Internationaal14 mrt '22 17:45

'Omvallen Russische economie voelbaar maar niet ontwrichtend'

Auteur: Maxim van Mil

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Rusland in een diepe recessie gaat belanden. Dat zei IMF-directeur Kristalina Georgieva vanochtend in een interview met CBS News. Ondanks de gevolgen van de sancties tegen Rusland verwacht het IMF nog steeds een groei van de wereldeconomie. Hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën Bas Jacobs sluit zich aan bij die verwachtingen. 'De Russische en Oekraïense economieën maken samen maar 0,2 procent van de wereldeconomie uit.'

Een Russische economische recessie zal zeker te voelen zijn volgens Jacobs. 'Het werkt vooral via de financiële markten, via het vertrouwen dat huishoudens en bedrijven hebben, en via de sancties. Daardoor krijgt de economische groei in de wereld een tik, ook in Europa en in Amerika, maar dat zal denk ik vooralsnog niet leiden tot een recessie.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Schulden

Rusland heeft in principe het geld om de staatsschulden af te betalen, alleen kan het nu niet bij het geld om dat te doen. Al ziet Jacobs daar alsnog niet zo'n groot probleem in. 'De Russische economie heeft niet zo veel schulden in de rest van de wereld. Ook de blootstelling van onze banken aan het banksysteem van Rusland is heel beperkt.' Over die blootstelling sprak Georgieva ook al. Die zou slechts zo'n 120 miljard dollar zijn.

((ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media))

Volgens Jacobs wantrouwen beleggers ook de betalingen van Rusland. 'Beleggers verwachten dat de kans dat Rusland gaat wanbetalen flink groter wordt. Bijvoorbeeld op staatsobligaties is de kans op wanbetaling nu volgens de markten vijftig procent geworden.' Maar dat is alsnog niet genoeg om grootschalige ontwrichting van de wereldeconomie tot gevolg te hebben, voorspelt Jacobs.

Lees ook | Optimisme over vredesonderhandelingen Oekraïne omgeslagen: 'Overleg boekt moeizaam vooruitgang'

Olie- en gasinkomsten

Voorlopig zit Rusland nog niet zonder inkomsten. Veel Europese landen blijven afhankelijk van Russisch gas en olie. Ook Nederland steunt indirect - met het verlagen van brandstofaccijnzen en btw op energie - nog steeds de Russische economie. 'Het is onrealistisch om te verwachten dat we nu met z'n allen heel snel van Russische olie en gas afkomen, daarvoor is de afhankelijkheid te groot. Hoe effectiever de sancties, hoe harder we Poetin raken, hoe moeilijker het wordt om de energieprijsstijging in de perken te houden. En daar gaan we dus zelf ook een prijs voor betalen', aldus Jacobs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen