economische positie die we hebben opgebouwd te behouden', verklaarde de 61-jarige miljardair, die wordt gezien als een van de invloedrijkste zakenlieden in Rusland. 'Dit werpt ons honderd jaar terug in de tijd naar 1917 en de gevolgen, een wereldwijd gebrek aan vertrouwen van investeerders in Rusland, zullen we nog vele decennia voelen.'
Nadat aan het begin van 1917 het regime van de Russische tsaar was omvergeworpen, grepen de bolsjewieken in het najaar de macht. Vervolgens nationaliseerden de communistische machthebbers de volledige Russische industrie.
De Russische premier Michail Misjoestin zei donderdag dat er een voorstel klaarligt om de controle over te nemen bij plaatselijke afdelingen van bedrijven die Rusland de rug hebben toegekeerd. Hoe dit precies te werk zal gaan, is nog niet duidelijk. Binnen de Russische zakenelite zou een hevig debat gaande zijn over de vraag hoe hard het land moet terugslaan tegen westerse sancties en boycots.
Rusland, Belarus en Oekraïne slaan wapenbeurs Maleisië over
08:45 | Russische, Belarussische en Oekraïense wapenproducenten zullen vanwege de oorlog in Oekraïne deze maand niet deelnemen aan de tweejaarlijkse wapenbeurs Defence Services Asia (DSA) in Maleisië. Het evenement word georganiseerd door de Maleisische regering. Die heeft de afmelding van de drie landen bevestigd.
Volgens de organisatie was het voor de landen niet mogelijk om deel te nemen. Zeker niet nadat de Verenigde Staten en de Europese Unie strenge sancties hadden opgelegd aan Rusland en zijn bondgenoot Belarus na de inval van Moskou in Oekraïne. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk voor Rusland om betalingen te doen. Rusland beschrijft zijn acties in Oekraïne overigens als een 'speciale operatie'.
De DSA duurt vier dagen en begint op 28 maart. De vorige editie, in 2020, werd afgelast vanwege de pandemie. Maleisië heeft nog niet onmiddellijk sancties aan Rusland opgelegd. De autoriteiten van het land ontzegden vorige week nog wel een een onder Russische vlag varende tanker de toegang tot de haven. Dat schip was doelwit van Amerikaanse sancties.
Rusland meldt inname van Volnovacha
08:45 | De strijdkrachten van de rebellen in de regio Donbas hebben de plaats Volnovacha 'bevrijd', meldt de Russische generaal Igor Konasjenkov. Volnovacha is een plaats van circa 20.000 inwoners en ligt tussen de provinciale hoofdstad Donetsk en de haven Marioepol.
In Marioepol boeken volksmilities van de pro-Russische separatisten ook terreinwinst, zei Konasjenkov. Rusland heeft volgens de generaal bovendien met 'precisiewapens voor de lange afstand' vrijdagmorgen twee Oekraïense militaire vliegvelden verwoest, in Loetsk en in Ivano-Frankivsk, beide in het westen van Oekraïne.
In totaal zouden de Russische strijdkrachten sinds de inval in het buurland 24 februari begon, 3213 doelwitten in de Oekraïense militaire infrastructuur hebben uitgeschakeld. Daarbij zijn volgens Konasjenkov bijna honderd vliegtuigen, meer dan duizend tanks, 113 raketsystemen, 389 veldartilleriestukken en mortieren en 118 onbemande luchtvaartuigen verwoest.
Rusland spreekt van een speciale militaire operatie tegen uitsluitend militaire doelen. Steeds wordt beklemtoond dat Russische militairen geen burgerdoelen in steden aanvallen, maar in tal van steden woeden gevechten.
Twitter labelt door de staat gesteunde accounts Belarus
08:30 | Twitter gaat duidelijk zichtbaar maken welke media-accounts in Belarus worden ondersteund door de Belarussische regering en mogelijk desinformatie over de oorlog in Oekraïne brengen. Daarmee wil Twitter het brengen van desinformatie via zijn platform over de oorlog in Oekraïne tegengaan. Ook tweets die links bevatten naar de betreffende mediaorganisaties worden gelabeld.
Twitter voert in Rusland al eenzelfde beleid met het labelen van accounts om duidelijk te maken dat er op bepaalde kanalen misleidende berichten worden geplaatst over de invasie in Oekraïne. Het labelen van tweets die linken naar door de staat gesteunde mediakanalen heeft hun bereik op Twitter met 30 procent verminderd, aldus Yoel Roth, hoofd site-integriteit bij Twitter.
Door de staat gesteunde media uit Belarus delen net als Russische staatsmedia misleidende verhalen over de inval in Oekraïne. Doel van het delen van die berichten is volgens Roth om het publiek te 'verwarren en af te leiden' over de oorlog.
Zeker vijftien kanalen zullen door het nieuwe beleid van Twitter worden gelabeld. De publicaties van deze partijen zullen ook lager in de zoekresultaten verschijnen.
Rutte: Nú geen toetreding Oekraïne EU
07:50 | Tijdens de eerste dag van de EU-top gisteren hebben de landen afgesproken om Oekraïne te ondersteunen om toe te treden tot de EU. Volgens premier Rutte is een versnelde toetreding van Oekraïne tot de EU niet mogelijk, hij weet zich daarin gesteund door Frankrijk en Duitsland. De aanvraag moet namelijk ook nog door de Raad en de Commissie heen. 'De opstelling van Rutte is pragmatisch en realistisch', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.
Reuters: VS willen af van normale handelsbetrekkingen met Rusland
07:05 | De Amerikaanse president Joe Biden zal later op vrijdag naar verluidt oproepen om de normale handelsbetrekkingen met Rusland te beëindigen vanwege de invasie in Oekraïne. Met die stap plaveit Biden de weg voor hogere heffingen op Russische importen. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat hij gaat aankondigen dat hij de handelsprivileges van Rusland intrekt.
Met de stap willen de Verenigde Staten en hun bondgenoten de druk op de Russische president Vladimir Poetin vergroten om een einde te maken aan de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Om de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" met Rusland op te heffen is een besluit van het Congres nodig, aldus een hoge ambtenaar van de regering. Maar politici in beide huizen van het Congres hebben al hun steun voor zo'n maatregel uitgesproken.
Stevige sancties tegen Russische banken en elites, samen met exportcontroles op een hele reeks technologieën, zorgen al voor grote schade aan de Russische economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt nu dat de economie dit jaar in een "diepe recessie" zal belanden.
In 2019 was Rusland de 26e grootste handelspartner van de Verenigde Staten. Destijds werd er over en weer voor zo'n 28 miljard dollar aan handel tussen de twee landen gedreven. De VS importeren vooral minerale brandstoffen, edelmetaal en edelsteen, ijzer en staal, meststoffen en chemicaliën uit Rusland. Die goederen kunnen nu met hogere heffingen worden geconfronteerd als het Congres ermee instemt om de handelsstatus van Rusland als begunstigde natie in te trekken.
Sommige Amerikaanse gouverneurs hebben uit solidariteit met het Oekraïense volk de door de overheid gerunde slijterijen al opgedragen te stoppen met de verkoop van wodka en gedistilleerde dranken van Russische makelij.
Vicepresident Harris in Polen
07:00 | De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris omarmde gisteren de oproepen tot een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden door Rusland. Dat deed ze in Polen tijdens een bezoek aan de Poolse president Duda naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. Ze verwees daarbij naar de wreedheden van het bombarderen van burgers, waaronder een kraamkliniek in Marioepol. Harris had ook een ontmoeting met de Canadese premier Trudeau.
Russisch konvooi verspreidt zich rond Kiev
06:45 | Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn er gisteren zo'n 40.000 mensen geëvacueerd uit vijf verschillende steden, maar nog steeds kon er niemand weg uit Marioepol, waar de Russen zich niet aan het tijdelijke staakt-het-vuren houden. De situatie daar wordt steeds nijpender nu ook de toegang tot voedsel, water, elektriciteit en medicijnen verder wegvalt. Het Russische monsterkonvooi rond Kiev verspreidt zich, zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
Facebook accepteert haatzaaierij tegen Russische bezetters
05:15 | Facebook en Instagram versoepelen de regels rondom verboden inhoud op de platforms. Gebruikers die aanzetten tot haat worden niet geblokkeerd als de bedreigingen zich richten tegen bijvoorbeeld Russische militairen in Oekraïne. Uitlatingen als "dood aan de Russische bezetters" worden voorlopig in enkele landen toegestaan.
In een verklaring schrijft Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook en Instagram, dat de regels tijdelijk veranderen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. "Politieke uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan", aldus het bedrijf.
Volgens een interne e-mail die door persbureau Reuters is ingezien laten de sociale media ook berichten door waarin wordt opgeroepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of zijn Belarussische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko.
De versoepelde regels gelden voor zover bekend alleen in Oost-Europese landen en Rusland. Doodsbedreigingen zijn niet toegestaan als deze als 'geloofwaardig' worden gezien, bijvoorbeeld omdat er over een locatie of methode gesproken wordt. Haatzaaien tegen Russische burgers is evenmin toegestaan. Het mag alleen als het militairen of regeringsleiders betreft.
De Russische ambassade in de Verenigde Staten reageerde woedend op de aankondiging van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen 'de extremistische activiteiten' van het bedrijf. Rusland blokkeerde vorige week al de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter, nadat Facebook bekend had gemaakt Russische media tegen te houden in Europese landen.
Veiligheidsraad bespreekt Russische aantijgingen tegen VS (2)
04:55 | De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag op verzoek van Rusland bijeen in een spoedzitting. Rusland wil 'de militaire biologische activiteiten van de VS op het grondgebied van Oekraïne' bespreken, schrijft de hoge Russische VN-diplomaat Dmitri Poljanski op Twitter.
Het Russische ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de VS 200 miljoen dollar zouden hebben geïnvesteerd in laboratoria in Oekraïne, als onderdeel van een "biologisch oorlogsprogramma". Het ministerie publiceerde documenten in het Oekraïens en Engels om de aantijgingen te onderbouwen, maar die zijn niet op hun echtheid te verifiëren.
Rusland beschuldigt de Verenigde Staten er al langer van chemische en biologische wapens te ontwikkelen in Oekraïne. De VS ontkent dat. De Oekraïense regering zegt dat er in Oekraïne geen laboratoria zijn waarin aan chemische of biologische wapens wordt gewerkt. Woensdag waarschuwde het Witte Huis dat Rusland met de beschuldigingen mogelijk de weg wil vrijmaken om zelf dit soort wapens in te zetten in het buurland. Ook zou Rusland volgens het Witte Huis een chemische aanval 'onder valse vlag' kunnen uitvoeren, om daar vervolgens Oekraïne of haar bondgenoten de schuld van te geven.
Oud-kanselier Schröder praatte met Poetin over oorlog
04:40 | De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder is in Moskou om over de oorlog in Oekraïne te overleggen. Duitse regeringsbronnen hebben berichtgeving hierover door website Politico bevestigd tegenover persbureau DPA. Donderdag zou Schröder de Russische president Vladimir Poetin hebben ontmoet.
Schröder onderhoudt nauwe - en omstreden - banden met Rusland en het Kremlin. Hij geldt als een persoonlijke vriend van Poetin en zit in de raad van toezicht van het Russische olieconcern Rosneft. Namens gasbedrijf Gazprom lobbyde hij voor de aanleg van de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen. Ondanks felle kritiek uit zijn eigen partij, de regerende sociaaldemocratische SPD, weigerde hij die functies op te geven toen Rusland op 24 februari buurland Oekraïne binnenviel. De SPD zou hem daarom uit de partij willen zetten.
De Duitse regering zou niet op de hoogte zijn geweest van Schröders reis en bondskanselier Olaf Scholz, die in Versailles is voor topoverleg met de Europese Unie, wilde geen commentaar geven. Volgens Politico heeft een Oekraïense politicus Schröder gevraagd om te bemiddelen. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnik, zei echter van niets te weten. De oud-kanselier zou maandag met zijn vrouw naar Istanboel zijn gereisd en daar een ontmoeting hebben gehad met een Oekraïense delegatie. Vervolgens zou het stel woensdag naar Moskou zijn gevlogen. Schröders vrouw, Soyeon Schröder-Kim, plaatste donderdagavond een foto van zichzelf op het Rode Plein op Instagram.
EU gaat Oekraïne ondersteunen 'op zijn Europese pad'
04:05 | De Europese Unie gaat de banden met Oekraïne aanhalen "om Oekraïne te ondersteunen om zijn Europese pad te bewandelen". Dat hebben de leiders van de 27 EU-landen afgesproken op hun top in Versailles. Die verwijzing ligt gevoelig, omdat premier Mark Rutte en flink wat collega's Oekraïne niet het EU-lidmaatschap willen voorspiegelen, zoals een aantal vooral Oost-Europese landen bepleit.
Polen en onder meer de Baltische staten wilden tegemoetkomen aan de vurige wens van Oekraïne om zo snel mogelijk toe te treden tot de EU en het door Rusland binnengevallen land de status van kandidaat-lid gunnen. Maar Nederland en veel andere EU-landen willen geen bochten afsnijden in de loodzware en langdurige toetredingsprocedure. Oekraïne is beter geholpen met meer samenwerking op korte termijn dan met een vergezicht, stelde Rutte.
De leiders willen Oekraïne "helpen in het proces van toetreding", zei Rutte na afloop van het overleg met zijn collega's. 'Dat gaat een tijd duren', tekende hij in dezelfde adem aan. De regering in Kiev mag erop rekenen dat de EU-landen 'kijken hoe we hen daar support kunnen geven'.
President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft eind februari de aanvraag voor het EU-lidmaatschap ingediend. "Die procedure is heel snel in gang gezet" en "loopt nu", aldus Rutte.
De bijeenkomst in het kasteel van Versailles was volgens hem erg emotioneel. Nu gesprekken tussen Oekraïne en Rusland over een staakt-het-vuren opnieuw zijn mislukt was de sfeer "een tikje somber". 'We zijn niet naïef', aldus de premier. Maar zolang er met Rusland gepraat wordt, is er hoop op de-escalatie, gaf hij aan.
De EU wil Oekraïne nu vooral op de korte termijn met praktische zaken helpen, aldus Rutte. Zoals met wapens en humanitaire hulp. Daarnaast breidt de EU het sanctiepakket tegen Rusland verder uit.
De EU-landen hebben de Europese Commissie afgelopen week om advies gevraagd over de Oekraïense aanvraag, de eerste stap in de procedure.
Russisch konvooi verspreidt zich rond Kiev en neemt posities in
02:40 | Het tientallen kilometers lange Russische militaire konvooi dat sinds het begin van de maand even ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev stilstond, is uiteengevallen. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies is te zien dat delen van het konvooi zich over de regio hebben verspreid.
Volgens Maxar verplaatsten pantserwagens zich donderdag door verschillende dorpen rondom het vliegveld Hostomel, dat in Russische handen is. In Ozera, zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Kiev, zijn militaire voertuigen zichtbaar die geparkeerd staan op oprijlanen van huizen. In een veld bij het iets noordelijkere Berestjanka staan tankauto's opgesteld en trucks met wat volgens Maxar lanceerinstallaties zijn. Met Howitzers bewapende artillerie-eenheden zouden ondertussen gevechtsposities hebben ingenomen aan de bosrand bij het dorpje Loebjanka, op zo'n 40 kilometer van het centrum van Kiev.
Het oorspronkelijke konvooi werd eind februari voor het eerst door Maxar opgemerkt, toen het zo'n 5 kilometer lang was. Het was toen vanuit Belarus op weg naar Kiev. In de dagen daarna groeide het tot een lengte van meer dan 60 kilometer. Begin maart kwam het tot stilstand op zo'n 20 kilometer afstand van de hoofdstad. De afgelopen dagen was het onzichtbaar door bewolking. Donderdag klaarde de lucht op en kon Maxar nieuwe foto's maken.
Zelenski: aanval op humanitaire corridor is je reinste terreur (2)
01:50 | Russische troepen hebben volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski bij de Oekraïense havenstad Marioepol donderdag een tankaanval uitgevoerd op de plaats waar een humanitaire corridor was afgesproken. In zijn dagelijkse videoboodschap noemde Zelenski de aanval donderdagavond 'je reinste terreur'.
Burgers konden wegens de gevechten de strategisch gelegen stad niet verlaten. Ook moest een konvooi vrachtwagens dat met hulpgoederen op weg was naar Marioepol omkeren. De burgemeester van Marioepol, Vadim Bojtsjenko, zei op Telegram dat woonwijken in zijn stad donderdag onophoudelijk zijn gebombardeerd door de Russische artillerie. Volgens Zelenski verhinderden Russische troepen ook evacuaties uit de stad Volnovacha, eveneens in de regio Donetsk.
Rond andere steden werkten de humanitaire corridors donderdag wel. Volgens Zelenski zijn de afgelopen twee dagen ongeveer 100.000 burgers geëvacueerd uit belegerde steden.
Dit is een nieuw liveblog. Het vorige liveblog vind je hier.