Internationaal17 mrt '22 08:45Aangepast op 17 mrt '22 09:33

Poetin oorlogsmisdadiger noemen is 'flater'

Auteur: Laurens Groeneveld

Dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn Russische collega Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger noemt is 'niet op zijn plaats' en een 'flater'. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Biden deed de uitspraak tegen een journalist na afloop van zijn persconferentie gisterenavond waarin hij meer militaire steun voor Oekraïne aankondigde.

(ANP / AFP)

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Flater

Het is niet de eerste keer dat Biden na afloop van een persconferentie een 'gaffe' maakt, zegt Rosenthal. 'Bij de State of the Union dat Biden ook weer bij het weglopen nog even riep: go get him. Dat doet denken aan: we got him. Paul Bremmer die dat riep over Saddam Hoessein.'

Volgens Rosenthal versterkt Biden hiermee het schrikbeeld dat bestaat bij 'dictators' zoals Poetin dat hen hetzelfde lot wacht als verdreven dictators zoals Hoessein of Khadaffi.

BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg noemt de nieuwste uitspraak van Biden ongehoord en 'echt een fout'. 'Om het op dat niveau te kunnen beweren, moet je het wel kunnen bewijzen. Je zou dan de criteria moeten hanteren van het Internationaal Gerechtshof en je zou met een goed juridisch verhaal omkleed moeten kunnen zeggen dat je verdenkingen hebt op dat gebied. Er zijn allerlei vormen die je kunt bedenken.' Deze beschuldiging op deze manier is volgens Hammelburg 'gewoon stom' en contra productief'.

Voor binnenlands gebruik

Amerika-deskundige Koen Petersen denkt ook dat de woorden ondoordacht waren. 'Het heeft meteen gevolgen voor de speelruimte die Biden nog heeft om wel of niet met Poetin te onderhandelen. Biden heeft zich vrijwillig in een veel lastiger parket gemanoeuvreerd.'

Het heeft volgens Petersen alles te maken met Biden's afnemende binnenlandse populariteit en de politieke verdeeldheid over het ingrijpen in Oekraïne. Het zou er in de Verenigde Staten dan vooral over gaan of er 'hard' of 'verschrikkelijk hard' moet worden opgetreden tegen Rusland. '42 procent van de Amerikanen vindt dat er nog niet genoeg wordt gedaan.' Met deze uitspraak zou hij die groep willen aanspreken.

Boris Johnson

De Amerikaanse president is niet de eerste regeringsleider die spreekt over oorlogsmisdaden. Begin maart zei de Britse premier Johnson al dat 'in zijn ogen' het regime van Poetin zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Johnson gaf toen als voorbeeld het gebruik van bepaalde soorten omstreden munitie bij bombardementen op onschuldige burgers.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is begin maart een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar oorlogsmisdrijven gepleegd in Oekraïne.

Lees ook | 'Voor Amerikanen is Oekraïne ver weg, maar Zelenski bracht het dichtbij'

Wapens

President Biden beloofde woensdag nog eens voor 800 miljoen dollar aan militaire hulp te sturen naar Oekraïne. The New York Times meldt dat het zou gaan om onder meer honderd 'kamikaze-drones'. De zogenoemde Switchblade drones, ontploffen bij het raken van een doelwit en zijn makkelijk te dragen en gebruiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen