Internationaal11 mrt '22 15:12Aangepast op 11 mrt '22 15:29

Mysterie rond gecrashte drone in Kroatië: Russisch of Oekraïens?

Auteur: BNR Webredactie

Grote vraagtekens rond een in Kroatië gecrashte militaire drone. Donderdagavond kwamen vanuit hoofdstad Zagreb meldingen over een explosie, nadat aan de rand van de stad een onbemand toestel was gecrasht. Het ongeluk veroorzaakte een enorme krater.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Op social media gaan verhalen rond dat het om een militaire drone uit Rusland zou gaan, vanwege Sovjet-tekens en letters van het cyrillisch alfabet - dat door Rusland wordt gebruikt - op overblijfselen van het toestel.

In de buurt van het toestel is ook een parachute in een boom gevonden, terwijl de drone onbemand was. Kroatië, een NAVO-land, heeft de zaak onderzocht en is met een beetje duidelijkheid gekomen over de afkomst van het toestel. Het zou gaan om een militaire verkenningsdrone van Russische makelij, maar zou komen vanuit Oekraïne. Het toestel zou door meerdere NAVO-landen zijn gevlogen, zonder dat er alarm is geslagen.

Toen het toestel eenmaal crashte, mogelijk vanwege brandstoftekort, bleek de schade groot te zijn. Er ontstond een krater van enkele meters groot en meerdere geparkeerde voertuigen raakten beschadigd, volgens de Kroatische regering. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

'Zeer ernstig incident'

Op deze locatie werd de gecrashte drone gevonden.
Op deze locatie werd de gecrashte drone gevonden. (EPA)

De drone, die op 1300 meter hoogte vloog, stortte enkele minuten nadat hij het Kroatische luchtruim was binnengekomen donderdagavond laat neer bij het Jarun-meer. De minister van Defensie sprak over een zeer ernstig incident en kondigde een grondig onderzoek aan. Volgens hem is het nog onduidelijk of de drone van het Oekraïense of het Russische leger was. De ex-Sovjetrepubliek Oekraïne werd ruim twee weken geleden aangevallen door Rusland. In de oorlog worden ook drones ingezet.

Volgens Kroatische media gaat het mogelijk om een oude Tu-141 uit het Sovjettijdperk, een type dat door Oekraïne wordt gebruikt. De drone zou via Roemenië en Hongarije zijn gevlogen.

Gerelateerde artikelen