Internationaal15 mrt '22 10:00Aangepast op 15 mrt '22 13:31

NAVO toont zijn spierballen in Noorwegen

Auteur: BNR Webredactie

De NAVO begint in Noorwegen aan de grootste militaire oefening van het jaar. Onder de naam Cold Response 22 trainen zeker 30.000 militairen mee uit 25 verschillende landen in meerdere land-, zee- en luchtoefeningen. De oefening stond al gepland voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak en is volgens de NAVO geen directe reactie hierop.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Paraatheid

In totaal doen er meer dan 550 Nederlanders mee uit verschillende onderdelen van de krijgsmacht. Volgens kolonel Michiel Posthumus van de Nederlandse Marine is het doel van de oefening om de internationale samenwerking en de gereedheid in uitdagende omstandigheden te trainen. Naast 30 duizend militairen zijn er ook 200 vliegtuigen en 50 schepen betrokken bij de oefening.

Luister ook | Rusland gebruikt mogelijk mysterieuze munitie 'uit wanhoop of slordigheid'

Gepantserde voertuigen van de NAVO's rapid reaction force brigade komen aan in de haven van Fredrikstad in Noorwegen.
Gepantserde voertuigen van de NAVO's rapid reaction force brigade komen aan in de haven van Fredrikstad in Noorwegen. (ANP / AFP)

Rusland

Zoals gebruikelijk was Rusland, net als bij eerdere oefeningen, uitgenodigd door de NAVO om waarnemers te sturen. Dit aanbod is door Rusland zelf afgeslagen, zegt Posthumus. Wel wordt er vanuit gegaan dat Rusland meekijkt met de oefeningen. 'Uit informatie weten we dat ze op zee zijn.'

In het hoge noorden heeft Noorwegen een bijna 200 kilometer lange directe grens met Rusland.

Trident Juncture 2018

Het is de tweede keer binnen vier jaar dat de NAVO een grootschalige oefening houdt specifiek in Noorwegen. In 2018 voerde de NAVO hier onder de naam Trident Juncture destijds de grootste oefening uit sinds de koude oorlog. Daaraan deden zeker 50.000 militairen mee.

De afgelopen jaren zijn de NAVO oefeningen in omvang gegroeid vanwege de oplopende spanningen met Rusland.

Luister ook | Russen beseffen: sancties 'nieuwe realiteit'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen