Internationaal15 mrt '22 16:04

Rusland richting wanbetaling van 150 miljard dollar

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd, beginnen hun impact te hebben op de Russische economie. De schuldpapieren van Rusland kregen eind februari al een junkstatus en de roebel heeft een waarde van 0.009 dollar. Als Rusland haar schulden niet kan afbetalen wordt het land als wanbetaler bestempeld.

Luister ook | Rusland krijgt junkstatus, Chinese banken krabbelen terug

Woensdag moet de Russische regering 117 miljoen dollar aan rente op dollarobligaties betalen. Maandag gaf het Russische ministerie van Financiën al de opdracht dat te doen, maar zei niet in welke valuta dat moest gebeuren. Het is door de sancties niet mogelijk voor Rusland om in dollars te betalen, en dat is wel een voorwaarde van de obligaties. De Russische minister van Financiën Siluanov heeft gezegd als laatste optie alsnog in roebels te betalen.

Wanbetaling

Het is nog niet direct einde verhaal voor Rusland. Er is nog een wachtperiode tot 15 april om de betalingsverplichting alsnog na te komen. Als de betaling in dollars dan nog steeds niet rond is, krijgt Rusland het stempel 'wanbetaler.' Poetin verklaarde dat een schuld ook in roebels kan worden afgelost, maar buiten Rusland is het op dit moment bijna onmogelijk om die roebels in te ruilen voor andere valuta, meldt Bloomberg.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Die mogelijke wanbetaling zou de eerste van vele kunnen zijn, omdat Rusland zo'n 150 miljard dollar aan schulden heeft bij buitenlandse banken. Die schulden zijn onder andere van de Russische overheid, maar ook van bedrijven als Gazprom, Lukoil en Sberbank.

Geen zorgen voor de rest

Gisteren zei directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds al dat het mogelijke wanbetalen van Rusland wel voelbaar zou zijn in de wereldeconomie, maar niet voor een recessie zou zorgen. Het wereldwijde financiële systeem is volgens haar opgewassen tegen die wanbetalingen, en de blootstelling van banken aan de Russische economie is vrij beperkt.

Luister ook | 'Omvallen Russische economie voelbaar maar niet ontwrichtend'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen