Internationaal16 mrt '22 19:32

Verenigde Staten gaan Oekraïne 800 miljoen dollar aan militaire steun bieden

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten zullen 800 miljoen dollar investeren in de Oekraïense Defensie voor de oorlog tegen Rusland. Dat maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend. In totaal heeft de VS al ruim een miljard dollar uitgegeven aan de Oekraïense strijdkrachten. Volgens Biden gaat het om een 'niet eerder vertoonde assistentie' aan het land.

De militaire steun zal onder andere bestaan uit drones voor het land. Daarnaast gaat de VS helpen bij het identificeren van vijandige raketten, het aanbieden van antiluchtaanvalssystemen die voor een langere afstand ingezet kan worden en zal er munitie geleverd worden. 'Als je zulke dingen opstelt in West-Oekraïne en je schiet daarmee Russische doelen af, dan begint het heel erg te lijken op een confrontatie tussen Rusland en de NAVO', vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

(ANP / AFP)

Confrontatie tussen Rusland en NAVO

Toch zal de assistentie voor de Oekraïense president Zelenski niet vergenoeg gaan. Hij verzocht de Amerikanen om een no-fly zone in te stellen. 'Per saldo wordt er met de wapens die geleverd wordt, er wel een soort no-fly zone gecreëerd', denk Hammelburg. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman zal Poetin de wapenleveranties met argusogen bekijken. 'Ik denk dat Poetin dit niet gaat pikken. Of je nou een no-fly zone afdwingt met gevechtsvliegtuigen of raketten, dat maakt niet zoveel uit. Als er Russische MiGs uit de lucht worden geschoten met NAVO-wapens, dat maakt voor Moskou niks uit: Het wordt gezien als een rechtstreekse confrontatie.

Eerder gaf de VS al onder andere 2600 anti-tankraketten, meerdere helikopters en 600 antiluchtraketten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen