Internationaal16 mrt '22 12:30Aangepast op 16 mrt '22 14:43

'Bidens bezoek aan de EU is een opsteker'

Auteur: BNR Webredactie

Volgende week komt Joe Biden naar Brussel voor een ingelaste NAVO-top en een EU-top. Een bezoek dat ontzettend belangrijk is. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Het is het zoveelste teken dat Biden zegt: ik wil dat Amerika de klassieke rol van leider van de vrije wereld hervat.'

Commissievoorzitter Von der Leyen samen met president Biden en de president van de Europese Raad Michel in Brussel in juni 2021.
Commissievoorzitter Von der Leyen samen met president Biden en de president van de Europese Raad Michel in Brussel in juni 2021. (Kenzo Tribouillard / AFP)

Volg hier de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Amerika's achtertuin

De Russische inval in Oekraïne is volgens Hammelburg in eerste instantie een Europees probleem voor de Europeanen, maar met het aangekondigde bezoek zou Biden willen zeggen 'pas op, wij zijn er ook.' Hiermee herbevestigt Amerika dat het een prominente rol voor zichzelf ziet in de bescherming van Europa.

Hammelburg noemt specifiek het feit dat Biden een EU-top wil bijwonen een opsteker. 'Eerlijk is eerlijk, Amerikaanse presidenten hebben nooit zoveel met de EU. Die vinden dat een stelletje zwammers die alleen maar vergaderen en het nooit ergens over eens zijn. Nu laat hij zien dat, aangezien we het in deze kwestie in grote lijnen overal met elkaar eens zijn, ik best mijn neus wil laten zien.' Het is belangrijke symboliek, benadrukt Hammelburg.

Lees ook | Afzien NAVO-lidmaatschap Oekraïne is 'stap vooruit'

Bezoek Europese leiders Kiev

Terwijl Amerika wil laten zien dat het Westen op één lijn zit, heeft het bezoek van de Tsjechische, Poolse en Sloveense premiers aan Oekraïne juist het tegenovergestelde effect. Hiermee wordt volgens Hammelburg duidelijk dat er twee kampen zijn ontstaan. 'Dit deel van de NAVO, deze drie vertegenwoordigen een groep landen die eigenlijk best voor zo'n no-flyzone zijn of voor enig ingrijpen. De rest van de NAVO griezelt bij die gedachte.' Het bezoek wekte zowel bij de EU als bij de NAVO enige wrevel, aldus Hammelburg.

Lees ook | Europese leiders brengen bezoek aan Kiev

Vooraf aan het bezoek meldde de Tsjechische premier Petr Fiala dat het bezoek afgestemd was met EU-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en met president Charles Michel van de Europese Raad. Later werd duidelijk dat de drie premiers niet namens de hele EU een boodschap brachten aan Kiev, maar enkel namens zichzelf.

Het bezoek was symbolisch juist weer heel belangrijk voor Oekraïne, zegt correspondent Joost Bosman. 'Ze kunnen niet zo gek veel voor Zelenski doen, maar ze hebben wel gezegd: we komen naar jou toe in een niet ongevaarlijke omgeving. Dat geeft wel aan hoe sterk deze landen achter Oekraïne staan.' Bosman zegt dat Zelenski dit ook als een bevestiging ziet van wie zijn 'echte vrienden' zijn.

Lees ook | Wordt Kiev Poetins Waterloo?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen