Internationaal11 mrt '22 14:17

Rusland laat 16.000 Syrische huurlingen in Oekraïne vechten

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland gaat ruim 16.000 Syrische strijders in Oekraïne inzetten. Dat zei Defensieminister Sergej Shoigu vrijdag. De Wall Street Journal meldt dat een deel van de Syriërs in Rusland is voor training. De werving en selectie van de huurlingen zou voor rekening komen van de Wagner Group, een beruchte paramilitaire organisatie die aan het Kremlin is gelieerd en die in verband wordt gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen.

Syrische studenten wapperen met de Russische vlag, vanwege de invasie in Oekraïne.
Syrische studenten wapperen met de Russische vlag, vanwege de invasie in Oekraïne. (ANP / AFP)

Het zou grotendeels gaan om militieleden die eerder voor de Syrische president Bashar al-Assad vochten. De Syrische nieuwssite DeirEzzor24 meldde vorige week al de Wagner Group strijders rekruteert, maar dat onduidelijk is waar de rekruten worden ingezet. Huurlingen zouden een maandsalaris tussen de 200 en 300 dollar tegemoet kunnen zien, volgens de site meldden zich vorige week op één dag zo'n 175 huurlingen.

Wagner Group

De Wagner Group werft wel vaker in Syrië huurlingen om hand- en spandiensten elders in de wereld te verrichten. Vorige maand schreef dezelfde site dat de Russen militieleden rekruteerden om oliefaciliteiten in de Centraal Afrikaanse Republiek te bewaken, á raison de 1000 dollar per maand. De Wagner Group is actief in verschillende Afrikaanse landen waaronder Mali, de Centraal Afrikaanse Republiek en Libië.

Lees ook | Poetins kozakken heten Wagner

'Vrijwilligers'

De Russische president Poetin verwelkomt de Syriërs met open armen. Hij vindt dat vrijwilligers mee moeten kunnen vechten tegen het leger van Oekraïne. Tijdens een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad zei hij achter dat plan te staan. Poetin zei toen dat Rusland de vrijwilligers moet helpen. 'Als je ziet dat er mensen zijn die op vrijwillige basis willen helpen, dan moet je ze tegemoetkomen en ze helpen om naar de plekken te komen waar wordt gevochten', zei hij tegen zijn minister van Defensie.

Lees ook | Nederland met Frankrijk weg uit Mali


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen