Internationaal15 mrt '22 06:50Aangepast op 15 mrt '22 08:27

Kiev beleefde 'vrij onrustige nacht' in aanloop naar nieuwe onderhandelingen met Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland een munitiedepot laten ontploffen bij de bezette kerncentrale in Zaporizja. De explosie was in de buurt van de overblijfselen van een militaire trainingsfaciliteit, aldus het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Het is nog niet bekend of de stralingsniveaus zijn veranderd door het incident.

Ook in Kiev was het een 'vrij onrustige nacht', zo vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman, hij zat eerder tijdens de oorlog nog in Kiev. 'Wat opvalt is dat de Russen een soort nieuwe tactiek hebben. Vlak voor het ochtendgloren wordt er ineens gebombardeerd', legt Bosman uit.

(ANP / EPA)

De correspondent verwijst hierbij naar verschillende explosies die er vanochtend te horen zijn geweest. Daarop zou ook een flatgebouw in de hoofdstad van Oekraïne in brand zijn gevlogen, zo is op beelden te zien. 'Om 04:00 uur en 05:00 uur zouden ook aan de linkerkant van de oever in Kiev raketten zijn ingeslagen. Kiev beleefde dus een vrij onrustige nacht', zo stelt Bosman.

Later op dinsdag zullen Oekraïense en Russische delegaties online verder praten over beëindiging van de oorlog. Hun vierde gespreksronde begon maandag en wordt volgens deelnemers dinsdag voortgezet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog

'Minder negatieve rol voor Russen'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei maandagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat de onderhandelingen 'best goed' verlopen, maar voegde toe 'dat we het moeten aankijken'. Hij bevestigde dat de onderhandelingen dinsdag verder gaan. 'Het moet per dag bekeken worden en hoe de sfeer is tussen beiden. Maar dat Zelenski zegt dat het 'best goed' gaat, daar mogen we hoop uit putten', benadrukt Bosman. 'Het kan zijn dat de Russen voor zichzelf een minder negatieve rol willen, en dat ze daarom voortgang willen boeken met die besprekingen.

Voorafgaande aan het jongste onlineoverleg spraken Russische onderhandelaars in het weekend over betekenisvolle vooruitgang in de onderhandelingen. En de Oekraïense onderhandelaar Michailo Podoljak stelde tevreden vast dat 'de Russen geen ultimatums meer stelden, maar serieus naar onze voorstellen luisteren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen