Internationaal15 mrt '22 16:08Aangepast op 15 mrt '22 22:10

Syrische huurling vecht voor 1.000 euro in Oekraïne

Auteur: Mark van Harreveld

Moskou werft actief Syrische huurlingen voor de strijd in Oekraïne. Dat meldt het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het zou gaan om de militie van Al-Qatarji. Volgens het Observatorium hebben zich zo'n 40.000 huurlingen aangemeld, ze zouden elk 1.000 euro krijgen.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu (l) schudt handen met de Syrische president Bashar al-Assad (r) in de Syrische hoofdstad Damascus op 15 februari 2022
De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu (l) schudt handen met de Syrische president Bashar al-Assad (r) in de Syrische hoofdstad Damascus op 15 februari 2022 (ANP / EPA)

Sinds zondag krijgt het hoofdkwartier van het Russische leger in het Syrische district Al-Villat in Deir Ezzor aanvragen binnen van Syrische militieleden die in Oekraïne willen vechten. Volgens het Observatorium heeft de militie al haar leden een circulaire gestuurd waarin zij toestemming krijgen zich te laten registreren om aan Russische zijde in Oekraïne te vechten. Militieleden mogen zich daartoe melden op het het hoofdkwartier van de militie van Al-Qatarji in de door het regime gecontroleerde gebieden van de provincie Deir Ezzor.

Lees ook | Rusland laat 16.000 huurlingen in Oekraïne vechten

Militie op sanctielijst

Het Observatorium vermeldt dat Al-Qatarji militie op de lijst van internationale sancties staat. De militie wordt er onder meer van beschuldigd het regime van dictator Assad te voorzien van wapens en te bemiddelen tussen IS-leden en het Syrische regeringsleger. De militie is ook actief in de handel in olie en tarwe in Noord- en Oost-Syrië. Milities van Al-Qatarji vochten eerder samen met het Syrische regeringsleger en bewaken de door het regime gecontroleerde oliebronnen en -faciliteiten op het platteland van Deir Ezzor.

Lees ook | Tsjetsjeense leider Kadyrov mogelijk in Oekraïne

1.000 euro

Bronnen melden aan het Syrische Observatorium dat het als huurling aan Russische zijde gaan vechten in Oekraïne het gesprek van de dag is in de door het Syrische regime gecontroleerde gebieden waar grote armoede heerst. Naar verluidt wordt rekruten een bedrag van zo'n 1.000 euro in het vooruitzicht gesteld, dat is veel geld: het soldij van een Syrische militair bedraagt 14 tot 32 euro per maand. In geval van verwondingen komt daar 7.000 euro bovenop en bij overlijden krijgen nabestaanden 15.000 euro.

Lees ook | Poetins kozakken heten Wagner

40.000 aanmeldingen

Ook roepen leden van de regerende Ba'ath-partij in Syrië oud-strijders, factieleden en voormalig dienstplichtigen op om in Oekraïne te gaan vechten. De registraties van huurlingen zouden door oud-militairen, Ba'ath-partijleden en leden van de militaire inlichtingendienst worden georganiseerd. Volgens het Observatorium hebben zich inmiddels 40.000 Syriërs aangemeld voor krijgsdienst in Oekraïne, daarvan zouden er inmiddels 22.000 zijn goedgekeurd. Een vertegenwoordiger van de regering-Assad ontkent dat er actief geworven wordt en heeft ook gezegd dat niemand naar Rusland is afgereisd om in Oekraïne te vechten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen