Internationaal10 mrt '22 18:51

Gerhard Schröder, van bondskanselier van Duitsland naar 'Kremlin-pion'

Auteur: BNR Webredactie

Ooit was hij als bondskanselier de belangrijkste man van Duitsland en een wereldleider, maar inmiddels is Gerhard Schröder een 'pion' van de Russen geworden, volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. De voormalige leider van Duitsland ging donderdag naar Moskou om daar 'te bemiddelen' in de oorlog in Oekraïne. In Moskou zal hij naar verluidt een bezoek brengen aan de Russische president Vladimir Poetin.

De 74-jarige Schröder was van 1998 tot 2005 bondskanselier en is lid van de Sociaal-Democratische Partij (SPD) in Duitsland. Na zijn jaren als leider van Duitsland roerde hij zich in het Russische bedrijfsleven. Schröder is voorzitter van de raad van bestuur van de Russische oliegigant Rosneft en zal in juni ook toetreden tot de raad van toezicht van Gazprom, het gasbedrijf achter de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding uit Rusland. Momenteel staat Schröder aan het hoofd van de aandeelhouderscommissie van de pijplijn.

Gerhard Schröder naast de huidige Russische president Vladimir Poetin.
Gerhard Schröder naast de huidige Russische president Vladimir Poetin. (EPA)

Topbanen in Rusland

De huidige bondskanselier van Duitsland, Olaf Scholz (SPD), riep Schröder op om deze topfuncties neer te leggen, maar de oud-bondskanselier weigert dat te doen. Schröders weigering om zijn functies bij Rosneft en Gazprom neer te leggen leidde al tot het vertrek van enkele van zijn naaste medewerkers. Ook heeft de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund hem zijn erelidmaatschap ontnomen. 'Schröder was een best goede bondskanselier', benadrukt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Maar is sinds zijn aftreden een pion geworden van de Russen. (...). Hij is een heel goede vriend van Poetin (...) en heeft zijn ziel aan hem verkocht.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Ondanks zijn bijzondere banden met Rusland ziet Hammelburg mogelijkheden voor Schröder om wél door te dringen tot de Russische leider, om de oorlog in Oekraïne te stoppen. 'Misschien lukt het zo'n iemand dan wel om tot Poetin door te dringen, ook al heeft hij zijn ziel verkocht.' Onduidelijk is of Schröder op uitnodiging naar het Kremlin gaat, of dat het zijn eigen initiatief is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen