Internationaal17 mrt '22 12:18

3 weken oorlog, 'Oekraïense moreel blijft hoog'

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag drie weken geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen. Ondertussen is de Russische tactiek omgeslagen van een snelle aanval naar een langzame belegering, en zijn er al meer dan 3 miljoen Oekraïners het land ontvlucht. In het zuiden veroveren de Russische troepen veel terrein, maar houden de steden lang stand. Odessa heeft zichzelf als een soort fort afgesloten voor de aanval. 'De spanning in de stad zal steeds verder oplopen,' zegt Ruslandcorrespondent Joost Bosman.

In de stad zelf was het afgelopen nacht nog rustig volgens Bosman, die zelf in Nederland is maar wel contact heeft met mensen in Oekraïne. 'De stemming is wel nog zeer strijdvaardig. Net als in Charkov en Kiev zullen ze tot het eind blijven verdedigen.' Odessa is de meest westelijke grote stad aan de Zwarte Zee. Strategisch een belangrijk punt voor de Russen, want het veroveren van de stad zou ze controle geven over de volledige kuststrook, tot aan de Moldavische grens.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Marine

Ook vanaf de Zwarte Zee wordt de druk door de Russen opgevoerd. De Russische marine is daar erg actief. Die oorlogsschepen komen waarschijnlijk vanaf de Krim en Novorossiesjk, denkt Bosman.

Anti-tank barricades in het historische centrum van Odessa.
Anti-tank barricades in het historische centrum van Odessa. (SOPA Images/SIPA)

Wat hem ook opviel was een gerucht dat de Russen drie Panamese schepen zouden hebben aangevallen. 'Wanneer dat is gebeurd is niet duidelijk, één van de schepen zou zelfs zijn gezonken. Als dat waar is betekent het dat de Russen ook vrachtverkeer aanvallen op de Zwarte Zee, en in feite gewoon internationale wateren aanvallen.' Hij noemt het een 'zeer opvallende wending.'

Strategie

'De steden zijn moeilijk in te nemen, en de Russen beseffen dat het vechten van een stadsguerrilla lang en bloederig kan zijn.' Daar hebben ze volgens Bosman ook ervaring. Hij wijst naar de Russische belegering van het Tsjetsjeense Grozny in 2000. 'Ze omsingelen de steden nu en hongeren ze uit. We weten ook dat Poetin al een beroep heeft gedaan op Syrische strijders om over te komen.'

Lees ook | Poetin oorlogsmisdadiger noemen is 'flater'

Die Syrische strijders zijn belangrijk voor Rusland. 'Dat zijn een aantal tienduizenden gewapende en getrainde soldaten die ervaring hebben in dat soort stadsgevechten. President Assad van Syrië had nog iets goed te maken ten aanzien van Poetin, die hem destijds in het zadel heeft gehouden.' Bosman denkt dat de Syriërs gaan worden ingezet om de steden binnen te dringen om het Oekraïense verzet uit te schakelen.

Strijdlust

Als het aan de Oekraïners ligt blijven de steden in hun eigen handen. Mychajlo Podoljak, adviseur van president Zelenski zei al dat er zelfs een tegenoffensief gaat komen. Bosman vindt de onverzettelijkheid van de Oekraïners logisch. 'Een verdedigende partij is altijd in het voordeel, die verdedigt z'n bodem. Die zijn waarschijnlijk meer gemotiveerd dan de aanvallers, die ook maar voor een groot deel gestuurd worden. Het zijn rekruten, vaak Russische dienstplichtigen.' Ook hij hoort de geluiden over een mogelijke tegenaanval van verschillende kanten.

Lees ook | FED verhoogt de rente met kwart procent

Ook in Rusland zelf groeit het tegengeluid, met protesten en opstappende medewerkers bij staatsmedia. Toch acht hij de kans op een massale tegenbeweging klein. 'Ik sprak van de week een politicoloog in Moskou, die altijd heel erg kritisch is op het Kremlin. Die zei dat er geen massabeweging kan komen, omdat dat fysiek niet mogelijk is. Mensen gaan niet meer de straat op, kunnen ook niet meer de straat op, omdat je meteen wordt opgepakt.'

Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen