Internationaal11 mrt '22 19:05

VN weet van niks over Russische claims biologische wapens in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Bij de Verenigde Naties is niets bekend over biologische wapens die in Oekraïne worden geproduceerd. Het hoofd van het VN-bureau voor ontwapeningszaken heeft dat gezegd tijdens spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad. Die is bijeen op verzoek van Rusland om 'de militaire biologische activiteiten van de VS op het grondgebied van Oekraïne' te bespreken. Voor die bewering heeft Moskou geen hard bewijs aangedragen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

VN-functionaris Izumi Nakamitsu wees erop dat situaties als de oorlog in Oekraïne aantonen dat het internationale verbod op biologische wapens moet worden versterkt. Hij waarschuwde voor dagelijks toenemende risico’s op een ongeluk in een van de Oekraïense kerncentrales.

Lees ook | Moskou: biologische militaire activiteiten VS in Oekraïne

De Verenigde Staten noemden de Russische aantijging eerder propaganda en een mogelijk voorwendsel voor het Kremlin om zelf biologische of chemische wapens in te zetten in Oekraïne. In de Veiligheidsraad zei de Amerikaanse gezant dat Oekraïne geen biologische wapens maakt en de VS geen geld in biologische laboratoria in dat land steekt. Oekraïne zei dat zelf eerder ook al.

(ANP / Eyevine)

200 miljoen dollar in Oekraïense laboratoria

Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden de VS 200 miljoen dollar hebben geïnvesteerd in laboratoria in Oekraïne, als onderdeel van een 'biologisch oorlogsprogramma'. Het ministerie publiceerde documenten om die bewering te onderbouwen, maar die zijn niet op hun echtheid te verifiëren.

Het is de achtste spoedvergadering van het machtigste VN-orgaan sinds de Russische invasie in Oekraïne, maar de eerste die door Rusland is aangevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen