Internationaal14 mrt '22 17:42

Sino-Amerikaans overleg in Rome

Auteur: Mark van Harreveld

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft vandaag een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi in Rome. Dit nadat verschillende Amerikaanse media meldden dat het Kremlin militaire en economische steun aan China heeft gevraagd. Maar dit werd ook meteen weer ontkend door Rusland. 'Sullivan is te hard van stapel gelopen', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Chinese onderhandelaars verlaten het Cavalieri Hilton hotel in Rome
Chinese onderhandelaars verlaten het Cavalieri Hilton hotel in Rome (ANP / Associated Press / Domenico Stinellis)

Volgens Hammelburg is Sullivan 'wonderlijk' de wedstrijd ingestapt door direct de Russen van Chinese wapensteun te beschuldigen. Wat door beide partijen overigens meteen ontkend werd. Volgens Hammelburg gaan de Amerikanen proberen om van China gedaan te krijgen dat het land gaat oproepen tot een staakt-het-vuren. China heeft zich in de Algemene Vergadering en in de Veiligheidsraad beide keren van een anti-Russische stemming onthouden, dat wijst er op dat er toch enige ruimte bij de Chinezen zit.

De Amerikanen hopen weliswaar op een willig oor bij de Chinezen, volgens Hammelburg zal China 'onder geen beding afstand doen van economische belangen met Rusland'. China is voor Rusland de grootste handelspartner en betrekt veel olie uit het land. 'Ze gaan niet eisen dat China zijn standpunt wijzigt, ze hopen dat China wat meer de nadruk gaat leggen op een oproep tot een staakt-het-vuren.'

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen