Internationaal22 mrt '22 06:11

Rutte: 'de wereld is krankzinnig geworden en totaal veranderd'

Auteur: BNR Webredactie

Ruim zes weken geleden stond minister president Mark Rutte nog in Kiev, vlak voor het presidentieel paleis van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Waar het toen nog vredig en kalm was in de stad, is 'de wereld' nu 'krankzinnig geworden en totaal veranderd', ten opzichte van toen, zegt de premier in gesprek met BNR-verslaggever Geert Jan Hahn, in Polen.

Rutte is op dit moment bezig met een rondreis door Europa, langs de oostelijke NAVO-grenzen. De bezoeken zijn in het kader van de Russische inval in Oekraïne, die al bijna een maand duurt. Maandag ging de premier op bezoek naar Litouwen en Polen en vandaag gaat Rutte langs bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Minister-president Mark Rutte ontmoet minister-president Mateusz Morawiecki van Polen, om te praten over de oorlogssituatie in Oekraïne.
Minister-president Mark Rutte ontmoet minister-president Mateusz Morawiecki van Polen, om te praten over de oorlogssituatie in Oekraïne. (ANP/Bart Maat)

Rutte wil geen no-flyzone

'Ik herinner met het nog goed, ik kwam toen net uit een lunch met president Zelenski, in de prachtige stad die nu onder vuur ligt. Net zoals alle andere prachtige steden zoals Marioepol, Charkiv en Odessa. Het is echt verschrikkelijk', vertelt Rutte die zich zorgen maakt om alle vluchtelingen. 'Het is een totale verwoesting.' Nederland helpt Oekraïne in de oorlog door onder meer wapens te leveren. 'We hebben daarnaast de sancties kunnen vaststellen en we denken ook na over meer, zoals humanitaire hulp. Maar wat we niet kunnen doen, is een no-flyzone. Maar dat gaat niet, want het brengt een rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de NAVO-landen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Boot on the ground'

Waar volgens Rutte wel over gesproken is, is een vredesmissie sturen naar Oekraïne. De Poolse premier Mateusz Morawiecki werkt dat plan volgens Rutte nu uit, maar details daarover heeft Rutte niet. 'Het is niet helemaal duidelijk wat dat is, daar gaan we nog verder over spreken.' Rutte is in ieder geval bij voorbaat al geen fan van het plan. 'De gedachte van 'boots on the ground', dus NAVO-militairen in Oekraïne, zou ons in een rechtstreeks conflict kunnen brengen met Rusland. Dat kan potentieel escalatief werken in een manier die de hele wereld in oorlog kan brengen', denkt Rutte.

Gerelateerde artikelen