Internationaal16 mrt '22 10:50Aangepast op 16 mrt '22 14:12

Defensieministers NAVO-landen bijeen over situatie Oekraïne

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega's van de andere NAVO-landen treffen elkaar vandaag opnieuw in Brussel om de Russische oorlog tegen Oekraïne te bespreken. De lidstaten overleggen koortsachtig nu het bloedvergieten blijft toenemen en Moskou volgens NAVO-chef Stoltenberg mogelijk zelfs chemische wapens wil inzetten. Toch blijft de NAVO volgens diplomaten volhouden dat ze zich niet in de oorlog zelf mengen.

Image
(ANP / ANP / Ramon van Flymen)

Volg hier de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog.

NAVO-overleg

Oekraïne, nu bijna drie weken in oorlog en steeds verder in het nauw, zal opnieuw de NAVO vragen van standpunt te veranderen en vragen om bijvoorbeeld Russische vliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. De Oekraïense defensieminister belt 's ochtends in, als de NAVO-ministers bespreken wat hun nu meteen te doen staat. Ook andere bevriende niet-leden Zweden, Finland en Georgië en EU-buitenlandchef Josep Borrell schuiven aan.

'Misschien dat er nieuwe besluiten worden genomen over het sturen van versterkingen naar de buitengrenzen van het NAVO-grondgebied van Polen en de Baltische Staten, maar dat zal niet spectaculair zijn. Het zal vooral gaan om politieke uitingen van solidariteit en steun, maar het zullen geen besluiten zijn die enige interventie of optreden in Oekraïne zullen omvatten. Dat is niet aan de orde', zegt defensiespecialist Dick Zandee van Clingendael.

Lees ook | No-flyzone? Slecht plan

No-flyzone

Zo is een no-flyzone voor de NAVO onbespreekbaar, maakte de Amerikaanse ambassadeur bij het militaire bondgenootschap dinsdag nog eens duidelijk. Evenals een NAVO-vredesmissie, zoals Polen opperde. NAVO-landen kunnen uit eigen beweging Oekraïne met bijvoorbeeld wapens helpen zich te verdedigen. Maar de alliantie moet buiten het conflict blijven, is het stellige voornemen.

De verdediging van de eigen lidstaten, dáárvoor is de NAVO tenslotte bedoeld, blijft secretaris-generaal Stoltenberg maar herhalen. 's Middags bespreken de dertig bondgenoten daarom de versterking op langere termijn van de 'oostflank' van de westerse alliantie, waar de vrees voor Rusland groeit. De militaire leiding van de NAVO zal opdracht krijgen daartoe plannen uit te werken.

Lees ook | Afzien NAVO-lidmaatschap is 'stap vooruit'

Pauze

Volgens Zandee zitten we nu in een pauze. 'Dat heeft natuurlijk te maken met de enorme logistieke- en personele problemen die de Russen hebben om de strijd voort te zetten. Maar zo'n pauze wordt vaak gebruikt om de zaak te versterken voor een volgende aanval, en dat zou inderdaad kunnen gaan gebeuren.'

In tegenstelling tot de Russen is het moreel bij de Oekraïense strijdkrachten volgens Zandee heel hoog. 'De Oekraïense strijdkrachten zijn en blijven nog steeds volop actief. Ook zijn de wapens en de munitievoorraad van het Oekraïense leger nog steeds voldoende om de Russen het leven zeer zuur te maken. Ik heb ook begrepen dat er nog steeds wapens naar binnen gebracht worden, want de Russen slagen er niet in om de toegangsroutes richting Kiev en andere strijdgebieden af te knijpen. Zolang dat voortgaat kan het Oekraïense leger, ook met de motivatie die ze hebben, dat heel lang gaan volhouden', aldus Zandee.

Lees ook | Oekraïne voorzichtig optimistisch over gesprekken met Rusland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen