Internationaal15 mrt '22 18:49

Rusland legt Biden, Trudeau en ministers sancties op: 'Het is een beetje pesten'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Rusland legt als reactie op Amerikaanse sancties inreisverboden op aan de Amerikaanse president Joe Biden, meerdere ministers en andere hoge functionarissen in de VS. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een zwarte lijst gepubliceerd met daarop de namen van dertien Amerikanen die niet langer welkom zijn in het land. Later zijn de Canadese premier Justin Trudeau en ruim driehonderd andere Canadezen toegevoegd. Correspondent Jan Postma: 'Het is een beetje pesten.'

(ANP / AFP / Mandel Ngan)

De Russische maatregelen gelden voor onder anderen buitenlandminister Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin, CIA-baas William Burns en nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ook de namen van Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki en voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton staan op de lijst.

Luister ook | Europese leiders op bezoek in Kiev

'Een beetje pesten'

Volgens Amerika-correspondent Jan Postma wil Poetin hiermee vooral ‘een beetje pesten'. 'Dat Clinton op deze lijst staat, slaat natuurlijk nergens op.'

Postma vervolgt: ‘Naast Hillary Clinton staat ook Hunter Biden op de lijst, de zoon van Joe Biden. Hiermee gooit Poetin dus ook wat munitie richting de complotdenkers en bijvoorbeeld ook richting Donald Trump, die allemaal zeggen dat Hunter Biden en de Clintons achter de schermen allemaal vieze spelletjes spelen. Dit is dus voer voor meer complottheorieën. Dat zorgt voor verdeeldheid en dat is natuurlijk ook waar Poetin mee bezig is.’

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Strafmaatregelen gevolg van beleid

De strafmaatregelen zijn 'een gevolg van het extreem anti-Russische beleid van de huidige Amerikaanse regering', meldt het ministerie in Moskou dat Canada hetzelfde verwijt maakt. De sancties staan contacten op hoog niveau niet in de weg als die nodig zijn, aldus het departement.

Het inreisverbod voor 313 Canadezen is van kracht voor onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly, minister van Defensie Anita Anand en tal van parlementsleden. Het geldt als Russisch antwoord op Canadese inreisverboden voor Russische toppolitici, zegt het Russische ministerie.

De VS hebben de afgelopen weken Rusland de nodige sancties opgelegd na de inval in Oekraïne. Zo is er een importverbod op Russisch gas, wodka, diamanten en visproducten als kaviaar en hebben de Verenigde Staten de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" voor het land ingetrokken. Ook zijn maatregelen genomen tegen talrijke Russische oligarchen voor hun voortdurende steun aan president Vladimir Poetin.

Luister ook | Afzien NAVO-lidmaatschap is 'stap vooruit'

NAVO-top en EU-top met Biden

Volgende week komt president Joe Biden naar Brussel voor een ingelaste NAVO-top en een bezoek aan de EU-top die dan plaatsvindt. De westerse leiders van het bondgenootschap en de unie zullen op beide bijeenkomsten de Russische oorlog tegen Oekraïne en de grote gevolgen voor het Westen bespreken.

‘Joe Biden zal volgende week proberen de bondgenoten gerust te stellen, erbij te houden en de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Symbolisch is het ook belangrijk dat hij helemaal naar Europa komt om de mensen daar toe te spreken', aldus Postma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen