
Lees ook | Erdogan hoopt stabilisering Turkse lira
Slechte relatie
De verhouding tussen Turkije en de rest van Europa zijn al jaren moeizaam. Dat heeft alles te maken met het autoritaire beleid van Erdogan, het schenden van mensenrechten en de onderdrukking van de media. Ook de buitenlandse militaire avonturen van Turkije in Libië, Syrië en Azerbeidzjan vielen niet goed in Den Haag. De relatie bereikte een dieptepunt in 2017 toen Nederland Turkse bewindslieden weigerde die hier campagne wilden voeren. Het culmineerde in de uitzetting van een Turkse minister, Erdogan beschuldigde Nederland toen van nazisme en Rutte noemde Erdogan hysterisch.
Lees ook | Turkse centrale bank wijzigt rente weer niet
Toenadering
De banden werden een jaar later weer hersteld. Rutte is sindsdien niet meer in Ankara geweest, wel voerde hij de afgelopen tijd een aantal gesprekken met Erdogan. 'De persoonlijke verhoudingen zijn altijd goed gebleven', liet Rutte na de ministerraad weten. Hij heeft onlangs in een telefoongesprek met Erdogan gezegd snel langs te komen. Dat bezoek komt nu in de aanloop naar de NAVO-top goed uit, aldus de premier. Bovendien is Erdogan een van de weinige leiders die op het ogenblik contact heeft met de leiders in Moskou en Kiev.
Eerder dit jaar zocht Turkije al toenadering tot Israël. Dat is een oude bondgenoot van Turkije, maar de afgelopen jaren was de relatie zeer verzuurd. Ook met buurlanden Armenië en Griekenland zoekt Ankara een betere relatie. De economie van Turkije verkeert al langer in zwaar weer.
Lees ook | Turkije denkt toch aan sluiten Bosporus voor Russische schepen