Internationaal15 mrt '22 06:02

Oligarchen hebben vliegtuigen op Aruba geregistreerd

Auteur: BNR Webredactie

Minstens tien op Aruba geregistreerde vliegtuigen zijn in handen van Russische oligarchen waartegen internationale sancties zijn afgekondigd. Het gaat onder anderen om Roman Abramovitsj en Viktor Vekselberg. Dat heeft minister van Transport Ursell Arends gezegd tegen Arubaanse media.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Arends bevestigt dat de vliegtuigen in het luchtvaartregister van zijn land staan, maar vooralsnog wordt daar geen actie tegen ondernomen. Volgens hem zit Aruba wat de internationale sancties betreft op dezelfde lijn als Nederland en de Europese Unie. De sancties zijn opgelegd om Rusland en rijke zakenlieden rond president Poetin te straffen voor de oorlog in Oekraïne.

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto ter illustratie. Een Bombardier Global 6500 private jet (R) op het Farborough vliegveld in Hampshire. Er wordt gedacht dat het vliegtuig van de Russische oligarch Eugene Shvidler is.
Foto ter illustratie. Een Bombardier Global 6500 private jet (R) op het Farborough vliegveld in Hampshire. Er wordt gedacht dat het vliegtuig van de Russische oligarch Eugene Shvidler is. (ANP / Eyevine)

'Maatregelen als het nodig is'

Volgens minister Arends zal Aruba maatregelen nemen tegen de Russische eigenaren 'als dat nodig mocht zijn'. In het luchtvaartregister, dat een lucratieve bron van inkomsten is voor Aruba, staan meer vliegtuigen op naam van personen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Arubaanse media melden dat de Russische miljardairs grote vliegtuigen hebben geregistreerd. Abramovitsj zou een Boeing 787 Dreamliner en een Boeing 767 Extended Range hebben ingeschreven en Vekselberg een Airbus A319-100 ACJ.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen