Internationaal11 mrt '22 17:58

EU voert nieuwe sancties in tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie voert nieuwe sancties in tegen Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne. De EU schorst de economische- en handelsprivileges van Rusland. Ook zal het de cryptotegoeden van oligarchen dwarszitten en een ban invoeren op de export van luxegoederen naar Rusland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Ook zal er gestopt worden met het importeren van ijzer en staal vanuit Rusland, zo meldde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie na de EU-top in Versailles. De maatregelen die de EU neemt volgen nadat de Verenigde Staten ook al nieuwe - soortgelijke - sancties invoerden. De maatregelen zullen per zaterdag ingaan, zo zei Von der Leyen. 'Morgen zullen we het vierde pakket maatregelen invoeren om zo Rusland verder te isoleren en zo hun bronnen om de oorlog uit te voeren, droog te leggen.' Doordat de EU net zoals de VS de handelsprivileges van de VS afneemt - ook wel de status van 'permanente normale handelsbetrekkingen' genoemd - kunnen er handelstarieven en een exportverboden opgelegd worden tegen Rusland. Daarmee komt Rusland in het rijtje van Iran en Noord-Korea. Bij die landen zijn deze maatregelen ook al ingevoerd door Westerse landen.

Lees ook | Westen komt met nieuwe sancties tegen Rusland

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, Emmanuel Macron, president van Frankrijk en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, Emmanuel Macron, president van Frankrijk en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. (ANP / Associated Press)

Schorsing bij Wereldbank en IMF

Von der Leyen wil ook het lidmaatschap van Rusland bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds opschorten. 'Rusland kan niet internationale wetten grof schenden en tegelijk genieten van de voordelen die deze instanties bieden.'

Gerelateerde artikelen