Internationaal11 mrt '22 10:42Aangepast op 11 mrt '22 11:40

Moskou: biologische militaire activiteiten VS in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De VN Veiligheidsraad komt later vandaag bijeen op verzoek van Rusland dat de Verenigde Staten beschuldigt van 'biologische militaire activiteiten' in Oekraïne. Ondanks dat er vooralsnog geen bewijs is, namen in ieder geval Chinese staatsmedia de beschuldigen over. Washington noemt de beweringen 'lachwekkend' en suggereert dat Moskou dit doet om een eigen aanval met chemische wapens te rechtvaardigen. 'Dit is voor de Russen belangrijk om de militaire campagne voort te zetten', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Zaal van de VN Veiligheidsraad
Zaal van de VN Veiligheidsraad

Bewijs?

Dat de Russen echter straks toch met bewijs op de proppen komen, acht Hammelburg niet denkbeeldig - hij herinnert aan Colin Powell die met (achteraf gefabriceerd, red.) 'bewijs' kwam van de massavernietigingswapens in Irak. Hammelburg denkt dat het verhaal samenhangt met de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan Oekraïne om zijn laboratoria met pathogenen te ontruimen.

Pathogene stoffen

'Elk land heeft die laboratoria met pathogene stoffen waar onderzoek gedaan wordt naar ziekten als bijvoorbeeld corona, zulke laboratoria worden inderdaad gefinancierd door de VS, de EU en de WHO.' Hammelburg denkt dat de Russische beschuldigingen gezien moeten worden in dat licht - om de militaire campagne te kunnen voortzetten. 'Ik denk dat de Russen het over die boeg gaan gooien, ik betwijfel of ze zelf chemische wapens gaan inzetten. Alleen al omdat je meestal westenwind hebt, moet je uitkijken met dat soort dingen.'

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Gefabriceerd verhaal

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maakt zich zorgen over de uitspraken van Rusland dat de Verenigde Staten en Oekraïne mogelijk chemische wapens willen inzetten. De minister spreekt van 'een gefabriceerd verhaal, alleen om verder te escaleren'. De retoriek van het Kremlin 'past helemaal in het Russische draaiboek', zegt Hoekstra. 'Hoe krom dat in onze oren ook klinkt.'

Volgens Hoekstra gedraagt Rusland zich op een 'schandalige manier' door zoveel burgerslachtoffers te maken. Hij haalde net als tijdens het Kamerdebat over Oekraïne opnieuw uit naar de aanval op een kinderziekenhuis in Marioepol die volgens hem 'met geen pen te beschrijven' is.

Hoekstra zegt te willen blootleggen wat er achter de Russische beschuldigingen schuilgaat. Wat de regering van Vladimir Poetin precies van plan is, liet hij in het midden. 'Of het biologische wapens of nog meer conventionele wapens zullen zijn, weten we niet.' De minister uitte verder zijn zorgen over de troepenverplaatsingen rond Kiev die de laatste tijd zijn waargenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen