Internationaal21 mrt '22 06:16Aangepast op 21 mrt '22 06:45

Rutte ontmoet troepen in Litouwen en vluchtelingen in Polen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Premier Mark Rutte bezoekt vandaag zowel Litouwen als Polen. Naast gesprekken met bewindslieden gaat hij in Litouwen langs bij Nederlandse militairen en heeft hij in Polen een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen.

Image
(ANP / Sem van der Wal)

'De gespreksonderwerpen in beide landen gaan eigenlijk over alles. Vluchtelingen, de Russische agressie, wat betekent de langere vooropstelling van de NAVO, wij zijn ook al jaren met troepen gelegerd in Litouwen onder Duitse aanvoering. Maar ook: wat is er op langere termijn nodig?', zegt premier Mark Rutte tegen BNR.

Het doel van het bezoek is onder andere ook de NAVO-top en EU-top van deze week goed voorbereiden. 'Het is een kans om die bijeenkomsten goed voor te bereiden en die maximaal te laten slagen, waarbij het ook echt belangrijk is voor Litouwen en Polen dat dat een succes wordt. En voor ons natuurlijk ook', aldus Rutte.

Lees ook | Mark Rutte dinsdag naar Ankara

Rutte naar Litouwen en Polen

Tijdens zijn reis staat de oorlog in Oekraïne staat centraal. Rutte spreekt in Vilnius met president Gitanas Nauseda en premier Ingrida Šimonytė. In Litouwen zijn al meer dan vijf jaar Nederlandse militairen gestationeerd met het oog op de Russische dreiging.

Daarna reist de premier door naar Polen. Hier zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne bijna vier weken geleden al ongeveer twee miljoen vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Rutte bezoekt in Warschau samen met de burgemeester van de Poolse hoofdstad een opvanglocatie.

In Warschau overlegt Rutte ook met zijn ambtgenoot Mateusz Morawiecki. De relatie van Den Haag met de oerconservatieve Poolse regering was de afgelopen jaren niet erg goed, onder meer vanwege ernstige zorgen over de ondermijning van de Poolse rechtsstaat.

Lees ook | Oud-ambassadeur: 'We moeten pal achter Oekraïne blijven staan'

Harde lijn

Net als Litouwen staat Polen voor een harde lijn tegen Rusland in de huidige crisis. Polen pleitte dit weekend nog voor een totaal handelsverbod met Rusland. Ook steunde Morawiecki het plan om Oekraïne snel kandidaat-lid te maken van de EU. Daar ziet Nederland niets in.

Volg ons liveblog voor de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen