Internationaal15 mrt '22 11:30Aangepast op 15 mrt '22 11:46

Europese leiders brengen bezoek aan Kiev

Auteur: BNR Webredactie

De premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië gaan naar Kiev voor overleg met de Oekraïense president Zelenski. Volgens de Tsjechische premier Petr Fiala is het bezoek afgestemd met EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en met Charles Michel, de president van de Europese Raad. Met het bezoek willen de drie landen persoonlijk de 'onvoorwaardelijke' Europese steun voor de onafhankelijkheid van Oekraïne overbrengen.

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Het bezoek belooft een riskante onderneming te worden nu afgelopen nacht de Oekraïense hoofdstad Kiev weer zwaar onder vuur werd genomen. Ook heeft Rusland met het bombardement op een legerbasis vlakbij de Poolse grens eerder deze week laten zien dat West-Oekraïne ook steeds meer een doelwit wordt.

(ANP / Zuma Press)

Onvrede Oost-Europa

Er is onvrede in Oost-Europa over de West-Europese opstelling ten opzichte van Oekraïne. Dat bleek ook duidelijk na afloop van de Europese top in Versailles vorige week. Zo werd er besloten om Oekraïne voorlopig niet de status van kandidaat-lidstaat te geven. De Sloveense premier Jansa zei hierover na afloop: 'Er zijn er die denken dat Oekraïners die vechten voor hun leven een sterke politieke boodschap verdienen... En er zijn er die nog steeds debatteren over procedures.'

Luister ook | Rutte: Nú geen toetreding Oekraïne EU

Polen beschuldigde specifiek Nederland ervan om de toelatingsprocedure voor het lidmaatschap te vertragen. Eind februari al riepen acht Midden- en Oost-Europese landen op tot het directe EU lidmaatschap van Oekraïne.

Vliegtuigen

Dan is er ook nog de kwestie van de gevechtsvliegtuigen. Oekraïne vraagt al weken om militaire hulp in de vorm van vliegtuigen. Verschillende EU-landen waaronder Polen zijn in het bezit van oude Russische MIG's waar Oekraïense piloten mee kunnen vliegen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki (R) en de Oekraïense president Volodimir Zelenski (L) bij een eerder bezoek.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki (R) en de Oekraïense president Volodimir Zelenski (L) bij een eerder bezoek. (ANP / EPA)

Na Amerikaanse druk om die vliegtuigen te leveren, gaf Polen vorige week aan bereid te zijn hun MIG's aan de Amerikanen te geven, zodat die ze vervolgens aan Oekraïne kon schenken. Maar tot Poolse verbazing was dit plan volgens Amerika een no-go. Het was juist de bedoeling dat Polen de vliegtuigen zelf, buiten de NAVO om, zou leveren aan Oekraïne. Dit leidde weer tot onvrede in Polen die hierdoor direct blootgesteld zouden worden aan mogelijke Russische vergelding.

Vluchtelingen

Vanuit de Poolse politiek neemt ook voorzichtig de kritiek toe over de hulp voor opvang van vluchtelingen. De burgemeester van Warschau Rafał Trzaskowski roept onder meer de EU op om meer hulp te sturen, omdat de opvang van gevluchte Oekraïners dreigt vast te lopen. Ook vraagt Trzaskowski om een verdere verspreiding van de vluchtelingen zodat ze 'niet alleen in Polen, Roemenië en Slowakije worden opgevangen.'

Luister ook | No-flyzone? Slecht plan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen