Internationaal14 mrt '22 16:34Aangepast op 14 mrt '22 17:01

Tsjetsjeense leider Kadyrov mogelijk in Oekraïne

Auteur: Mark van Harreveld

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov is naar Oekraïne afgereisd om zijn Tsjetsjeense troepen te bezoeken die rond Kiev vechten. Dat zei de leider van de Russische regio Tsjetsjenië zondag. De Tsjetsjeense televisiezender Grozny plaatste eerder op zondag een video op zijn Telegram-kanaal waarin Kadyrov te zien was die in een verduisterde kamer met Tsjetsjeense troepen een militaire operatie besprak die volgens hen plaatsvond op 7 kilometer van Kiev.

(Yelena Afonina/TASS/Sipa USA)

De post maakte niet duidelijk waar of wanneer de ontmoeting had plaatsgevonden, Reuters en Al Jazeera schrijven niet te kunnen bevestigen of Kadyrov inderdaad in Oekraïne is. Volgens het persbureau AFP zei Kadyrov, die de video zelf ook heeft geplaatst, dat de video was opgenomen in Hostomel, een door de Russen veroverd vliegveld in de buurt van Kiev.

Meest gevreesde man van Rusland

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die zich 'de voetsoldaat van Poetin' noemt, is één van de meest gevreesde mannen in Rusland. Vocht hij in de Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) nog tegen de Russen, in 2007 benoemde Poetin hem tot president van Tsjetsjenië, de Russische republiek in de noordelijke Kaukasus. Sindsdien geldt Kadyrov als één van de meest loyale bondgenoten van het Kremlin.

Mensenrechtenschendingen

Kadyrov regeert Tsjetsjenië als een persoonlijk leengoed met ijzeren hand. De lijst met mensenrechtenschendingen, waaronder moord, verdwijning van tegenstanders, marteling en de vervolging van homoseksuelen, is ontmoedigend lang. Hij wordt in verband gebracht met moorden op gevluchte critici en oud-medewerkers in Europa, Dubai én in Rusland zoals de bekende onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja en de Russische mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova, beiden uitgesproken critici van Poetin en Kadyrov.

In 2015 stak Kadyrov de loftrompet op een Tsjetsjeense veiligheidsofficier die was aangeklaagd voor de moord in Moskou op Boris Nemtsov, één van Poetins meest bekende opponenten. De dag erna ontving Kadyrov een hoge onderscheiding van de Russische president: de Orde van Eer voor 'werkprestaties, inspannende sociale activiteiten en lange gewetensvolle dienst'.

Sancties

Kadyrov staat op de sanctielijsten van de EU en de VS, die tegen veel naaste medewerkers van president Poetin zijn gericht. In het kader van die sancties blokkeerde Facebook zijn Instagram-account waar hij overigens meer dan 1,5 miljoen volgers op had. Net als zijn broodheer koestert Kadyrov een macho-imago en laat hij zich graag filmen en fotograferen met geweren, met militairen en tijdens vechtsportwedstrijden.

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen