
Biden noemt Poetin oorlogsmisdadiger
20:20 | De Amerikaanse president Joe Biden vindt zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger door diens besluit het buurland Oekraïne binnen te vallen.
De Senaat van het Amerikaanse parlement bestempelde Poetin onlangs al als oorlogsmisdadiger. De Senaat roept het Internationaal Strafhof in Den Haag en landen op zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.
Gazprom verhuisde hoofdkantoor van Amsterdan naar Cyprus
19:53 | Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is een half jaar geleden in alle stilte vertrokken uit Amsterdam. Het bedrijf veranderde de naam in Gasfin en verhuisde de hoofdzetel naar Cyprus. Dat zegt verhuurder Cor van Zadelhoff in een interview met Vastgoedmarkt.
Gazprom huurde sinds 2013 een villa aan het Museumplein in Amsterdam van Zadelhoff bv, het vastgoedbedrijf van Cor van Zadelhoff. Een half jaar geleden ontving Van Zadelhoff een huuropzegging. ‘Ze hebben de huur opgezegd, hun naam gewijzigd in Gazfin en zijn vertrokken naar Cyprus,’ aldus de bekende vastgoedondernemer. Dit gebeurde dus een half jaar voordat de Russen Oekraïne binnenvielen. ‘Dit zou erop kunnen duiden dat ze een bepaald voorgevoel hebben gehad,’ aldus Van Zadelhoff.
Russen laten burgemeester vrij
19:51 | De Russische militairen troepen hebben de burgemeester van Melitopol vrijgelaten. Vorige week werd hij opgepakt en meegenomen door de Russen. De stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte woensdagavond bekend dat de burgemeester nu vrijgelaten is. 'De burgemeester van Melitopol, Ivan Fedorov, is vrijgelaten uit Russische gevangenschap', aldus Andrij Jermak in een online gezette verklaring. Oekraïne zei dat Fedorov vorige week vrijdag werd ontvoerd door Russische militairen.
VS gaat honderden miljoenen in Oekraïense Defensie stoppen
19:35 | De Verenigde Staten zullen 800 miljoen dollar investeren in de Oekraïense Defensie voor de oorlog tegen Rusland. Dat maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend. In totaal heeft de VS al ruim een miljard dollar uitgegeven aan de Oekraïense strijdkrachten. Volgens Biden gaat het om een 'niet eerder vertoonde assistentie' aan het land.
De militaire steun zal onder andere bestaan uit drones voor het land. Daarnaast gaat de VS helpen bij het identificeren van vijandige raketten, het aanbieden van antiluchtaanvalssystemen die voor een langere afstand ingezet kan worden en zal er munitie geleverd worden. 'Als je zulke dingen opstelt in West-Oekraïne en je schiet daarmee Russische doelen af, dan begint het heel erg te lijken op een confrontatie tussen Rusland en de NAVO', vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
NAVO stuurt meer troepen naar Oost-Europa
18:49 | De NAVO gaat 'substantieel' meer troepen sturen naar oostelijke lidstaten om hen te beschermen tegen Rusland. Bovendien willen NAVO-landen Oekraïne met luchtdoelgeschut, antitankwapens en ander wapentuig helpen zichzelf te verdedigen, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg na overleg met de dertig lidstaten. Maar de westerse militaire alliantie gaat zich niet gewapenderhand in de Russische oorlog tegen zijn buur mengen.
De NAVO begint aan een 'herziening' van haar verdediging, hebben defensieminister Kajsa Ollongren en haar 29 collega's afgesproken. Ze hebben de militaire leiding van het bondgenootschap gevraagd plannen te maken om zijn oostflank te versterken. De extra troepen moeten bovendien sneller gevechtsklaar kunnen zijn. Eind juni buigen de leiders van de lidstaten zich erover op een top in Madrid.
De minister van Defensie van Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO, sprak zijn op het hoofdkwartier in Brussel bijeengekomen ambtgenoten woensdag toe. Maar die houden vol dat ze diens vurige wensen, zoals een no-flyzone, niet willen vervullen. Ook al zijn sommige lidstaten daarvoor wel te vinden.
De NAVO gaat Russische vliegtuigen niet uit het Oekraïense luchtruim verjagen of troepen naar Oekraïne sturen, beklemtoonde Stoltenberg na afloop nog maar eens. Daarover zijn de NAVO-landen eensgezind, stelt de Noorse secretaris-generaal. Baltische bondgenoten drongen voor de bijeenkomst aan op een no-flyzone en Polen opperde een NAVO-vredesmissie, maar zij kregen dus geen bijval.
Russische demonstrant op voorpagina Russische krant
18:40 | De liberale oppositiekrant Novaja Gazeta heeft woensdag de gehele voorpagina ingeruimd voor een eerbetoon aan Marina Ovsjannikova, wegens haar anti-oorlogsprotest tijdens het journaal op de Russische staatstelevisie. De krant drukte de foto van Ovsjannikova met het plakkaat dat ze, staand achter de nieuwslezeres, voor de camera hield zo groot mogelijk af.
Het woord 'oorlog' dat driemaal in de tekst voorkomt, was onleesbaar gemaakt. Het is in Rusland momenteel verboden van oorlog, invasie of inval te spreken als het over de situatie in Oekraïne gaat. Dat kan leiden tot boetes of gevangenisstraf.
Op Telegram klaagde Novaja Gazeta dan veel kiosken weigerden de editie van woensdag te verkopen. Journalisten riepen de lezers daarom op persoonlijk een krantje te komen afhalen op de redactie, die wordt geleid door Dmitri Moeratov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.
Ovsjannikova kreeg al een geldboete van 30.000 roebel (260 euro), maar wordt mogelijk ook nog nog strafrechtelijk vervolgd voor haar tv-optreden. Staatspersbureau TASS meldde dat er een onderzoek is ingesteld naar het vermeend verspreiden van leugens over het Russische leger. Door een nieuwe wet kan dat vergrijp bestraft worden met maximaal vijftien jaar cel.
Oekraïners zonder papieren moeten naar ambassade in Den Haag
17:57 | Oekraïners die zonder de juiste papieren naar Nederland zijn gevlucht, kunnen zich via de Oekraïense ambassade in Den Haag laten registreren. En voor kinderen die nog geen eigen documenten hadden, komt er een aparte inschrijfprocedure bij de gemeenten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten.
Oekraïners mogen in principe ook zonder registratie in Nederland verblijven, maar gezien de bijzondere omstandigheden van de vluchtelingen wil de overheid toch dat ze zich laten registreren. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat was al mogelijk voor mensen met de juiste papieren, maar een oplossing voor mensen zonder documenten werd nog gezocht.
Oekraïners kunnen naar de ambassade om hun identiteit te laten verifiëren. Ze krijgen dan een certificaat waarmee ze zich kunnen laten inschrijven. Zonder documenten gebeurt dat volgens het ministerie vooralsnog niet.
Voor kinderen is er een andere procedure. Hun ouders kunnen naar het gemeentehuis om daar een verklaring onder ede of een belofte af te leggen waarna hun identiteit wordt vastgesteld, zegt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat benadrukt wel dat het echt een uitzondering is voor de Oekraïense kinderen.
Nederlandse ziekenhuizen willen Oekraïense slachtoffers overnemen
17:52 | Nederlandse ziekenhuizen zijn bereid om patiënten van Oekraïense collega-instellingen over te nemen, maar het is nog niet bekend hoeveel ze er kunnen hebben. Dat zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in reactie op een bericht van onder meer Skipr, de site met nieuws uit de gezondheidszorg. Het LCPS baseert dit op gesprekken met Regionale Overleggen Acute Zorg. Zorgminister Ernst Kuipers had gevraagd de mogelijkheden in ons land na te gaan. Het gaat nog om de eerste, zeer voorlopige inventarisatie.
De inventarisatie betreft uitsluitend mogelijkheden voor mensen die nu van ziekenhuizen in Oekraïne gebruik maken, maar daar niet kunnen blijven. Voor vluchtelingen die hier ziek worden zijn andere maatregelen getroffen.
De zorgministers van alle EU-lidstaten laten uitzoeken hoeveel en welke patiënten er van Oekraïne kunnen worden overgenomen. Het is nog niet bekend hoe groot de vraag zal zijn en welke lidstaten het beste welke patiënten kunnen opnemen. Het kan immers zijn dat het ene land meer capaciteit heeft aan zorg voor bepaalde patiënten dan andere.
Het is natuurlijk nog steeds druk in de zorg, want het aantal Covid-patiënten neemt nog toe. Maar dat maakt de bereidheid om Oekraïners te helpen niet minder. De eerste mensen zijn hier ook al. In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht zijn maandag 25 Oekraïense kinderen met kanker aangekomen, samen met hun ouders of verzorgers.
Oekraïne meldt doden bij vluchtelingen door Rusland
17:44 | Volgens Oekraïne is bij een Russische raketaanval een groep burgers om het leven gekomen. Die wilde de belegerde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol ontvluchten. De autoriteiten toonden foto's en videobeelden van een zwartgeblakerd voertuig.
Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Het precieze aantal doden moet nog worden vastgesteld. De afgelopen dagen konden duizenden burgers in voertuigen vertrekken uit de omsingelde stad via speciale vluchtroutes.
Lokale autoriteiten melden ook dat Rusland een theater in de stad heeft gebombardeerd. Daar zouden op dat moment mensen hebben gezeten die schuilden tegen de bombardementen door de Russen. Er zouden slachtoffers zijn gevallen, onduidelijk is nog om hoeveel mensen het gaat en of het om doden of gewonden gaat.
Rusland per direct uit Raad van Europa
17:41 | Rusland is per direct uit de Raad van Europa gezet. De raad, die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt, wil de Russische invasie in Oekraïne niet over zijn kant laten gaan. Rusland kondigde dinsdag zelf al aan uit de raad te stappen. Rusland maakte sinds midden jaren negentig deel uit van de raad, die onder meer toeziet op het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Nu het geen lid meer is en het verdrag gaat opzeggen kunnen gewone Russen niet langer hun recht halen bij het mensenrechtenhof in Straatsburg. Ook moeten ze vrezen dat Rusland de doodstraf, bij de toetreding in de ijskast gezet maar nooit afgeschaft, weer gaat uitvoeren.
De Nederlandse rechtszaak bij het Straatsburgse hof tegen Rusland om het neerhalen van MH17 kan wel doorgaan, laat Buitenlandse Zaken weten. Lopende zaken worden in principe afgemaakt. Ook al is de kans klein dat Rusland nu het geen lid meer is bijvoorbeeld een eventuele boete nog wil en zal betalen.
Gevluchte Oekraïense vrouwen mogelijk slachtoffer mensenhandel
17:26 | Vrouwen die uit Oekraïne vluchten lopen in Nederland het gevaar dat ze slachtoffer worden van mensenhandel. Zo zouden ze kunnen worden gedwongen tot prostitutie. 'De eerste signalen van mensenhandel en uitbuiting bereiken ons helaas al. We zien het nog niet daadwerkelijk gebeuren, maar alle risico's zijn aanwezig', laat directeur Ina Hut van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) weten.
Volgens Hut vragen mannen op sociale media al naar Oekraïense vrouwen voor in de seksindustrie. Ook zijn er alleenstaande mannen die op zoek zijn naar een Oekraïense vrouw om mee te trouwen. 'En als er een trein met Oekraïense vluchtelingen aankomt, komen er mannen op het perron om de vrouwen heen staan om contact met ze te leggen. Mensenhandel ligt op de loer.'
Vluchtelingen zijn sowieso al kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel, zegt Hut. Onder de Oekraïense vluchtelingen zijn vooral veel vrouwen en kinderen, omdat mannen van achttien tot zestig jaar oud het land niet mogen verlaten. Gastgezinnen worden gescreend, om te voorkomen dat de vluchtelingen terechtkomen bij mensen met verkeerde bedoelingen.
Het grootste gevaar lopen de Oekraïense vrouwen die aan de grens zijn opgehaald, door iemand die ze kennen of die ze juist helemaal niet kennen. Omdat ze Oekraïens zijn mogen ze hier meteen wonen en werken, maar ze staan niet altijd geregistreerd, dus de overheid weet niet dat ze hier zijn. 'Die groep valt buiten de boot en is nog meer afhankelijk van anderen. Daar moeten we met zijn allen alert op zijn', aldus Hut.
VN: Rusland moet oorlog in Oekraïne staken
16:44 | Rusland moet onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne stoppen, eist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Uitspraken van de rechters zijn bindend, maar het hof kan landen niet dwingen zich aan de uitspraak te houden.
Rusland mag de pro-Russische separatisten in de regio's Donetsk en Loehansk ook niet helpen, bepaalde het Internationaal Gerechtshof.
De zaak was aangespannen door Oekraïne. In een eerste reactie noemde de Oekraïense president Volodimir Zelenski de uitspraak 'een volledige overwinning' en hij zei dat 'het negeren van de opdracht Rusland nog verder zal isoleren'.
Rusland zelf deed niet mee aan de zaak. Het land ontbrak toen Oekraïne zijn verhaal vertelde en gaf ook geen weerwoord.
Ukraine gained a complete victory in its case against Russia at the International Court of Justice. The ICJ ordered to immediately stop the invasion. The order is binding under international law. Russia must comply immediately. Ignoring the order will isolate Russia even further
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 16, 2022
Rusland blokkeert Bellingcat
16:30 | Rusland blokkeert meer onafhankelijke nieuwssite op internet. Toezichthouder Roskomnadsor heeft woensdag ruim dertig sites geblokkeerd, waaronder volgens staatspersbureau Interfax ook Bellingcat. Dat onderzoeksplatform heeft recent nieuwe onthullingen gepubliceerd over het machtsapparaat in Moskou.
Ook is de homepage van de Russische krant Novije Izvestija, sinds 2016 alleen nog online te lezen, op zwart gezet. Datzelfde is gedaan met een Russischtalige Israëlische nieuwssite.
Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne, drie weken geleden, is het merendeel van de onafhankelijke media verboden.

Maastricht verwijdert Russisch consulaat
16:25 | Het Russisch consulaat in Maastricht is per direct weg, na recente uitspraken van de honorair consul over de oorlog in Oekraïne. Dat laat de gemeente woensdag weten.
Na de Russische inval in Oekraïne liet honorair consul Constantijn van Vloten in De Limburger weten achter Poetins 'vredesmissie' te staan en de Russische president Poetin te beschouwen als de man die de Derde Wereldoorlog voorkomt.
Dat viel verkeerd bij onder meer burgemeester Annemarie Penn van Maastricht. De gemeente maakte haar afkeuring aan de consul kenbaar, maar stuurde ook samen met de provincies Limburg en Noord Brabant een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken. Die is verantwoordelijk voor de honorair consuls en het diplomatiek verkeer tussen Nederland en buitenlandse staten.
Daarnaast bleek dat het consulaat in de voormalige schouwburg La Bonbonnière niet meer dan een postadres was.
Cao-overleg lastiger door oorlog
16:12 | Het cao-overleg tussen werkgevers en vakbonden verloopt komende tijd waarschijnlijk 'stroever' als gevolg van de oorlog in Oekraïne. AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden, zegt dat de focus van vakbonden op loonsverhogingen zich slecht verhoudt met de voor veel bedrijven snel oplopende energiekosten en de toenemend onzekere vooruitzichten.
De huidige economische situatie en geopolitieke ontwikkelingen, met daarbij ook de twijfels over levering van brandstoffen en oplopende prijzen van graan, voeding, microchips en grondstoffen, zorgen volgens AWVN voor veel onzekerheid. 'Bedrijven draaien nu goed, maar het is onduidelijk of dat straks ook nog zo is', legt een woordvoerder uit. Dat maakt het volgens hem lastiger om afspraken te maken voor de toekomst. 'Een cao geldt vaak een of twee jaar en een loonsverhoging kan je niet zomaar terugdraaien.'
VS en Rusland voeren voor het eerst sinds oorlog gesprek op hoog niveau
16:10 | De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft gebeld met generaal Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Russische veiligheidsraad. Het is de eerste keer dat de landen elkaar op dit hoge niveau spreken sinds de Russische invasie van Oekraïne.
Sullivan heeft volgens het Witte Huis onder meer gezegd dat Rusland met nieuwe sancties te maken zal krijgen en Oekraïne meer Amerikaanse hulp zal ontvangen. Ook zei hij tegen Patroesjev dat de aanvallen op Oekraïense steden en dorpen moeten stoppen als Moskou serieus is over diplomatie.
Delegaties van de Russische en Oekraïense regering zijn bezig met onderhandelingen over de oorlog. Patroesjev wil dat de Verenigde Staten Oekraïne aanmoedigt een diplomatieke oplossing te vinden in het conflict, verklaart de Russische veiligheidsraad. Die meldt ook dat het gesprek plaatsvond op initiatief van Washington.
Britten voorzien Oekraïne van nog meer wapens
15:57 | Groot-Brittannië zal Oekraïne van meer wapens voorzien in de oorlog tegen Rusland. Defensieminister Ben Wallace meldt tegenover de BBC dat het het land onder meer anti tankwapens zal sturen naar Oekraïne
Rusland en China werken aan SWIFT-alternatief
15:20 | Rusland en China willen hun financiële berichtensystemen beter op elkaar gaan afstemmen. Daarmee zou Rusland mogelijk een alternatief krijgen voor het bekende interbancaire SWIFT-systeem waar een aantal Russische banken nu van is afgesloten vanwege de Russische inval in Oekraïne. Door de ingestelde sancties zijn de mogelijkheden van de financiële instellingen om geld buiten Rusland te brengen beperkt.
Het door de Russische centrale bank ontwikkelde berichtensysteem SPFS moet binnenlands interbancair verkeer al mogelijk maken. Het systeem geeft evenwel beperkingen op het gebied van timing, omvang en complexiteit van de transacties die het kan verwerken. Een aansluiting op het Chinese CIPS-betalingsplatform wordt als optie gezien om de SWIFT-ban te omzeilen. Het Chinese platform kan echter alleen worden gebruikt voor de afwikkeling van betalingen in yuan.
'Om de risico's in verband met de handhaving van de handelsomzet weg te nemen, moet een samenwerking tot stand worden gebracht tussen het Russische en het Chinese financiële berichtensysteem', aldus Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het lagerhuis van het Russische parlement. 'Ik weet dat daaraan wordt gewerkt.'
Aksakov zei dat de handel tussen Rusland en China in januari-februari met meer dan 40 procent was toegenomen en dat deze handelsrelatie verder zou moeten groeien. Het Russische ministerie van Financiën zei dat Moskou Chinese yuan uit zijn buitenlandse reserves zal gebruiken nadat de toegang tot de dollar en euro werd geblokkeerd.
Ondertussen geven sommige Russische banken betaalkaarten uit met behulp van het Chinese UnionPay-systeem. Door de sancties kunnen Russen in het buitenland al geen transacties meer doen via kaarten van de Amerikaanse bedrijven Visa en Mastercard.
Russische autoproducent houdt fabrieken noodgedwongen dicht
15:00 | De Russische autoproducent Avtovaz houdt twee fabrieken langer dicht door tekorten aan onderdelen. De maker van Lada-voertuigen stuurt zijn personeel daarom drie weken naar huis. Die periode komt in de plaats van de gebruikelijke zomervakantie die anders in juli en augustus zou worden gehouden. De fabrieken van Avtovaz liggen al sinds begin maart stil.
Sommige auto-onderdelen mogen vanwege de westerse sancties niet meer uitgevoerd worden naar Rusland. Avtovaz, dat eigendom is van de Franse branchegenoot Renault en het Russische staatsbedrijf Rostec, gebruikt de periode waarin de fabrieken stilliggen om een grotere voorraad van die onderdelen aan te leggen om zo weer stabiel te kunnen produceren. Avtovaz maakt niet alleen Lada's maar ook Renaults.
President Oekraïne in VS-parlement: denk aan 11 september 2001
14:40 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het Amerikaanse parlement herinnerd aan de terreuraanvallen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. Hij wilde daarmee zijn eis voor meer militaire steun kracht bijzetten, na de bloedige Russische invasie in Oekraïne drie weken geleden.
Via een onlineverbinding vanuit de belaagde Oekraïense hoofdstad Kiev sprak de president het Congres toe. Zelenski wees ook op de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor eind 1941. Door die klap raakten de Verenigde Staten betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Zelenski herhaalde zijn eis dat er een vliegverbod boven Oekraïne moet komen zodat de Russen niet vanuit de lucht kunnen aanvallen. 'Rusland veranderde de Oekraïense lucht in een bron des doods voor duizenden mensen.'
Zelenski werd met een staande ovatie begroet. Hij sprak eerder al tegen onder meer het Europese, het Britse en het Canadese parlement.
Ambassade VS: Russische troepen doden mensen in rij voor brood
14:22 | De Amerikaanse ambassade in Oekraïne meldt dat Russische troepen woensdag tien mensen hebben doodgeschoten in de stad Tsjernihiv. De slachtoffers zouden in de rij hebben gestaan voor brood.
In #Chernihiv, #Russian troops opened fire on people who were standing in line for bread, reports Suspilne Chernihiv.
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
According to the #Ukrainian media, as a result of the shelling, at least 10 people were killed. pic.twitter.com/SDcubYeXif
'Zulke gruwelijke aanvallen moeten stoppen', schrijft de ambassade op Twitter, zonder bewijs te delen. Op sociale media gaan beelden rond van de vermeende slachtoffers. De Amerikaanse nieuwszender CNN zegt aan de hand van een video bevestigd te hebben dat er inderdaad een aanval in Tsjernihiv heeft plaatsgevonden.
Tsjernihiv is omsingeld door Russische troepen en is afgelopen week meermaals aangevallen, daarbij zijn ook woonwijken getroffen.
Today, Russian forces shot and killed 10 people standing in line for bread in Chernihiv. Such horrific attacks must stop. We are considering all available options to ensure accountability for any atrocity crimes in Ukraine.
— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) March 16, 2022
Room for Ukraine: geef Oekraïners snel leefgeld
14:19 | Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen moeten hier snel leefgeld krijgen, zegt burgerinitiatief Room for Ukraine. Volgens het platform lopen de vluchtelingen anders de kans om in de criminaliteit te belanden.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dinsdag dat gewerkt wordt aan een plan voor het geven van geld aan Oekraïners die worden opgevangen bij gastgezinnen. 'De opgevangen Oekraïner krijgt een bedrag, waarbij hij of zij afspraken kan maken met het gastgezin over het bijdragen aan de kosten van de huishouding', aldus de staatssecretaris. Later woensdag houdt het kabinet crisisoverleg over Oekraïne, en waarschijnlijk wordt daar een besluit genomen over een leefgeldregeling.
Volgens Room for Ukraine duurt de besluitvorming hierover te lang. 'Veel Oekraïners die hier aankomen zijn platzak', aldus een woordvoerder van de organisatie. 'Ze hebben hun geld onderweg uitgegeven, om veilig te kunnen reizen.' Het feit dat ze geen eigen geld hebben, maakt deze mensen kwetsbaar voor criminelen, stelt het burgerinitiatief.
Room for Ukraine heeft inmiddels ongeveer 11.000 verblijfplaatsen aangeboden gekregen voor Oekraïners in Nederland. Tot dusver zijn er zo'n 250 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht bij particulieren die tijdelijke woonruimte hebben aangeboden. 'Er wordt heel veel gematcht op het moment.' Vooralsnog krijgen de gastgezinnen geen vergoeding voor die opvang, zei Van der Burg dinsdag.
De woordvoerder van Room for Ukraine zegt dat zijn initiatief niet wordt betrokken bij de besluitvorming over de vergoeding en leefgeld.
Directeur en plaatsvervangend CEO Yandex afgetreden
14:18 | De directeur en plaatsvervangend CEO bij Yandex, Ruslands grootste techbedrijf, Tigran Khudaverdyan is gisterenavond afgetreden als gevolg van de EU-sancties.
‘We zijn geschokt en verrast en we vinden het erg jammer dat hij zijn functies als uitvoerend directeur en plaatsvervangend CEO neerlegt’, zegt John Boynton, voorzitter van de raad van bestuur van Yandex. ‘In de afgelopen vijftien jaar heeft Tigran onvermoeibaar gewerkt om Yandex te helpen transformeren tot een informatietechnologiebedrijf van wereldklasse en tegelijkertijd de belangen van de belanghebbenden van het bedrijf te dienen.’
Tigran Khudaverdyan werd als individu in de EU gesanctioneerd. Noch Yandex NV, noch een van haar dochterondernemingen zijn gesanctioneerd in de VS, de EU of het VK.
whoa. @Yandex executive director/deputy CEO has resigned (as of last night) pic.twitter.com/5h1HBYqFRm
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) March 16, 2022
Chinese hackers vallen Oekraïne aan
13:50 | Chinese hackers mengen zich in de cyberoorlog tegen Oekraïne. Niet alleen wees Google onlangs al op de activiteiten van de groep Mustang Panda uit China, nu stelt de groep Intrusion Truth op Twitter dat Chinese hackers Oekraïne aanvallen. Hoogstwaarschijnlijk met medeweten van de Chinese regering. Volgens cyberspecialist Ricky Gevers ontmaskerde deze groep in het verleden ook al Chinese hackers.
Voortaan dagelijks minuut stilte in Oekraïne voor oorlogsdoden
13:42 | Oekraïne houdt voortaan elke dag een minuut stilte voor de slachtoffers van de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat elke ochtend om 09.00 uur plaatselijke tijd de Oekraïners worden herdacht 'die hun leven hebben gegeven', zowel soldaten als burgers.
De minuut is bedoeld voor 'iedereen die nog in leven had kunnen zijn als Rusland deze oorlog niet was begonnen', aldus de 44-jarige leider in een videoboodschap op sociale media.
Hij noemde Rusland een terroristische staat die internationaal een paria zou moeten worden. 'De Russische staat is veranderd in een openlijke terrorist en schaamt zich daar niet voor', aldus Zelenski. Hij wees daarbij ook op ontvoeringen van burgemeesters en afgevaardigden in de door Rusland bezette gebieden en op een gijzeling van honderden werknemers in een ziekenhuis in de belegerde havenstad Marioepol.
Russische ontwikkelaars kondigen alternatief voor Instagram aan
13:15 | Een groep Russische softwareontwikkelaars heeft een Russisch sociaal netwerk gericht op foto's aangekondigd. De dienst, die Rossgram gaat heten, moet een vervanger worden voor Instagram. Dat Amerikaanse sociale netwerk is sinds vorige week verboden in Rusland nadat het door Moskou op een lijst van extremistische organisaties werd geplaatst.
De ontwikkelaars van Rossgram zeggen al voorbereid te zijn geweest op een mogelijk verbod op Instagram. Daarom kunnen ze hun alternatief zo snel online hebben. Ten opzichte van Instagram biedt Rossgram ook de mogelijkheid om via crowdfunding geld op te halen en kunnen gebruikers foto's plaatsen waarvoor betaald moet worden.
De afgelopen tijd zijn in Rusland verschillende alternatieven voor buitenlandse diensten en producten verschenen. Het land heeft in VKontakte al langer een rivaal voor Facebook, maar in november kwam Gazprom Media ook met Yappy dat een Russisch antwoord op TikTok moet zijn. Staatsbedrijf Rostec lanceerde bovendien een eigen smartphone.
Kremlin dreigt meer leiders 'onvriendelijke landen' met sancties
13:10 | Het Kremlin waarschuwt voor persoonlijke sancties tegen de leiders van landen die als 'onvriendelijk' zijn aangemerkt. Het gaat om tientallen landen, waaronder alle EU-lidstaten en dus ook Nederland, die Rusland sancties hebben opgelegd vanwege de invasie in Oekraïne.
'Ze kunnen en moeten worden verwacht', zei een Kremlin-woordvoerder over de strafmaatregelen. Hij reageerde volgens persbureau TASS op een vraag over strafmaatregelen voor de leiders van 'onvriendelijke landen'. Rusland maakte dinsdag al bekend de leiders van de Verenigde Staten en Canada, die ook als 'onvriendelijk' worden gezien, sancties op te leggen. Andere landen op de lijst zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië, Zuid-Korea en Japan.
De lijst met 'onvriendelijke landen' werd begin vorige week bekendgemaakt. Rusland zei toen dat deals met bedrijven en individuen uit deze landen voortaan moeten worden goedgekeurd door een speciale commissie van de regering in Moskou.
CPB: oorlog Oekraïne kan in Nederland ook voor recessie zorgen
13:05 | De Nederlandse economie kan dit jaar zomaar in een kortdurende recessie belanden. Dat zou gebeuren als de oorlog in Oekraïne niet alleen leidt tot langdurig hoge energie- en grondstoffenprijzen maar ook bijvoorbeeld de wereldhandel duidelijk raakt. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de koopkracht van Nederlanders dan veel harder achteruitgaan dan onlangs in economische ramingen werd geschetst.
Adviseur Zelenski: 'rigide' concept veiligheidsgaranties op onderhandelingstafel
13:00 | Volgens Mykhailo Podolyak, adviseur van president Zelenski en lid van het Oekraïense onderhandelingsteam ligt er een 'rigide' Oekraïens model voor veiligheidsgaranties op de onderhandelingstafel waarbij aangesloten staten zich verplichten Oekraïne militair bij te staan als het aangevallen wordt.
Volgens Podolyak is er tijdens de onderhandelingen weliswaar gesproken over het Zweedse of Oostenrijkse model van neutraliteit, maar is Oekraïne nu in een staat van rechtstreekse oorlog met de Russische Federatie. En daarom kan het model uitsluitend Oekraïens zijn en alleen over wettelijk afgedwongen veiligheidsgaranties gaan. Het Oekraïense model houdt in dat ondertekenaars van de garanties zich niet afzijdig houden in geval van een aanval op Oekraïne, maar zij actief deelnemen aan Oekraïense zijde in het conflict en ervoor zorgen dat Oekraïne bewapend wordt.
'Bidens bezoek aan de EU is een opsteker'
12:30 | Volgende week komt Joe Biden naar Brussel voor een ingelaste NAVO-top en een EU-top. Een bezoek dat ontzettend belangrijk is. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Het is het zoveelste teken dat Biden zegt: ik wil dat Amerika de klassieke rol van leider van de vrije wereld hervat.'
Zwitserland scherpt sancties aan tegen Rusland en Belarus
12:05 | Zwitserland heeft Rusland en Belarus nieuwe sancties opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Ze komen nu volledig overeen met die van de Europese Unie, aldus de regering in Bern.
De nieuwe sancties bestaan onder meer uit de bevriezing van tegoeden en reisbeperkingen. De regering besloot eerder al een deel van de EU-sancties over te nemen, om solidair te zijn met Oekraïne. Het Alpenland stelt zich doorgaans neutraal op, maar besloot na toenemende kritiek toch over te gaan op strafmaatregelen.
Nog geen nieuwe afspraken voor humanitaire corridors Oekraïne
11:01 | De Oekraïense regering heeft nog geen nieuwe afspraken met Rusland kunnen maken over humanitaire corridors vanuit belegerde steden. Het is niet duidelijk of woensdag nog mensen zullen worden geëvacueerd uit bijvoorbeeld Marioepol en Izium.
Inwoners van die twee steden kunnen onmogelijk veilig naar andere plekken worden gebracht, stelt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek in een video. Zij laat ook weten dat er wordt gewerkt aan manieren om voedsel en medicijnen te leveren aan door Rusland veroverde steden.
In de afgelopen dagen waren telkens wel afspraken gemaakt over vluchtroutes. Zo lukte het na mislukte pogingen om voor het eerst burgers uit het zwaar getroffen Marioepol te evacueren. Veresjtsjoek heeft Russische troepen ervan beschuldigd zich niet aan eerdere afspraken voor de corridors te houden door onder meer bussen en verzamelpunten te beschieten.
Europese premiers na bezoek Kiev veilig teruggekeerd naar Polen
10:39 | De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië zijn na hun bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev veilig teruggekeerd in Polen, meldt een woordvoerder van de Poolse regering.
Mateusz Morawiecki (Polen), Janez Jansa (Slovenië) en Petr Fiala (Tsjechië) gingen dinsdagochtend met de trein naar Oekraïne om steun aan de regering in Kiev te betuigen. Zij waren de eerste regeringsleiders die het land bezochten sinds het begin van de Russische inval op 24 februari. De premiers hadden 's avonds na hun lange treinreis een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en hun Oekraïense ambtsgenoot Denis Sjmihal.
Lavrov ziet hoop op compromis in gesprekken
10:29 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ziet hoop op een compromis in de onderhandelingen met Oekraïne. Die worden deze week naar het zich laat aanzien dagelijks online gehouden en moeten ook woensdag verder gaan. Lavrov baseert zich volgens Russische media op zijn delegatie, die stelt dat de onderhandelingen vanzelfsprekend moeilijk zijn, maar dat er een kans op een compromis in het verschiet ligt.
Sommige leden van de Oekraïense delegatie denken er net zo over, volgens Lavrov. Hij wees erop dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski pas interessante uitspraken heeft gedaan. Zelenski zei bijvoorbeeld dat hij vindt dat de standpunten van de partijen nu realistischer geworden zijn. De eerste gespreksronde van de delegaties was 28 februari in het zuidoosten van Belarus, enkele dagen na het begin van de Russische aanval op Oekraïne. De partijen wisselden destijds voornamelijk eisen en ultimatums uit. Dinsdag zei Zelenski dat de Oekraïners zich moeten realiseren dat hun land geen lid van de NAVO wordt.
Volgens een Russische onderhandelaar, Vladimir Medinski, gaat het erg traag in de gesprekken en wil Rusland oprecht zo snel mogelijk vrede. Rusland heeft daarvoor 'een vreedzaam, vrij, onafhankelijk en neutraal Oekraïne nodig, dat dus geen lid is van een militair bondgenootschap, geen NAVO-lid is'. Het eerdere streven van Oekraïne om lid van het westerse bondgenootschap te worden, was een doorn in het oog van de Russische president Vladimir Poetin. Die wil niet dat nog meer voormalige Sovjet-republieken NAVO-lid worden. Hij ziet dat als een vijandige houding van het Westen en een bedreiging voor de veiligheid van Rusland.
IMF: oorlog Oekraïne kan wereldeconomie ingrijpend veranderen
09:59 | De oorlog in Oekraïne kan op de langere termijn ingrijpende gevolgen gaan hebben voor de wereldeconomie. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zo zal de economische groei worden ondermijnd en zal de inflatie sterker stijgen door de hogere prijzen voor energie en voedsel door het conflict, aldus het IMF.
Ook worden internationale handelsstromen en toeleveringsketens verstoord en wordt het vertrouwen van ondernemers geraakt door de oorlog, met dus grotere onzekerheden voor investeerders. 'De oorlog is een grote klap voor de wereldeconomie die de groei zal raken en prijzen zal verhogen', stelt het IMF. Het fonds wijst ook op het menselijk lijden en de vluchtelingenstroom door de Russische invasie van Oekraïne.
Het fonds denkt dat landen die erg afhankelijk zijn van voedselleveringen uit Rusland en Oekraïne veel last zullen krijgen van de hogere prijzen. Het gaat bijvoorbeeld om Egypte dat 80 procent van zijn graan uit Rusland en Oekraïne haalt. Maar ook andere landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn erg afhankelijk van die importen. Dat kan dan weer leiden tot grotere sociale onrust.
Daarnaast kunnen landen in Centraal-Azië en de Kaukasus geraakt gaan worden door de harde westerse sancties die zijn opgelegd tegen Moskou, bijvoorbeeld doordat de Russische economie sterk krimpt en het betalingsverkeer en toerisme worden ontregeld.
IMF-directeur Kristalina Georgieva had eerder al gezegd dat de verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld zullen moeten worden vanwege de oorlog. Het IMF komt in april met nieuwe prognoses.
Bijna 175.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Duitsland
09:49 | Duitsland ziet steeds meer Oekraïense vluchtelingen het land binnenkomen. Sinds 24 februari zijn er bijna 175.000 geregistreerd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat hierbij alleen om de mensen die de politie tegenkomt bij bijvoorbeeld grenscontroles en in treinen.
De Duitse autoriteiten denken dat het werkelijk aantal vluchtelingen aanzienlijk hoger ligt. Er zijn namelijk geen vaste grenscontroles binnen de Europese Unie, waar Oekraïners bovendien geen visum voor nodig hebben. Daardoor heeft Duitsland geen precieze cijfers van hoeveel vluchtelingen in het land zijn en hoeveel er via Duitsland doorreizen naar andere landen.
Oekraïense hulpdiensten: minstens vijfhonderd doden in Charkov
09:26 | Minstens vijfhonderd inwoners van de noordoostelijke stad Charkov zijn gedood sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari, melden de regionale hulpdiensten. De tweede stad van Oekraïne wordt zwaar onder vuur genomen door het Russische leger.
De burgemeester van Charkov maakte dinsdag bekend dat meer dan zeshonderd gebouwen in de stad waren vernietigd. 'Scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest. Het Russische leger schiet constant vanaf de grond en vanuit de lucht', zei hij op nationale televisie.
De informatie uit Charkov is niet onafhankelijk geverifieerd. Rusland ontkent aanvallen op burgerdoelen uit te voeren. De stad telde voor het uitbreken van de oorlog ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan nog in Charkov zijn en hoeveel mensen zijn gevlucht.
Sinoloog: 'China en Rusland zijn geen bloedbroeders, het is een verstandshuwelijk'
09:13 | China blijft benadrukken dat het geen rol heeft in de oorlog in Oekraïne. Ondanks beschuldigingen van de VS dat het Rusland van steun zou voorzien. Sinoloog Ardi Bouwers ziet echter geen enkele aanwijzing voor deze beschuldigingen. 'China en Rusland zijn allebei behoorlijk pragmatisch. Ze zijn geen bloedbroeders. Het is een verstandshuwelijk.'
Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol
08:15 | Ongeveer 20.000 inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol zijn er in geslaagd in particuliere voertuigen weg te vluchten. Een topman in het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei dit woensdag. Volgens de Oekraïense regering is er tekort aan vrijwel alles in de stad en moeten zeker 200.000 burgers er snel weg via humanitaire corridors die een veilige uittocht moeten bieden.
Marioepol aan de Zee van Azov wordt al circa twee weken belegerd door pro-Russische milities uit het oosten van Oekraïne en de Russische strijdkrachten. Die stellen dat de verdedigers niet willen dat burgers weggaan, omdat dit een grote aanval op de stad door de belegeraars makkelijker zou maken. Oekraïne stelt dat de Russen de evacuaties belemmeren.
De stad wordt onder meer verdedigd door extreemrechtse milities die in de ogen van de Oost-Oekraïense separatisten oorlogsmisdadigers zijn. In de afgescheiden pro-Russische regio is volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti een plan om een eigen 'internationaal tribunaal' op te richten om "de nationalistische Oekraïense oorlogsmisdadigers" te berechten, zoals dat na de tweede Wereldoorlog in Neurenberg met nazi's uit Duitsland is gebeurd. De internationale tribunalen in Den Haag of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden partijdig en anti-Russisch zijn.
President Vladimir Poetin Oekraïne gaf afgelopen maand als reden voor het aanvallen van Oekraïne de vervolging en uitroeiing van etnische Russen in vooral het oosten van Oekraïne. Het Internationaal Hof van Justitie van de VN doet woensdagmiddag uitspraak over de rechtsgeldigheid van die genocideclaim die het Kremlin als voornaamste excuus voor de inval in Oekraïne heeft aangevoerd. De zaak voor het internationale gerechtshof in Den Haag is aangespannen door Oekraïne.
Oekraïne voorzichtig optimistisch over gesprekken met Rusland: 'Positief teken'
07:34 | ‘Wij weten natuurlijk niet precies waar deze onderhandelingen over gaan. Ze geven geen details en dat snap ik heel goed. Daarmee zou je die onderhandelingen in ieder geval voor je eigen inzet enorm onder druk zetten. Maar het feit dat men communiceert over die onderhandelingen wordt internationaal als een positief teken gezien. Dit betekent namelijk dat er over en weer druk wordt gezet en dat zou je niet doen op het moment dat het totaal hopeloos is', zegt director political affairs Han ten Broeke bij het Haags Centrum voor Strategische Studies tegen BNR.
Oekraïne: leger Rusland verloor tot 40 procent van invasietroepen
04:47 | Rusland heeft tot 40 procent van de eenheden verloren die het naar Oekraïne stuurde voor de invasie van zijn buurland eind februari, zei de generale staf van het Oekraïense leger woensdag in zijn dagelijkse nieuwsbulletin. De troepen zijn ofwel volledig vernietigd of hebben hun gevechtscapaciteiten verloren, aldus het leger, dat geen concrete cijfers of bewijzen gaf.
Rusland heeft niet gereageerd op de Oekraïense beweringen. Wel zou het land nadrukkelijk soldaten hebben gerekruteerd in Syrië. En met succes, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben tot wel 40.000 Syriërs, merendeels soldaten van het Syrische leger en militieleden, zich bij het Russische leger gemeld. Van alle aanmeldingen zijn er volgens de monitor op dit moment zo'n 22.000 goedgekeurd. Deze groep is voor zover bekend nog niet aangekomen in Oekraïne.
Defensieministers NAVO-landen bijeen over toestand Oekraïne
03:30 | Defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega's van de andere NAVO-landen treffen elkaar opnieuw op het hoofdkwartier in Brussel om over de Russische oorlog tegen Oekraïne te overleggen. De lidstaten overleggen koortsachtig nu het bloedvergieten blijft toenemen en Moskou volgens NAVO-chef Stoltenberg mogelijk zelfs chemische wapens wil inzetten. Ze willen de oostelijke lidstaten die zich bedreigd voelen door de opmars van Rusland versterken, maar blijven volhouden dat ze zich niet in de oorlog zelf mengen, zeggen diplomaten.
Oekraïne, nu bijna drie weken in oorlog en steeds verder in het nauw, zal opnieuw bepleiten dat te veranderen en de NAVO vragen bijvoorbeeld Russische vliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. De Oekraïense defensieminister belt 's ochtends in, als de NAVO-ministers bespreken wat hun nu meteen te doen staat. Ook andere bevriende niet-leden Zweden, Finland en Georgië en EU-buitenlandchef Josep Borrell schuiven aan.
Maar zo'n no fly-zone is voor de NAVO onbespreekbaar, maakte de Amerikaanse ambassadeur bij het militaire bondgenootschap dinsdag nog eens duidelijk. Evenals een NAVO-vredesmissie, zoals Polen opperde. NAVO-landen kunnen eigener beweging Oekraïne met bijvoorbeeld wapens helpen zich te verdedigen. Maar de alliantie moet buiten het conflict blijven, is het stellige voornemen.
De verdediging van de eigen lidstaten, dáárvoor is de NAVO tenslotte bedoeld, blijft secretaris-generaal Stoltenberg maar herhalen. 's Middags bespreken de dertig bondgenoten daarom de versterking op langere termijn van de 'oostflank' van de westerse alliantie, waar de vrees voor Rusland groeit. De militaire leiding van de NAVO zal opdracht krijgen daartoe plannen uit te werken.
Zelenski spreekt Amerikaans parlement toe
03:30 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt woensdag het Amerikaanse Congres toe via een onlineverbinding. Hij hield op 5 maart al een videotoespraak tot bijna driehonderd Amerikaanse parlementariërs. Het Congres keurde onlangs een pakket van 13,6 miljard dollar goed voor hulp aan Oekraïne.
De toespraak werd maandag aangekondigd door de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer. De twee zeiden onder de indruk te zijn van de Oekraïense bevolking, die "uitzonderlijke moed, weerstand en vastberadenheid" toont.
Zelenski heeft zich met succes in de media opgeworpen als heldhaftig verdediger van zijn land tegen een agressieve aanvaller, Rusland. In heel de wereld, vooral de westerse, is er sympathie voor zijn zaak gerezen. Dit terwijl Rusland nauwelijks bijval krijgt, enkel wat steunbetuigingen uit Belarus en Syrië en wat bemoedigingen van oude bondgenoten zoals Cuba en Venezuela.
De toespraak staat gepland voor woensdagmiddag 14.00 uur Nederlandse tijd.
VN-hof doet uitspraak over 'genocidezaak' Oekraïne tegen Rusland
03:30 | Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet woensdag uitspraak in een zaak die Oekraïne heeft aangespannen tegen Rusland. Het gaat over de rechtvaardiging van Rusland om het buurland binnen te vallen. Oekraïne wil dat de rechters vaststellen dat Moskou geen wettelijke basis had voor de invasie.
Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van genocide (volkenmoord) op Russischtalige, pro-Russische inwoners van de afvallige regio's Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne. Moskou besloot eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's te erkennen en viel daarna Oekraïne binnen. Volgens Rusland was de inval ("speciale militaire operatie") gerechtvaardigd om de inwoners te beschermen.
Oekraïne zegt dat er helemaal geen genocide was en wil dat de VN-rechters vaststellen dat Rusland daarom 'geen enkele wettelijke basis had om actie in en tegen Oekraïne te ondernemen om genocide te voorkomen en te bestraffen'.
Het Internationaal Gerechtshof behandelde de zaak vorige week. Oekraïne kwam eerst aan het woord. Rusland kreeg een dag later de kans om daar op te reageren, maar doet niet mee aan de hoorzittingen.
VS geven 186 miljoen dollar extra voor Oekraïense vluchtelingen
02:52 | De VS zullen nog eens 186 miljoen dollar aan humanitaire hulp verstrekken aan vluchtelingen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht, zei minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken dinsdag. Sinds het begin van de oorlog hebben de VS bijna 293 miljoen dollar aan humanitaire hulp aan Oekraïne verstrekt, voegde Blinken toe. Dat maakt het land volgens hem 'de grootste donor van humanitaire hulp aan Oekraïne'.
De aanvullende Amerikaanse humanitaire hulp is bedoeld voor vluchtelingen in de buurlanden van Oekraïne. De hulp behelst onder meer voedselvoorziening, veilig drinkwater, onderdak en gezondheidszorg en zal verleend worden met 'de steun van onze internationale en niet-gouvernementele partners', aldus Blinken.
Ook Canadese premier Trudeau zal NAVO-top volgende week bijwonen
02:06 | De Canadese premier Justin Trudeau zal volgende week donderdag een NAVO-bijeenkomst op het hoofdkwartier in Brussel bijwonen, meldt CBC News. Daarmee geeft Trudeau gehoor aan een oproep van NAVO-chef Jens Stoltenberg aan de leiders van de dertig NAVO-landen om bijeen te komen. Stoltenberg: 'Op dit kritieke ogenblik moeten Noord-Amerika en Europa samen blijven optrekken in de NAVO.'
Ook de Amerikaanse president Joe Biden komt volgende week naar Brussel voor een ingelaste NAVO-top en een bezoek aan de EU-top die dan plaatsvindt. De westerse leiders van het bondgenootschap en de unie zullen op beide bijeenkomsten de Russische oorlog tegen Oekraïne en de gevolgen voor het Westen bespreken. Van de 27 EU-landen zijn er 21 ook lid van de NAVO.
Amerikaanse Senaat verklaart Poetin unaniem tot oorlogsmisdadiger
01:21 | De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag unaniem een resolutie aangenomen waarin de Russische president Vladimir Poetin wordt bestempeld als oorlogsmisdadiger.
De resolutie moedigde het Internationaal Strafhof in Den Haag en andere landen aan om zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de Russische invasie van Oekraïne.
Oekraïne voorzichtig optimistisch over gesprekken met Rusland (3)
01:08 | De Oekraïense regering begint vooruitgang te zien in de onderhandelingen met Moskou, zegt presidentieel adviseur Ihor Zjovkva volgens het Oekraïense persbureau UNIAN. De gesprekken zijn volgens hem constructiever geworden na twee dagen discussiëren via een videoverbinding. Eerdere overleggen leverden volgens beide partijen nagenoeg niets op.
'In de eerste rondes was Rusland niet bereid om naar ons standpunt te luisteren, maar stelde het alleen ultimatums: dat Oekraïne zich zou overgeven, onze wapens neerleggen, dat onze president een akte van overgave zou ondertekenen', aldus Zjovkva. 'Nu heeft Rusland zijn toon een beetje veranderd.'
De adviseur meldde dat de Oekraïense delegatie voorzichtig optimistisch is, maar dat een doorbraak alleen kan worden bereikt door de presidenten Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin. De gesprekken tussen beide onderhandelingsdelegaties worden woensdag voortgezet, laat een lid van de Oekraïense delegatie via Twitter weten.
Zelenski toonde zich na de gesprekken gematigd positief. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zei hij dat de uitgangspunten van Oekraïne en Rusland nu meer realistisch klinken. Wel benadrukte hij dat meer tijd nodig zal zijn om tot een overeenkomst te komen.
Media: Biden zegt Oekraïne woensdag extra militair materieel toe
0:33 | De Amerikaanse president Biden zal naar verwachting woensdag de Oekraïense regering meer dan 1 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp toezeggen, meldt The Wall Street Journal. Het zal vermoedelijk gaan om het soort militair materieel dat Oekraïne zegt het meest nodig te hebben in hun strijd tegen het Russische leger: anti-pantser- en luchtafweersystemen, inclusief draagbare luchtverdediging, zoals Javelins en Stingers.
Nagenoeg gelijktijdig bericht The New York Times dat Oekraïense functionarissen van plan zijn om de VS woensdag een lijst te presenteren van militair materieel dat ze nodig hebben, waaronder bewapende drones en mobiele luchtverdedigingssystemen. Dat meldt de krant op basis van gesprekken met twee Europese diplomaten die over het verzoek zijn geïnformeerd.
De Oekraïners zullen hun verzoek volgens The New York Times doen wanneer de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag het Congres toespreekt, stelt de krant. Die toespraak, waarin Zelenski naar verwachting zelf ook om extra militaire hulp zal vragen, vindt woensdag om 14.00 uur Nederlandse tijd plaats via een onlineverbinding. De kans is dus groot dat de VS het verzoek gaan inwilligen.