Internationaal19 mrt '22 12:14

Liveblog | Polen wil dat EU alle handel met Rusland stopt, Rusland meldt gebruik hypersonische raketten

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne gaat zijn 24ste dag in. De luchthaven bij de zuidelijke Oekraïense stad Cherson is nog steeds het middelpunt van bittere gevechten, de Europese Commissie waarschuwt voor een hongersnood in Oekraïne en president Zelenski heeft opgeroepen tot zinvolle vredes- en veiligheidsbesprekingen met Moskou. Volg hier de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Huilende vrouw in beschadigde woonwijk
Huilende vrouw in beschadigde woonwijk (ANP / EPA / Miguel A. Lopes)

Polen wil dat EU alle handel met Rusland stopt

12:04 | De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft bij de Europese Unie voorgesteld om alle handel met Rusland te stoppen, vanwege de inval in Oekraïne. Morawiecki wil dat Rusland nog strenger wordt gestraft door de EU.

'Polen stelt voor om zo snel mogelijk een handelsblokkade toe te voegen aan het pakket van sancties. Het gaat dan om handel via land en zee. Een volledige handelsban zal Rusland nog meer aanzetten tot nadenken over het beëindigen van deze gruwelijke oorlog', aldus Morawiecki.

Deze week werd een vierde sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd. Welke sancties dat zijn, is niet bekendgemaakt. Maar het was geen volledige ban op de handel.

Oud-ambassadeur en topdiplomaat Robert Serry: 'We moeten pal achter Oekraïne blijven staan'

11:34 | Het vechten gaat door, maar Oekraïne en Rusland zijn in gesprek over een mogelijk einde aan de oorlog. Er lijkt ruimte voor compromissen. Wat betekent dat? ‘Op dit moment voel ik dat er soort een kantelpunt is in deze oorlog. Het is nu wachten totdat Poetin begrijpt dat hij iets begonnen is wat hij nooit had moeten beginnen', zegt oud-ambassadeur en topdiplomaat Robert Serryin BNR's Big Five.

Tien evacuatieroutes ingericht rond belegerde steden Oekraïne (2)

11:28 | In Oekraïne zijn zaterdag tien evacuatieroutes opengegaan om mensen uit belegerde steden te halen, meldt de regering. De humanitaire corridors worden ook gebruikt om hulpgoederen de steden in te brengen.

Een van de belangrijkste evacuatieroutes is uit de stad Marioepol, die al dagen zwaar onder vuur ligt van Russische artillerie. In de stad zijn mogelijk al honderden doden gevallen, maar dat is door de Russische aanvallen niet te verifiëren. De mensen uit Marioepol kunnen via Berdjansk met bussen naar Zaporizja. Die stad wordt sinds vrijdag ook beschoten door het Russische leger, zaterdag kwamen daar nog zeker negen mensen om het leven. The Guardian schrijft dat ongeveer 350.000 burgers vastzitten in de stad met weinig voedsel of water.

In het oosten van het land is een evacuatieroute opgetuigd om mensen weg te halen uit de regio Loehansk. Vanuit het oosten kunnen mensen via vier routes naar de stad Bachmoet. Een deel van Loehansk is al sinds 2014 afvallig en wordt gesteund door Rusland. Het Russische leger claimt dat het grote delen van Loehansk heeft veroverd. Ook rond hoofdstad Kiev worden mensen geëvacueerd uit dorpen en steden.

Burgemeester Kiev wil wapens van Westen voor no-flyzone

11:01 | Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev wil dat het Westen meer wapens gaat leveren, zodat de Oekraïners zelf een no-flyzone boven het land kunnen instellen. 'Steun ons alsjeblieft', zei de burgemeester in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

'We zijn in staat ons eigen luchtruim te sluiten, maar daar hebben we de juiste wapens voor nodig', aldus Klitsjko. Hij doet de oproep aan landen van de NAVO en de Europese Unie. Veel van die landen, zoals Nederland, leveren al wapens aan Oekraïne.

'Vergeet niet dat we ons land verdedigen, maar tegelijkertijd verdedigen we de fundamentele waardes van Europese democratie', zei de burgemeester. Klitsjko roept landen op om alle economische banden met Rusland en president Poetin te verbreken. 'Hij gebruikt elke euro om zijn leger te versterken.'

Volgens Klitsjko zijn er nog 2 miljoen burgers in de hoofdstad, waar zeker 200 burgerslachtoffers zijn gevallen.

Burgemeester Lviv: hulporganisaties onvoldoende voorbereid

10:41 | De burgemeester van de Oekraïense stad Lviv, Andrej Sadovy, beschuldigt internationale hulporganisaties ervan zich onvoldoende te hebben voorbereid op een aanval van Rusland in Oekraïne.

'Geen enkele internationale organisatie was voorbereid, terwijl iedereen het al een half jaar had over een mogelijke Russische aanval', zei Sadovy in de Süddeutsche Zeitung. Volgens de burgemeester verwachtten westerse inlichtingendiensten dat de oorlog slechts een paar dagen zou duren en dat Oekraïne zich niet zou verzetten tegen een bezetting door Rusland.

In Lviv, dat op zo'n 80 kilometer van de Poolse grens ligt, werden vooral in de eerste tien dagen na de Russische invasie in Oekraïne veel vluchtelingen opgevangen. 'Maar nu zijn alle hotels, jeugdherbergen en flats vol', aldus Sadovy. 'We hebben mensen in zo'n vijfhonderd scholen, sporthallen, theaters, culturele centra en buurthuizen ondergebracht'. In totaal zijn zo'n 200.000 mensen opgevangen, waarmee de stad zijn maximale capaciteit heeft bereikt. 'We kunnen mensen niet voor altijd in een sporthal of theater laten verblijven'.

Tot op de dag van vandaag zijn er volgens Sadovy 'geen effectieve internationale noodplannen' opgezet. De burgemeester zegt dat er vooral behoefte is aan voedsel, medicijnen, tijdelijke huisvesting en sanitaire voorzieningen.

Inwoners Zaporizja moeten 38 uur binnenblijven

09:18 | Het leger van Oekraïne heeft een 38 uur durende avondklok afgekondigd voor de zuidelijke stad Zaporizja. De avondklok gaat zaterdag om 16:00 uur lokale tijd in en geldt tot maandagochtend, zegt de plaatsvervangend burgemeester Anatolii Kurtiev.

'Ga in deze tijd niet naar buiten', waarschuwde Kurtiev in een bericht op sociale media. De burgemeester zei vrijdag op Facebook dat Russen de buitenwijken van de stad aanvielen met raketsystemen. Hierbij zouden onder meer ambulances en brandweerwagens zijn beschadigd.

Zaporizja geldt als belangrijk knooppunt bij de evacuaties uit de belegerde stad Marioepol. De afgelopen dagen zijn tienduizenden inwoners via humanitaire corridors geëvacueerd naar de stad.

Rusland meldt gebruik hypersonische raketten

08:52 | Rusland heeft hypersonische raketten gebruikt om militaire doelen in Oekraïne te vernietigen, meldt het Russische ministerie van Defensie volgens het staatspersbureau Interfax. Het ministerie zegt dat er een groot ondergronds depot met raketten en munitie voor vliegtuigen is geraakt in de regio Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne.

Volgens het staatspersbureau RIA is het de eerste keer dat Rusland hypersonische raketten heeft gebruikt sinds het begin van de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne.

Hypersonische raketten zijn onvoorspelbaarder dan traditionele raketten omdat ze nog kunnen manoeuvreren na de lancering. Ook zijn ze vele malen sneller dan reguliere raketten.

Rusland zegt dat er ook Oekraïense militaire radio- en verkenningscentra zijn verwoest nabij de havenstad Odessa. Daarbij zou een traditionele raket zijn gebruikt. De verklaringen van het Russische ministerie konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Oekraïense aanklager: 122 kinderen gedood in oorlog

08:39 | Volgens de openbare aanklager in Oekraïne zijn sinds Rusland Oekraïne binnentrok 122 kinderen gedood door oorlogsgeweld. Nog eens 140 kinderen zouden gewond zijn geraakt. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Vrijdag stonden in Lviv kinderwagens in rijen opgesteld op het Rynokplein. De wagens staan symbool voor de baby's en kinderen die zijn omgekomen in de oorlog in Oekraïne.

De Verenigde Naties maakten vrijdag bekend dat het aantal burgerdoden is gestegen naar 816. Door de chaos en aanhoudende gevechten kunnen niet alle slachtoffers worden vastgesteld. Het zouden er dus meer kunnen zijn dan 816.

Zelenski slaat terug naar Poetin na toespraak in vol stadion

07:48 | President Zelenski heeft zaterdag uitgehaald naar Vladimir Poetin, die in een toespraak in een stadion vrijdag zei dat de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne goed verloopt. 'En stel je nu eens voor dat het stadion gevuld was met 14.000 lijken en nog eens tienduizenden gewonden', zei Zelenski verwijzend naar het aantal Russische slachtoffers dat Oekraïne claimt.

In het stadion waren 95.000 mensen aanwezig en buiten stonden nog eens 100.000 mensen die de toespraak van Poetin volgden. Volgens Zelenski zijn dat evenveel mensen als Rusland Oekraïne in heeft gestuurd.

Zelenski riep in zijn videoboodschap ook op tot een direct einde van het conflict. 'De Oekraïense voorstellen liggen op tafel.'

Evacuatieroute voor mensen in Oekraïense regio Loehansk

07:36 | De autoriteiten in de regio Loehansk zeggen dat er zaterdagochtend een evacuatieroute is geopend voor mensen die vastzitten in de regio. Vanaf 08.00 uur (Nederlandse tijd) worden de gevechten tijdelijk gestaakt en kunnen mensen de regio verlaten.

De gouverneur noemt het een 'regime van stilte'. Het is ook de bedoeling dat er voedsel de regio in wordt gebracht, voor mensen die niet vluchten.

Een deel van Loehansk is al sinds 2014 afvallig en wordt gesteund door Rusland. Het Russische leger claimt dat het grote delen van Loehansk heeft veroverd.

Oekraine: hevige gevechten bij luchthaven Cherson

04:13 | De luchthaven bij de zuidelijke Oekraïense stad Cherson is nog steeds het middelpunt van bittere gevechten. 'We hebben ze daar weer ontmoet', schreef een adviseur van president Zelenski in de nacht van vrijdag op zaterdag op Facebook, verwijzend naar Russische troepen.

De Oekraïense strijdkrachten vielen eenheden van het Russische leger bij de luchthaven voor de zesde keer aan en brachten daar de vijand zware verliezen toe, aldus de adviseur. In een reeks van lokale tegenaanvallen en aanvallen met gevechtsdrones zijn volgens hem sinds eind februari enkele tientallen Russische gevechtshelikopters en, meest recentelijk, een commandopost met hoge officieren vernietigd. Deze informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De Russen meldden begin deze week nog dat de hele provincie Cherson was veroverd. Volgens generaal Igor Konasjenkov was dat te danken 'aan een speciale operatie'. De havenstad en provinciehoofdstad Cherson was 2 maart al in Russische handen gevallen.

De zuidelijke provincie, die aan het schiereiland de Krim grenst, telt naar schatting één miljoen inwoners. De westgrens van de provincie ligt ongeveer 100 kilometer van de belangrijkste Oekraïense haven Odessa.

EU waarschuwt voor hongersnood in Oekraïne

03:23 | De Europese Commissie waarschuwt voor een hongersnood in Oekraïne nu de gevechten in het land voortduren. 'Mensen in de belegerde steden worden blootgesteld aan apocalyptische omstandigheden - geen voedsel, geen water, geen medische zorg en geen uitweg', zegt EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer) in de Duitse krant Welt am Sonntag. De humanitaire crisis in Oekraïne is al kritiek, maar kan nog erger worden. 'Deze meedogenloze invasie begon meer dan drie weken geleden, maar we beginnen nu al hongersnood te zien ontstaan.'

Vooral in belegerde steden als de havenstad Marioepol lijden mensen nu al honger. Ooggetuigen hadden melding gemaakt van geplunderde supermarkten. Volgens Lenarčič hebben medische instellingen moeite om de essentiële benodigdheden te krijgen die ze nodig hebben. 'Het grote probleem is de toegang. Het is een verplichting om humanitaire toegang te verlenen zonder enige belemmering', aldus de Eurocommissaris.

De Europese Commissie breidt haar humanitaire hulp uit met lokale partners. 'Maar zolang de gevechten voortduren en er geen staakt-het-vuren is, kunnen de mensen die levensreddende hulp nodig hebben niet worden bereikt.'

Zelenski: tijd voor zinvolle gesprekken met Moskou (2)

01:25 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag opgeroepen tot zinvolle vredes- en veiligheidsbesprekingen met Moskou. Hij zei dat dit Ruslands enige kans is om de schade van zijn fouten in de nasleep van zijn invasie in Oekraïne te beperken. Delegaties van beide landen zijn al weken met elkaar in overleg, maar die gesprekken hebben tot nu toe weinig concreets opgeleverd.

'Ik wil dat iedereen me nu hoort, vooral in Moskou. Het is tijd voor een ontmoeting, het is tijd om te praten', aldus Zelenski in een videotoespraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd vrijgegeven. 'De tijd is gekomen om de territoriale integriteit en gerechtigheid voor Oekraïne te herstellen. Anders zullen de verliezen van Rusland zo groot zijn dat het u meerdere generaties zal kosten om te herstellen.'

Volgens de Oekraïense president blokkeren Russische troepen opzettelijk de levering van humanitaire goederen aan belegerde steden. 'Dit is een opzettelijke tactiek. Dit is een oorlogsmisdaad en zij zullen zich er voor 100 procent voor moeten verantwoorden.'

Zelenski meldde dat er geen informatie is over hoeveel mensen zijn omgekomen nadat woensdag een theater in de stad Marioepol, waar honderden mensen schuilden voor het oorlogsgeweld, tijdens beschietingen werd geraakt. Tot nu toe zijn volgens hem meer dan 130 mensen gered. Plaatselijke Oekraïense autoriteiten maakten vrijdagavond bekend dat zover bekend één persoon zwaargewond is geraakt.

Defensieminister VS: Russen maken militaire fouten

00:43 | Het Russische leger heeft tactische fouten gemaakt in Oekraïne, zegt de Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie in een interview met CNN. Volgens Austin is er een 'reeks misstappen' geweest en zijn Russische soldaten niet zo snel opgeschoten als ze vooraf hadden ingeschat.

'Ze hadden gedacht dat ze snel zouden gaan en de hoofdstad heel snel zouden innemen, maar dat is niet gelukt', aldus de minister. Ook gaat hij ervan uit dat de Russen tactische informatie niet goed zouden gebruiken. Ook de samenwerking tussen de lucht- en grondtroepen verloopt niet naar wens. 'Dus er is een aantal dingen die we hadden verwacht die we gewoon niet zagen.'

Het Pentagon heeft herhaaldelijk gezegd dat het Russische leger weinig vooruitgang boekt in Oekraïne. Ten noorden en noordwesten van hoofdstad Kiev zouden Russische soldaten geen 'aanzienlijke vorderingen' maken richting de stad, zei een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris eerder. Er is ook geen beweging ten oosten van Kiev. Het Pentagon gaat ervan uit dat het Oekraïense luchtruim nog steeds niet onder controle van de Russen is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen