Internationaal21 mrt '22 11:47Aangepast op 21 mrt '22 12:29

Zelenski: Israël goede plek voor vredesoverleggen

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn dagelijkse videoboodschap gezegd dat er mogelijk vredesoverleggen met Rusland zullen worden gehouden in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. 'Het is een goede plek om vrede te vinden, als dat mogelijk is', aldus Zelenski.

Israëlische premier Naftali Bennett
Israëlische premier Naftali Bennett (ANP / EPA)

‘Ik had liever gezien dat één partij constant de bemiddelingspositie zou innemen. Ik vind Turkije wat dat betreft goed gepositioneerd', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van The Hague Center for Strategic Studies in gesprek met BNR.

Lees ook | Mark Rutte dinsdag naar Ankara

Badderen

Europa-Verslaggever Geert Jan Hahn kan het standpunt van president Zelenski wel begrijpen. ‘Al sinds het begin van de oorlog is er een hele sterke lobby vanuit de joodse gemeenschap. Er zijn sterke contacten met onder meer Zelenski en een aantal oligarchen in Rusland. Er wordt gezegd dat Israël zich om die reden zo goed heeft gepositioneerd.'

Hahn vervolgt: 'Er wordt ook gezegd dat de Russen de Turken onder druk zetten. Met name omdat Turkije om financiële redenen niet echt een keuze durft te maken tussen Rusland en Oekraïne. Denk bijvoorbeeld aan voedselvoorziening, maar ook aan de miljoenen Russische toeristen die mogelijk alsnog de komende maanden richting Turkije gaan om te gaan badderen.'

Lees ook | Rutte ontmoet troepen in Litouwen en vluchtelingen in Polen

Druk

Wijninga vindt het een merkwaardige reden om Turkije onder druk te zetten. 'Juist omdat Turkije goede relaties heeft met zowel Rusland als Oekraïne vind ik ze goed gepositioneerd, Turkije ligt ook geografisch dicht in de buurt. Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat er vanuit Israëlische en joodse gemeenschappen druk wordt uitgevoerd. In Oekraïne wonen veel joodse mensen. Ook zijn er veel joodse vluchtelingen aangekomen in Israël. Maar om nou te zeggen dat dat geopolitiek een grote rol kan spelen, dat vraag ik me af.’

Tussenpersoon

De Israëlische premier Naftali Bennett probeert als tussenpersoon tussen Oekraïne en Rusland op te treden. Bennett sprak afgelopen week verschillende keren met zowel Zelenski als met de Russische president Vladimir Poetin.

'We zijn dankbaar voor zijn pogingen', zei Zelenski in de videoboodschap, 'zodat we vroeg of laat overleggen kunnen voeren met Rusland.' Zelenski zei een week geleden ook al dat hij Jeruzalem een geschikte plaats vond voor vredesoverleggen.

Eerder op zondag sprak Zelenski nog de leden van de Knesset, het Israëlische parlement. Daarbij uitte Zelenski kritiek op de terughoudendheid van Israël inzake de Russische inval. De regering in Jeruzalem heeft tot dusver nog geen sancties opgelegd aan het Kremlin en ook geen wapens geleverd aan Oekraïne. 'Onverschilligheid is dodelijk', zei Zelenski tegen de Knesset.

Volg ons liveblog voor de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen