Internationaal20 mrt '22 12:59

Liveblog | Politie meldt doden in Charkov door Russisch artillerievuur, 'kunstacademie Marioepol gebombardeerd'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne gaat de 25ste dag in. De politie in Charkov meldt dat er minstens vijf mensen om het leven zijn gekomen door Russisch artillerievuur. Onder hen zou een jongetje van negen jaar zijn. Het Russische leger zou verder een kunstacademie in Marioepol gebombardeerd hebben die werd gebruikt als schuilplaats. De gemeenteraad meldt dat ongeveer 400 vrouwen, kinderen en ouderen daar een veilig heenkomen hadden gezocht. Over doden of gewonden is nog niets naar buiten gebracht. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne.

De Oekraïense president Zelenski tijdens het opnemen van een videoboodschap in Kiev, op 20 maart
De Oekraïense president Zelenski tijdens het opnemen van een videoboodschap in Kiev, op 20 maart (ANP / AFP)

Britse ex-premier Cameron brengt luiers en kleding naar grens Oekraïne

12:58 | De Britse oud-premier David Cameron is van Engeland naar Polen gereden om luiers, kleding, ehbo-kits en andere donaties voor Oekraïense vluchtelingen af te geven. De vrachtwagen kwam zaterdagavond na een rit van zo'n 20 uur aan bij een depot van het Rode Kruis bij de grens met Oekraïne.

Cameron zat zelf achter het stuur en maakte de rit met twee andere vrijwilligers van een liefdadigheidsorganisatie die een kleine vrachtwagen aan essentiële benodigdheden had ingezameld. Op Twitter bedankt Cameron zondag alle betrokkenen en spreekt hij zijn bewondering uit voor het werk in Polen.

'Het werk dat het Poolse Rode Kruis dag en nacht doet om Oekraïense vluchtelingen bij te staan, is werkelijk inspirerend en kent geen grenzen. Ze worden overal ondersteund door de Poolse publieke diensten en lokale gemeenschappen.' Het was volgens de ex-premier "hartverwarmend" om te zien.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 3,4 miljoen mensen het land ontvlucht. Daarvan zijn er ruim 2 miljoen de grens naar Polen overgestoken. Een deel daarvan is doorgereisd naar andere landen. Het is niet bekend hoeveel vluchtelingen momenteel in Polen verblijven. Wel hebben Poolse media gemeld dat in de hoofdstad Warschau circa 300.000 vluchtelingen zijn gehuisvest, waardoor de bevolking met 17 procent is toegenomen.

12.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

11:41 | Het aantal Oekraïners dat in Nederland wordt opgevangen is weer flink gestegen. De teller staat inmiddels op 12.000, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid zondag weten. Gemeenten hebben tot dusver ruim 20.000 plekken geregeld.

Net als vorig weekend lijkt het aantal opgevangen vluchtelingen dit weekeinde sneller te zijn gestegen dan doordeweeks. Zaterdag werd er een aantal van ruim 10.000 gemeld. Doordeweeks kwamen er dagelijks honderden mensen bij.

De doelstelling die het Rijk en de gemeenten hadden gesteld, 25.000 plekken op maandag, lijkt niet te worden gehaald. Donderdag werd er nog van uit gegaan dat er op dat moment 23.000 plekken waren. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) zei voor het weekeinde nog dat 'we dat aantal gaan halen of nagenoeg halen.'

Zaterdag stelde het ministerie dat aantal naar beneden bij, naar zo'n 20.000. Het systeem waarin het aantal plekken wordt bijgehouden was opnieuw ingericht, wat heeft geleid tot 'een reëler beeld', aldus een woordvoerder van het ministerie. 'Dit verschil in aantallen neemt niet weg dat de veiligheidsregio's en gemeenten de afgelopen twee weken keihard hebben gewerkt en dat heeft voor nu voor meer dan genoeg opvangplekken gezorgd.'

Ollongren: Poetin is wraakzuchtig en een alleenheerser

11:26 | Minister Kajsa Ollongren (Defensie) ziet de Russische president Vladimir Poetin als 'wraakzuchtig' en 'eigenlijk een alleenheerser', die de oorlog in Oekraïne koste wat het kost wil winnen. Ze zei dat bij het televisieprogramma WNL op Zondag.

Volgens Ollongren zijn die kenmerken van Poetin al langer zichtbaar, sinds de Russische inval in Georgië in 2008 en de annexatie van de Krim in 2014. 'Hij is er echt op uit om dingen die in zijn ogen hersteld moeten worden, te herstellen. Ten koste van mensenlevens, aldus de minister.

Het gebruik van een hypersonische raket door Rusland dit weekeinde laat volgens Ollongren zien hoe ver Poetin bereid is te gaan. 'Dit zijn nieuwe, hele dure wapens. Het laat vooral zien dat ze alles willen inzetten. Poetin wil koste wat het kost deze oorlog winnen.'

Ollongren werd gevraagd of ze de bombardementen van de Oekraïense stad Marioepol als oorlogsmisdaden bestempelt, zoals de Oekraïense president Volodomir Zelenski doet. Ze nam dat woord niet in de mond, maar zei wel dat 'de hele oorlog illegaal is. Alle verhalen wijzen erop dat er hele zware wapens worden ingezet tegen willekeurige doelen. Ik denk dat de internationale gemeenschap deze oorlog daarom zo scherp veroordeelt.'

Politie meldt doden in Charkov door Russisch artillerievuur

09:50 | In Charkov in het noordoosten van Oekraïne zijn minstens vijf mensen, onder wie een jongen van 9 jaar, omgekomen door Russisch artillerievuur. De politiechef van de stad heeft dat gemeld op Facebook. In het bestookte gebouw van meerdere verdiepingen nabij een industrieterrein ontstond brand, blijkt uit foto’s die online zijn gezet.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne een kleine maand geleden zijn in Charkov volgens de autoriteiten 266 burgers omgekomen. De burgemeester meldde afgelopen week dat meer dan 600 gebouwen in de stad zijn vernietigd, waaronder scholen, kinderdagverblijven en ziekenhuizen. Rusland ontkent aanvallen op burgerdoelen uit te voeren.

Kunstacademie Marioepol gebombardeerd waar honderden schuilden

09:27 | Het Russische leger heeft een kunstacademie in de Oekraïense havenstad Marioepol gebombardeerd die werd gebruikt als schuilplaats. De gemeenteraad meldt dat ongeveer 400 vrouwen, kinderen en ouderen daar een veilig heenkomen hadden gezocht.

Het gebouw zou zijn vernield. Over doden of gewonden is nog niets naar buiten gebracht. 'Mensen liggen nog onder het puin', melden stadsbestuurders via Telegram.

Dat de Russen achter de bombardementen zitten is niet onafhankelijk bevestigd, maar het Russische leger bestookt de strategisch gelegen stad al weken. Onlangs werd al een theater gebombardeerd waar mensen schuilden. Marioepol is omsingeld door het Russische leger. Af ten toe lukt het om inwoners te evacueren naar veiliger gebieden.

Rusland vuurt weer hypersonische raketten af op doel in Oekraïne

09:13 | Rusland heeft opnieuw hypersonische raketten afgevuurd op een doelwit in Oekraïne, meldt het Russische ministerie van Defensie. Zaterdag werd voor het eerst bekendgemaakt dat dit nieuwe soort raketten in Oekraïne is ingezet.

Hypersonische raketten zijn wendbaarder en sneller dan reguliere raketten. Ze vernietigden zondag een grote opslagplaats voor brandstoffen en smeermiddelen van het Oekraïense leger, aldus Defensie. Het ministerie meldt ook dat het doel in de zuidelijke regio Mykolajiv lag.

De informatie van het Russische ministerie is niet onafhankelijk geverifieerd. Bij de eerdere aanval met hypersonische raketten zou in het westen van Oekraïne een ondergronds depot met raketten en munitie voor vliegtuigen zijn geraakt.

Oekraïne beschuldigt Russen van deportaties uit Marioepol

05:39 | De gemeenteraad van de Oekraïense havenstad Marioepol beschuldigt de Russen van illegale deportaties. 'De afgelopen week zijn enkele duizenden inwoners van Marioepol gedeporteerd naar Russische grondgebied', meldde de raad in een verklaring op Telegram. Die claim kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Russische persbureaus hebben eerder wel gemeld dat bussen de afgelopen dagen honderden mensen, die Moskou vluchtelingen noemt, hebben vervoerd uit de stad.

President Volodimir Zelenski zegt dat de belegering van de stad 'een terreur is die nog eeuwen zal worden herinnerd'. Volgens het Oekraïense staatshoofd zouden de Russen zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zo zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in een videoboodschap.

Volgens de lokale autoriteiten zitten zo'n 400.000 mensen al meer dan twee weken vast in Marioepol. De stad wordt al geruime tijd zwaar gebombardeerd en er is geen elektriciteit, verwarming of drinkwater. Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden in een theater dat volgens de lokale autoriteiten woensdag is platgegooid door Russische luchtaanvallen. Rusland ontkent het theater te hebben geraakt of burgers als doelwit te hebben gebruikt.

Een van Europa's grootste staalfabrieken in Marioepol beschadigd

05:02 | De staalfabriek van Azovstal in Marioepol, een van de grootste in Europa, is zwaar beschadigd door beschietingen, hebben Oekraïense functionarissen zondag bekendgemaakt. 'Een van de grootste metallurgische fabrieken in Europa is vernietigd. De economische verliezen voor Oekraïne zijn enorm', zegt parlementslid Lesia Vasylenko. Ze plaatste een video op Twitter waarin dikke rookkolommen opstijgen uit een industrieel complex.

Een andere politicus, Serhi Taroeta, schreef op Facebook dat Russische troepen die de havenstad belegeren 'de fabriek vrijwel vernietigden'. Azovstal-directeur Enver Tskitishvili meldde op Telegram dat zijn bedrijf vanaf het begin van de Russische invasie voorzorgsmaatregelen heeft genomen om schade aan de fabriek te voorkomen. 'De batterijen van de cokesoven vormen geen gevaar meer voor het leven van de inwoners. Ook hebben we de hoogovens goed stilgelegd', zegt hij. 'We zullen terugkeren naar de stad, het bedrijf herbouwen en nieuw leven inblazen', beloofde hij.

De Azovstal-fabriek in Marioepol behoort tot de Metinvest-groep, die wordt gecontroleerd door de rijkste man van Oekraïne, Rinat Achmetov.

Oekraïne doet pro-Russische partijen in de ban

02:43 | De Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne heeft het werk van een aantal pro-Russische partijen verboden, maakte president Volodimir Zelenski in de nacht van zaterdag op zondag via een videoboodschap bekend. Het verbod geldt voor de duur van de staat van beleg in het land. "De activiteiten van hun politici, gericht op splitsing of samenwerking, zullen niet slagen, maar zullen een hard antwoord krijgen", aldus het Oekraïense staatshoofd.

Het gaat om onder meer twee partijen partijen die in het parlement zitten. Net als negen andere, buitenparlementaire partijen die nu zijn verboden, worden ze beschouwd als eurosceptisch, antiliberaal of pro-Russisch. Volgens Zelenski heeft het ministerie van Justitie opdracht gekregen het besluit van de Veiligheidsraad uit te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen