Internationaal11 mrt '22 17:01

Westen komt met nieuwe sancties tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Westerse landen komen met plannen voor nieuwe sancties tegen Rusland. Het Witte Huis heeft laten weten dat de Verenigde Staten later op vrijdag met zwaardere sancties tegen Rusland komen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook van de EU en andere landen die deel uitmaken van de G7 worden nieuwe sancties verwacht. Dat schrijft persbureau Reuters.

Nieuwe sancties

President Joe Biden heeft gezegd dat voor Rusland de status van 'permanente normale handelsbetrekkingen' ingetrokken gaat worden. Daarmee zou Rusland een zelfde behandeling krijgen als bijvoorbeeld Noord-Korea. Ook doen de Amerikanen Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban. Op handelsniveau is die status belangrijk en door deze te ontnemen, kan de VS tarieven opleggen op veel verschillende Russische goederen. Dit kan Biden niet alleen doen. Ook het Amerikaanse Congres moet instemmen. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft al laten weten dat hieraan wordt gewerkt. Zowel de Democraten als Republikeinen zouden voor het wegnemen van de handelsstatus zijn.

De importban die daarnaast is afgekondigd is maar een klein deel van de Amerikaanse invoer uit Rusland, maar is wel gericht op iconische Russische producten. Volgens Biden zijn de maatregelen bedoeld als nieuwe klap voor de Russische economie. Hij hoopt Rusland zo te straffen en te bewegen om te stoppen met de invasie van Oekraïne.

Luister ook | Recessie dreigt door oorlog en sancties tegen Rusland

De EU komt met een vierde sanctiepakket tegen Rusland, dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. En volgens de Franse president Emmanuel Macron komen ook de andere landen die deel uitmaken van de G7 binnen enkele uren met een verklaring waarin nieuwe sancties tegen Rusland worden aangekondigd. In de G7 zitten Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En de Europese Unie neemt daar ook deel aan.

Luister ook | 'Sancties gaan niet voor ommezwaai zorgen'

'We zijn klaar om nieuwe sancties in te voeren tegen Rusland, alle opties liggen op tafel', zei de Franse president Macron vrijdag op een persconferentie na afloop van de tweedaagse EU-top in Versailles. Ook zei hij dat de EU-leiders een duidelijke boodschap naar Oekraïne hebben gestuurd. 'De weg naar Europa ligt voor hen open', zei hij. Daar voegde de Franse president aan toe dat Europa Oekraïne zou willen helpen bij de wederopbouw van wat Rusland tijdens de oorlog vernietigt.

Meer reacties

Ook andere EU-leiders hebben wat gezegd over sancties tegen Rusland. De Italiaanse president Mario Draghi zei dat EU-sancties tegen Rusland nog sterker kunnen worden. En de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft benoemd dat de huidige sancties ondertussen een ernstige invloed hebben op de ontwikkeling van Rusland.

Luister ook | Kabinetsbijeenkomst Rusland: gaat Poetin de gaskraan dichtdraaien?

Gerelateerde artikelen