Internationaal18 mrt '22 18:27Aangepast op 18 mrt '22 18:54

Europese ministers zoeken naarstig naar alternatieven voor Russisch gas

Auteur: BNR Webredactie

Volgende week bezoeken de Nederlandse ministers Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat verschillende Golfstaten om in gesprek te gaan over de mogelijke leverantie van vloeibaar gemaakt gas (lng). Het doel is de gasopslag goed vullen met niet-Russisch gas voor komende winter. Naast de Nederlandse ministers zullen ook andere ministers, waaronder de Duitse Robert Habeck, de Perzische Golf bezoeken.

De komende tijd zullen Europese ministers in groten getale uitvliegen in een poging Arabisch gas in de wacht te slepen. Dit weekend zal de Duitse minister Robert Habeck onder andere een bezoek brengen aan Qatar, 's werelds grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas. Dit zogeheten lng kan een interessant alternatief zijn voor de Europese energievoorziening, maar momenteel gaat het gas van Qatar vooral naar Azië. Habeck heeft beloofd dat hij niet alleen economische kwesties met de emirs en hun ministers zal bespreken, maar dat hij ook misstanden op het gebied van mensenrechten aan de kaak zal stellen.

Luister ook | Buurlanden komen met maatregelen tegen torenhoge energieprijzen

Energietransitie

Habeck benadrukte dat deze fossiele brandstof alleen 'tijdelijk en op korte termijn' gebruikt zal worden, als een soort tussenfase in de energietransitie. De Duitse minister ziet kansen in een overgang van conventioneel aardgas naar groene waterstof en heeft ook gezegd dat de oorlog in Oekraïne deze overgang urgenter heeft gemaakt.

Luister ook | Lobbypanel over gas uit Groningen

Waterstof

Van alle Europese landen lijkt Duitsland het meeste haast te maken met het vinden van een alternatief voor Russisch gas. Afgelopen week bezocht een Duitse delegatie Noorwegen om plannen uit te werken voor een mogelijke waterstofpijplijn tussen beide landen als mogelijk alternatief zijn voor de afgeblazen Nord Stream 2, de gedroomde gaspijplijn tussen Duitsland en Rusland.

Lees ook | Gas halen uit de noordzee is volgende winter al mogelijk

Daarnaast is Nederland sinds vorige week samen met Duitland op zoek naar manieren om dichter bij huis gas te winnen, namelijk uit de Noordzee. De afgelopen jaren was Duitsland altijd tegen deze optie, maar de oorlog in Oekraïne heeft dat veranderd. Volgens energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft zou het volgende winter al mogelijk zijn om gas uit de Noordzee te winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen