Internationaal17 mrt '22 14:50

Hoekstra: akkoord EU over nieuwe sancties Rusland steeds lastiger

Auteur: ANP

Het wordt steeds moeilijker in de Europese Unie om het eens te worden over nieuwe sancties tegen Rusland. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra donderdag in de Tweede Kamer. Begin volgende week overlegt hij opnieuw met zijn Europese collega's over nieuwe maatregelen tegen Moskou.

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

'Steeds lastiger'

Hoekstra vindt het goed dat er steeds een nieuw pakket met sancties bijkomt. Maar het aankondigen van nieuwe maatregelen gaat wel iets minder hard dan twee weken geleden, zei hij in een debat met de Kamer. Daar zijn meerdere redenen voor: er wordt gekeken naar de effecten van de bestaande sancties. En daarnaast wil de EU ook de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland niet in de weg zitten.

Maar het wordt voor de 27 lidstaten ook lastiger om het eens te worden over nieuwe sancties. 'Overigens is dat eens worden ook niet per se gemakkelijker geworden, omdat landen zich ook afvragen: wat is de hit die ik er zelf van krijg', zei Hoekstra. Het kabinet steunt wel steeds nieuwe sancties tegen Rusland.

Lees ook | Russen beseffen: sancties zijn 'nieuwe realiteit'

Nieuwe sancties

De EU heeft ook niet meer zoveel keuze uit nieuwe maatregelen. Er zal dan gekeken worden naar olie en gas. Maar een aantal landen is heel erg afhankelijk van de energieleveranties uit Rusland. Dat kan niet zomaar worden vervangen. Onder andere Duitsland stelt zich voorzichtig op, zeggen ingewijden.

Ook is voorgesteld om Europese havens af te sluiten voor Russische schepen. Daar is het kabinet niet tegen, zei de minister. Het is volgens hem wel heel belangrijk dat zo'n maatregel breed wordt afgesproken. Anders komt er alleen maar een verplaatsing van goederenstromen, en gaan schepen bijvoorbeeld niet naar de Rotterdamse haven, maar naar de haven van Antwerpen. 'Dan heb je helemaal niks bereikt', stelt Hoekstra. Het kabinet vindt het ook belangrijk dat er eenheid binnen de EU blijft. Voor sancties is de instemming van alle lidstaten nodig.

Lees ook | Westen komt met nieuwe sancties tegen Rusland

Huidige maatregelen

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft de EU in overleg met de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk zware sancties opgelegd aan Vladimir Poetin en de mensen om hem heen. Russische banken zijn afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT en tegoeden zijn bevroren.

Lees ook | 'Poetin is de nieuwe Stalin'

Gerelateerde artikelen